Što je čudno u braku britanskog kraljevskog para

Getty/Guliver
Biti u braku više od 70 godina već je samo po sebi golem uspjeh, tim veći ako ste pod povećalom javnosti otkako ste izgovorili sudbonosni “da”, kao što su to kraljica Elizabeta i princ Philip
Vidi originalni članak

Sigurno su tijekom svih tih godina prolazili kroz teška razdoblja i suočavali se s raznim problemima, ali dugovječan je par dokazao da se ljubavlju i uzajamnim poštovanjem mogu nadvladati sve prepreke, pa čak i one koje bi za sve ostale bile nepremostive. Jer njihov brak ipak se po mnogočemu razlikuje od ostalih, a neke su pojedinosti sasvim neobične.

 

Elizabeta i Philip su rođaci

Par je povezan rodbinskim vezama, ali vrlo dalekim, u smislu da oboje podrijetlo vuku od kraljice Viktorije, koja je vladala tad golemom britanskom monarhijom dobrim dijelom 19. stoljeća. No, unatoč kraljevskoj krvi, odrasli su posve različito, Elizabeta u blagostanju, s dadiljama i privatnom podukom, a Philip uglavnom u besparici. Upoznali su se kad je njoj bilo samo 13 godina i odmah se zaljubila u njega.


Njezin otac protivio se braku

Kralj George VI. strahovao je da Britancima neće biti po volji što se prestolonasljednica udaje za siromašnog grčkog princa s nezgodnim njemačkim rodbinskim vezama. No, još ga je više smetalo Philipovo osorno ponašanje, “kao u prostačkog mornara”, i njegov glasan, neobuzdan smijeh, dok se Elizabethina majka pribojavala da će Philip biti nevjeran muž (što se donekle i pokazalo točnim). Kako god bilo, Elizabeth se ipak udala za svojeg odabranika čim je napunila 21 godinu.


Philip se morao odreći sestara

Da bi postao Elizabethin muž, Philip je morao prihvatiti britansko državljanstvo i odreći se veza s Njemačkom. Na vjenčanje nije smio pozvati nikoga s njemačke strane obitelji, pa čak ni svoje tri sestre, sve tri udane za Nijemce nacističkih nagnuća.

Vjenčanicu je mladenka kupila na točkice

Kako su se vjenčali 1947. kad je u Britaniji još vladala poslijeratna nestašica, Elizabeta je, kao i sve ostale mladenke, morala materijal za vjenčanicu kupiti na točkice koje je uštedjela a tu svrhu, a vlada joj je dodijelila još 200 dodatih točkica. U želji da joj pomognu, Britanci su mladoj princezi poslali još na stotine točkica, ali ona im ih je sve vratila poštom, uz zahvalu. 
Haljinu od kineske svile, ukrašenu cvjetnim vezom i kristalima, sa šlepom od gotovo pet metara, kreirao je Norman Hartnell prema Boticellijevoj slici “Proljeće”, a šivalo ju je 350 žena punih sedam tjedana.

 


Par ima odvojene spavaće sobe

Elizabeta i Philip imaju svaki svoju spavaću sobu, ali sobe su povezane tako da mogu birati hoće li spavati u istom krevetu ili odvojeno. Kako je rekla njihova rođakinja ledi Pamela Mountbatten: “Ne moraš trpjeti da netko hrče ili stavlja nogu preko tvoje. Divno je kad možeš birati.”


Ona mu je kraljica, on nije njezin kralj

Kad je 1953. Elizabeta II službeno okrunjena, Philip je i dalje zadžao titulu vojvode od Edinburgha i samo se zakleo na odanost mladoj kraljici. Princ je postao tek 1957. i to navodno zato da se ublaže napetosti u braku.


Philip nije uzor vjernosti

Kao što se Elizabetina majka i bojala, Philip je bio i ostao sklon izvanbračnim avanturama. Naveliko se govorkalo i pisalo o dami s kojom se redovito susretao u stanu jednog poznatog fotografa u Londonu, a spominjala su se i druga ženska imena. No, ako je i bilo takvih problema u braku, Elizabeta i Philip očito su ih riješili jer su i dalje zajedno.


Nikad se ne drže za ruke u javnosti

Tijekom dugih godina braka Elizabeta i Philip nebrojeno su se puta pokazali u javnosti, ali nikad nisu javno izmijenili ni najmanju nježnost pa čak se nisu ni držali za ruke. To ne znači da među njima nema ljubavi, nego jednostavno pripadaju drugoj generaciji koja cijeni suzdržanost i diskreciju više nego javno pokazivanje osjećaja. Philip za sebe kaže da je pragmatičan, a ne romantičan, ali nema sumnje da bez njegove trajne podrške Elizabeta nikad ne bi tako uspješno nosila krunu.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr