Uživaj u spoju filmske umjetnosti i mode

Getty/Guliver
Secret Arts Cinema je filmsko-umjetnička avantura koja podrazumijeva da gledatelji ne znaju naslov filma sve do početka projekcije. Ako voliš (ugodna) iznenađenja, ovo je za tebe
Vidi originalni članak

Tematski filmski program Secret Arts Cinema u prethodnim je izdanjima predstavio slavnu dansku zgradu Osmicu i njene stanare, potom fotografski svijet Petera Lindbergha, a onda i neumornu balerinu Maiko i njeno balansiranje između majčinstva i karijere. Ovaj put nas je nadahnula modna dizajnerica čije kreacije malo tko poznaje, a još manje njih uistinu i odijeva. Svejedno, svojim je nepokolebljivim inzistiranjem na shvaćanju što uistinu znači svijet mode i tekstilne industrije, zagrebla je dublje i šire u pore suvremenog društva, nego velika većina njenih kolegica i kolega. Dokumentarni film o osviještenoj Estonki koja razotkriva sve nijanse sive u šarenom svijetu odjeće biti će premijerno prikazan u četvrtak 1. veljače u Puli (Kino Valli), Rijeci (Art-kino Croatia) Splitu (Kinoteka Zlatna vrata) i Zagrebu (Kino Tuškanac), na četiri istovremene projekcije s početkom u 20 sati. Osim projekcije filma posjetitelje očekuju i dodatni sadržaji iznenađenja. Nije baš riječ o modnoj reviji, ali je kombinacija svakako dobitna i vrlo bi lako mogla biti hit sezone! 

Pulsku će publiku nakon projekcije filma kroz vlastiti rad i pristup modi provesti dizajnerice i kostimografkinje Kristina Nefat i Marina Štembergar, dok će u Rijeci vlastita iskustva i razmišljanja podijeliti modna dizajnerica Jelena Depope Yoko (Yoko Design). Splićani će upoznati rad modnog dvojca Arileo te onaj Katarine Popović Cvitković (Karin Design), a pridružit će im se i Ana Kujundžić koja je dobar dio karijere posvetila eksperimentalnim pristupima pri izradi tkanina. Zagrebačkoj tajnoj filmskoj projekciji pridružit će se modna blogerica Barbara Repe i Martina Tomljanović iz udruge Humana Nova. Nakon filma u Tuškancu zabavljamo se na Finjak buvljak tulumu u kafiću Vespi.
Program Secret Arts Cinema u organizaciji udruge Pari Pikule posvećen je filmovima i popratnim događanjima koji slave kreativnost, odnosno tematiziraju rad arhitekata, dizajnera, umjetnika i zanatlija. Riječ je o filmsko-umjetničkoj avanturi koja podrazumijeva da gledatelji ne znaju naslov filma sve do početka projekcije. Cilj programa je otkrivanje magičnog svijeta kreativnosti uz filmove i popratna događanja, a osim u kinima održava se i kao pop-up event na nizu alternativnih lokacija.
Secret Arts Cinema realiziran je uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Kune Zlatice i Kolorklinike te u suradnji s Art-kinom Croatia, Kinom Gaj, Kinom Tuškanac, Kinom Urania, Kinom Valli i Kinotekom Zlatna vrata.

Posjeti Miss7.24sata.hr