Sretan rođendan! 22 zanimljive stvari o Meryl Streep

Getty/Guliver
Filmska diva danas slavi 69. rođendan, a u tom povodu donosimo ti neke zanimljivosti iz njezinog života koje možda nisi znala
Vidi originalni članak

Glumačka zvijezda i jedna od najvećih umjetnica preobrazbe na filmskom platnu trostruka je dobitnica Oscara, a za kipić je bila nominirana rekordnih 21. put, od kojih posljednji ove godine za ulogu nakladnice Washington Posta Katherine Graham u filmu 'Novine'. 
"Zanimaju me drugi ljudi. To je bit moje glume. Zanima me kako je to biti ti", rekla je Streep.
Uz njezin 69. rođendan koji danas slavi donosimo ti neke zanimljivosti koje možda nisi znala o Meryl Streep.

1. Uz Oscare, rekorderka je i u ostalim nagradama pa je tako osam puta osvojila Zlatni globus, više od bilo kojeg glumca ili glumice, a ima i rekordni broj nominacija - 30.

2. Meryl Streep rodila se 1949. u New Jerseyu kao najstarija od troje djece Mary Wolf Wilkinson, likovne umjetnice i urednice, i farmaceuta Harryja Streepa

3. Kad joj je bilo 16 godina, bila je na koncertu Beatlesa na Stadionu Shea u New Yorku, naoružana zastavom na kojoj je pisalo «Volim Paula».

4. Namjeravala je postati odvjetnica za okoliš, ali onda je prespavala prijamni za pravo i to shvatila kao znak s neba pa je nakon diplome na Vassaru 1971. upisala dramu na Yaleu. 
- Ostalo je povijest  - rekla je.

5. Na Yaleu je nastupila u Aristofanovoj komediji “Žabe” koja se izvodila u bazenu, a partnerica joj je bila Sigourney Weaver, poslije zvijezda filmova o Alienu.

6. Na ispitu na kojem su studenti morali izvesti prizor umiranja, ostali su glumili smrt od metka ili otrova, ali Streep je dramatično prikazala kako sama sebi radi abortus – prizor koji su njezini kolege poslije opisali kao “nevjerojatno snažan”.

Mamma Mia na Visu Dobrodošla: 7 životnih lekcija Meryl Streep

7. Nisu svi bili oduševljeni njezinim izgledom. Kad su je producent Dino De Laurentiis i njegov sin Federico 1975. pozvali na audiciju za “King Konga”, Dino se nije mogao suzdržati i promrmljao je “che brutta” – kakva rugoba. Mislio je da ga Streep ne razumije, ali ona ne samo da ga je razumjela, nego mu je i odbrusila na tečnom talijanskom: - Žao mi je što vam se ne sviđam, ali što je tu je.
  
8. Prvu ulogu dobila je u filmu «Julia» gdje joj je partnerica bila slavna Jane Fonda. 
- Imala sam groznu periku i nisam znala što radim. Mislila sam si, kako sam pogriješila, ovo je strašno. Nikad više neću na film – sjeća se Streep.

9. Prvog Oscara dobila je 1979. za ulogu Joanne u filmu “Kramer protiv Kramera”. Nakon svečane dodjele otišla je na zahod. Dok je izlazila, čula je kako netko viče: “Hej, pa netko je ovdje ostavio Oscara!” – i shvatila je da je zaboravila kipić u zahodu. 

10. Za potresnu dramu “Sofijin izbor”  koja se snimala 1982. u Poljskoj naučila je poljski, i to tako dobro da su lokalni ljudi u filmskoj ekipi mislili da je Poljakinja.

11. Za ulogu profesorice violine u filmu “Glazba srca” iz 1999. naučila je svirati violinu vježbajući puna dva mjeseca šest sati svaki dan.

