Zašto da mi prvih 90 minuta pokvare cijeli dan? Nikad više!

Mario Poje
Otkad sam shvatila da me jutarnje scrollanje po društvenim mrežama usmjerava u dan u smjeru u kojem ne želim, čekala me velika čistka navika. I nije bilo ugodno
Vidi originalni članak

Možda netko smatra da je više jutarnji tip nego večernji, ali prema istraživanjima, kada je energija u pitanju, dokazano je da smo najproduktivniji ujutro. A želimo li promijeniti način na koji plivamo kroz dan, prva stvar koju moramo promijeniti jest jutarnja rutina.
Iz svake rutine je teško iskoračiti. Stvarali smo ju danima, tjednima, godinama, pa iako smo možda svjesni da neke stvari moramo mijenjati, pred svakim dodatnim trudom kojeg moramo uložiti u mijenjanje navika, kapituliramo dok se borimo s novim naporima. U mom slučaju, nakon godina i godina identičnog ponašanja ujutro, prilagođenog smjeni u školi klinca... kako se kreće u mijenjanje toga? Potrebna je nadljudska snaga da iskoračiš iz zone komfora. No, upravo se u u takvim trenucima rađaju nove, bolje osobe i vrijedi pokušati. Teško je i pomisliti na jutarnju, brzu šetnju po zimi, dok još nije dan počeo, ali ako sam željela 'onaj osjećaj' o kojem pričaju svi ti uspješni ljudi, nema mi druge.

Jutra bi morala biti u output modu, a ne input!

Što to znači? Budući da je naš mozak najodmorniji ujutro, tada je trenutak da ga uposlimo najviše, a on (mozak) neće imati problem s izvršavanjem zadataka koje planiramo napraviti za taj dan, koliko mi sami sebi predstavljamo to kao problem. Umjesto da dopustimo drugima (društvene mreže, mailovi, portali) da nam diktiraju prioritete s kojima ćemo zaposliti mozak, dopustite sebi da imate sat-dva vremena bez takve vrste inputa, kako bi se mogli fokusirati bez distrakcija. Jutra nam nude pregršt benefita koje ne možemo dobiti u drugim dijelovima dana. Na primjer, ako kasnimo ujutro, i upadnemo u gužvu, pa nam direktor skače po glavi zbog toga ostatak dana... što mislite, koliko je energije potrošio mozak na probavu svih tih informacija?
Osnovni princip kako ćemo napokon iskoristiti svježi mozak ujutro i tako usmjeriti dan u željenom smjeru jest jednostavan – prvih 90 minuta ujutro napravite one najvažnije stvari koje morate za taj dan.
Ako vam to zvuči predrastično – odmah se baciti na posao ujutro, onda bi možda bilo dobro da počnete ujutro raditi na sebi kako bi dan išao u boljem smjeru.

U intervjuu koji je dala za print izdanje Miss7, marketinška stručnjakinja Natalija Wiechowski, opisala nam je kako je od glamuroznog života i očekivanja kojeg si je sama nabacila na leđa, postala netko tko se više ne zna ni nasmijati od srca. Kada je shvatila što joj se događa, odlučila je promijeniti sebe. Ili barem svoje navike. A prvo što je mijenjala bila su jutra. Budila se u 5 ujutro, meditirala i trenirala. To ju je odvelo u mijenjanje prehrane, i u čitav niz drugih pozitivnih, životnih promjena. U 3 godine, ona je doslovce postala bolja verzija sebe, s novim zanimanjem i velikim osmijehom na licu.


Mene su moja jutra kroz dugotrajno bolovanje odvela u kompletno krivom smjeru u jednom trenutku. Nakon što sam se probudila, pred manjkom aktivnosti za taj dan (čitaj: ništa) – znala sam ujutro ležati u krevetu i po dva sata, surfajući internetom, i radeći one dokone stvari za koje mislimo da nas opuštaju. Istina je ustvari bila potpuno drugačija, ustvari sam potpuno nesvjesno, u periodu kada mi je mozak kao spužva spremna za sve, punila ga trivijalnostima, živciranjima i okretanjem očiju. Odmah ujutro! Prepoznala sam uzorak tek nakon puno mjeseci, a kada sam ga postala svjesna, odlučila sam mijenjati sliku dana - odmah ujutro. WIFI je isključen, a po buđenju, dok sam još u polusnu, tjeram se na sjedenje u lotus položaj i meditiram minimalno 15 minuta. Ustvari, samo tjeram kisik u mozak i ostale organe. Prvo što sam primijetila jest instant buđenje. To je olakšalo daljnje korake. Jutra danas počinjem na isti način; nakon što se ekspresno probudim, sjedam na balkon i pijem pola litre tople vode s đumbirom i limunom - kad se ustvari trudim što duže prolongirati meditaciju, slušati disanje. S time da ovaj čarobni napitak, ubrzava metabolizam, super hidratizira i izaziva visoku ovisnost. To traje dodatnih 30-ak minuta. Nakon toga vježbam i šećem psa, a tek nakon tuširanja, radim kavu i jedem doručak. Ne postoje notifikacije ujutro, ne postoje mailovi, a još manje portali i vijesti.
Fokusiranje na vrijeme kalo ga provodimo tokom dana ključno je za očuvanje produktivnosti i stanja dobrog duha i energije koju ćemo taj dan odašiljati prema van.
Jutro je naš uvod u dan pred nama, zašto ne pokušati usmjeriti ga u onom smjeru kojem želimo?

Posjeti Miss7.24sata.hr