Znaš li koja je riječ godine?

Patrik Maček/PIXSELL
Riječ 'feminizam' je riječ godine prema izboru američkog rječnika 'Merriam-Webster'. Hvala svim muškim 'svinjama' što su to omogućile
Vidi originalni članak

Silni pokret holivudskih glumica napravio je nešto što se nikada prije nije moglo dogoditi – krenule su u napad prema samim bogovima u tom svijetu. Meni je baš žao što je prvak odvratnosti Weinstein. Kako ja volim njegove filmove. Ali to je tako s njima. I najgenijalniji i najkreativniji umovi mogu biti muška stoka. Polanski? Taj val odjeknuo je u sve rupe ove planete, pa su i neke naše poznate dame odigrale MeToo društvenu igru, no, ovdje imena nisu isplivala. Ovdje je strah od gubitka posla još uvijek prevelik. S obzirom da posla nema, ne vidim problem za iskrenu komunikaciju, koja je ustvari prvo pravilo feminizma. Ipak, znam da se u ovoj zemlji riječ feministica izgovara u negativnom tonu, i da se na feministice gleda kao na a) lezbijke; b) žene koje žive s mačkama; c) 'žene koje samo netko treba dobro poše***'. Feministicama nije u planu udavati se niti rađati. I vjerojatno imaju full dlakave pazuhe. Ali ajmo ponovno o osnovama. 
Žene mogu sve isto što i muškarci. A sada svi oni koji bi rekli – pa neka onda ide raditi na bauštelu, ja kažem – okej, ali ti idi roditi. Polazna točka rasprave je ponovo na nuli. 

Nekad davno, potreba za radnom snagom stavila je žene rame uz rame frajerima u tvornicama i ratovima. Da bi se ta ideja do danas razvila u neviđenim razmjerima. Kakvi ženski primjerci hodaju svijetom, to je za iskreno, svakodnevno i javno obožavanje. Kako onda kući još uvijek 83% Hrvatica i dalje rinta za članovima svog kućanstva? Zašto MI moramo imati maksimalan broj poslova koje moramo odraditi za dobrobit čovječanstva? Moram donositi lovu i biti top na poslu, moram biti najbolja mama kada stignem i moram k tome biti najbolja čistačica kada imam priliku dići noge na trosjed. Neću. NE ĆU. Ako živiš sa mnom, ja NE ĆU sve to raditi sama. Ja ne mogu to sve raditi sama

 
Dok je god legitimno da direktor neke firme kaže drugom zaposlenom da bi si tako rado priuštio našu 'kolegicu'… Dok god kaže drugoj kolegici koja se dodatno uredila za event - morao bih uvesti ovakav dress code svaki dan, uz dizanje ljigave obrve… Dok god frajeri vrijeđaju ženu nasred supermarketa uz popratne 'puši' psovke, pred djecom…  Dok god frajeri tuku žene… Dok god one dobivaju otkaze na/poslije porodiljnim dopustima… Dok god ih dobivaju na/poslije bolovanja… Dok god frajeri tuku žene… Dok god dečki zastrašuju i naposljetku ubiju svoje bivše djevojke… Dok god popis je dugačak, a ustvari je stvar jednostavna: dok same žene isto kao i frajeri ne shvate što stoji iza riječi 'feminizam', i kako je feminizam zalaganje za prava čovjeka, a ne oblika u kojem je taj čovjek došao na ovaj svijet, nemamo mi što pričati o napretku. 


Skidam vam kapu, članice svih udruga za promicanje ženskih prava u Hrvatskoj. Danas su nam političari otišli na zimske praznike (a djeca nam s podočnjacima odrađuju posljednje ispite, samo kažem), o lijekovima za djecu ni riječi, o Istanbulskoj konvenciji ni a, o ratifikaciji konvencije protiv nasilja nad ženama ni b. Priziv savjesti u Hrvata nikada nije bio ovako visok, a umor od popravljanja stanja u državi veći, vi se i dalje zalažete za naša prava.
Čitam na nekom portalu kako je riječ 'feminizam' zasluženo došla na prvo mjesto jer se upisivala 70% više nego prošle godine, bla bla … a ja si mislim; Da. 2017-a godina je na kraju. Dvije tisuće sedamnaest godina od kad brojimo to neko vrijeme, a mi smo tek sada odlučili malo bolje pogledati što znači riječ feminizam. Feminizam je pravo - pravo na izbor kako ćemo provesti ovaj kratki život. Što sad poslije Google pretrage radimo?

Posjeti Miss7.24sata.hr