Prošle su 4 godine otkad nas je napustio Kemal, a ovo su nam njegove omiljene pjesme...

Instagram dnevni avaz
Danas se navršava četvrta godina otkad nas je napustio Kemal Monteno, a njegove pjesme još su duboko u nama. Ove su nam najdraže...
Vidi originalni članak

Jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera, Kemal Monteno, napustio nas je 21. siječnja 2015. godine. Naime, uslijed komplikacija nakon transplantacije bubrega, pjevač je preminuo u 67. godini života. Ipak, iza Keme ostala je njegova umjetnost, a ona će zauvijek živjeti u svakome od nas. Ovo su pjesme po kojima ćemo ga uvijek pamtiti.

1. SARAJEVO, LJUBAVI MOJA

''Sarajevo, ljubavi moja'' pjesma je koju je Kemal izdao davne 1967. godine u spomen na svoj voljeni grad. U svojim je intervjuima često isticao kako mu je, od cijelog opusa, baš ona najmilija. I mnogim njegovim obožavateljima upravo je ona na prvom mjestu. Osim što je glazbeno besprijekorna, najljepši dio nje je vjerojatno autobiografski trag koji otkriva snažnu sponu i beskrajnu ljubav Kemala i njegovog Sarajeva. Zar nije svatko nakon ovih nota Sarajevo zavolio još barem malo više?

2. JEDNE NOĆI U DECEMBRU

''Jedne noći u decembru, kad je bila hladna zima, čuvao sam tebe, Branka, čuvao sam našeg sina...'' - pjevao je Kemal svojoj supruzi Branki. Postoji li ljepši način za iskazati ljubav od ovakve pjesme? Vjerojatno ne. Kemal, naime, nikada nije krio beskrajnu ljubav i odanost supruzi koja je uz njega ostala do samog kraja i podarila mu dvoje djece: kćer Adrijanu i sina Đanija.

3. NEKAKO S PROLJEĆA

Veza Kemala i benda Crvena jabuka počivala je, misle mnogi, na ljubavi prema Sarajevu, a obostrano divljenje ovi glazbenici nikad nisu tajili. Iz te se spone izrodio jedan od najvećih hitova - pjesma ''Nekako s proljeća''. Sanjive note i prekrasan tekst definitivno vjerno opisuju buđenje proljeća, a ovo je bez sumnje pjesma bez koje nam definitivno nije prošlo nijedno novo proljeće. Hvala ti, Kemo!

4. DALEKO

Među uspješnim glazbenim suradnjama Kemala Montena ostaje i ona s Borisom Novkovićem. Riječ je o pjesmi daleko koja se našla na albumu ''Hvala svima'' koji je objavljen 2000. godine. Ova ljubavna balada definitivno je jedna od onih za kojima posežemo dok vidamo ljubavne rane ili, pak, čeznemo za daljinama. Definitivno još jedna koja nikada neće izaći iz mode. 

5. NIJE HTJELA

A što reći o ovoj uspješnici? Pjesma o ženi koja ne želi ni njegove pjesme ni njegova dijela jedna je od onih s kojima su se poistovjetili mnogi. Možeš li vjerovati da će ova pjesma uskoro proslaviti svoj trideseti rođendan i da je starija od svih nas koji ju danas redovito pjevušimo i smještamo na svoje romantične playliste?

6. OVAKO NE MOGU DALJE

''Ti si bar cura sa juga, ti znaš da je bonaca tuga...'' - pokazao je Kem da njegov stil ne poznaje geografske granice u duetu s Danijelom Martinović. Ova pjesma, oplemenjena dalmatinskim štihom, pokazala je Kemine glazbene širine i približila ga Dalmaciji. Danas se pitamo postoji li ijedan Kemalov duet koji nije postao apsolutni hit? 

7. HVALA SVIMA

Pjesma ''Hvala svima'', naslovna pjesma albuma iz 2000. godine koji je Kemo otpjevao s brojnim prijateljima, jedna je od najljepših pjesama koje je ikada otpjevao baš zato što je Kemo u njoj otkrio i iznio jedan posve novi, rijetko opjevani, aspekt ljubavi. Opjevao je, naime, prijateljstvo i prijatelje, sve one koji su otišli i koji su ostali. ''Hvala svima iz vremena ruža, moje vas pjesme ni zašto ne krive, svi koji su otišli iz života moga, u pjesmama mojim još uvijek žive.''

Posjeti Miss7.24sata.hr