12. Kad je snimala “Julie & Julia”, u kojem glumi slavnu kuharicu Juliju Child, dobila je 7 kilograma.
- Vježbala sam kuhati u kuhinji na setu jer je i to dio uloge. Valjda sam 30 godina pekla piletinu, a tek sam tad otkrila da sve radim pogrešno. Julia Child ima recept koji garantira uspjeh - rekla je Streep.

 

13. U fimu “Sumnja” nosi šal koji je sama isplela. Plete i kod kuće, ali naročito na setu, dok čeka svoje scene, kako bi se usredotočila prije izlaska pred kamere. Na snimanju «Sumnje» naučila je i svoju partnericu Amy Adams baratati pletaćim iglama. 

14. Nekoliko mjeseci nakon što je počela živjeti s glumcem Johnom Cazaleom, njemu su dijagnosticirali rak pluća. Kad mu je Michael Cimino dao ulogu u “Lovcu na jelene”,  Streep se pridružila glumačkoj postavi da bude uz njega. U dogovoru s redateljem, prizori u kojima se pojavljuje Cazale snimali su se prvi i glumac je uspio sve snimiti, ali umro je prije premijere i nikad nije vidio dovršeni film, koji je zaradio čak pet Oscara.


15. Samo šest mjeseci poslije Cazaleove smrti, Streep se u rujnu 1978. vjenčala s kiparom Donom Gummerom, s kojim ima četvero djece: 1979. rodio im se sin Henry Wolf, danas glazbenik, 35-godišnja Mamie je glumica poznata po ulogama u tv serijama “Dobra žena” i “Dobra bitka», njezina tri godine mlađa sestra Grace je također glumica, dok 27-godišnja Louisa radi kao model.

16. Tajna sretnog braka je puno dobre volje, spremnost prilagodbi i da tu i tamo zašutiš – izjavila je Streep.

17. Gummer je bio uz Streep na svakoj dodjeli Akademijinih nagrada tijekom svih zajedničkih godina, pa su mu djeca na 90. dodjeli Oscara predala njegov vlastiti slavljenički kipić -  figuricu koju su sami izradili kao nagradu tati što već 40 godina vjerno prati mamu na Oscare.

18. Katharine Hepburn nije mogla podnijeti Streep, tvrdeći da glumi kao igračka na navijanje.
- Točno čuješ kako joj se kotačiči okreću u glavi, klik, klik, klik – rekla je Hepburn koja je 1981. dobila Oscara za najbolju žensku ulogu u filmu «Zlatno jezero», premda su svi očekivali da će ga dobiti Streep za «Žensku francuskog poručnika».

KAŽU DA SU NAJGORE... Tko su 12 najomraženijih glumica u Hollywoodu

19. Meryl Streep posjeduje imutak od 90 milijuna dolara, koji je zaradila honorarima od filmova i tv serija. Za film «Ricki and the Flash», recimo, dobila je honorar od ravno pet milijuna dolara, dok po epizodi miniserije «The Nix» dobiva pozamašnih 825 tisuća dolara.

20. Uloga u filmu «Vrag nosi Pradu» gotovo je odbila jer su joj ponudili uvredljivo mali honorar, ali onda je odlučila pregovarati i producenti su udvostručili ponudu.
- Naučila sam, dosta kasno u životu, ali ipak, kako poslovati u svoju korist – objasnila je Streep kojoj je tad bilo 55 godina.

21. Glumica je svoju garderobu iz filma «Vrag nosi Pradu», u kojem je za dizajnerske torbice i toalete potrošeno oko milijun dolara, darovala za dobrotvornu dražbu, ali zadržala je sunčane naočale koje su se ponovno pojavile u filmu «Mamma Mia!»

22. Pojavit će se u novoj sezoni serije «Male laži», zajedno s Reese Witherspon i Nicole Kidman, čiju će svekrvu igrati. Streep je u seriji Mary Louise Wright, majka silovatelja Perryja koji je ubijen u posljednjoj epizodi prve sezone.

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr