Evo što kažu poznati o slikovnici 'Moja dugina obitelj'

Facebook/Predrag Suka
Uskoro Hrvatska dobiva prvu slikovnicu o istospolnim obiteljima s djecom, a nas je zanimalo bi li je poznati roditelji pročitali svojoj djeci
Vidi originalni članak

Otkako je najavljen izlazak slikovnice 'Moja dugina obitelj', javnost ne prestaje tražiti razloge za i protiv ove knjige. Naime, Udruga Dugine obitelji koja okuplja LGBTIQ* parove i pojedince koji imaju djecu ili planiraju postati roditelji najavila je izdavanje svoje prve slikovnice o istospolnim obiteljima. Imati dvije mame ili dvije tate tema je slikovnice koja će uskoro biti objavljena, ali već navodno i zatražena za neke hrvatske škole i vrtiće. 
Ovom slikovnicom autori su željeli približiti priču o duginim obiteljima i različitostima u  društvu te olakšati roditeljima razgovor s djecom o duginim obiteljima. Priča je to koju pričaju djeca istospolnih obitelji te čitatelje uvode u svoju 'dugu'. Inače Udruga Dugine obitelji broji  80-tak LGBT parova i pojedinaca koji su roditelji, ili to namjeravaju postati. 
Knjigu potpisuju  Daniel Martinović, kao koordinator Udruge, te kao autori koncepta i teksta Maja Škvorc i Ivo Šegota, uz autora ilustracija Bornu Nikolu Žeželja.
A jesu li poznati roditelji spremni među slikovnice svoga djeteta uvrstiti i ovakvu literaturu?! Hoće li svojoj djeci pričati o duginim obiteljima koje ovim putem žele svima približiti i bolje objasniti kako funkcionira istospolna obitelj? Evo što su nam rekli neki poznati roditelji:

Ana Maras Harmander, glumica


"Mislim da je ovakva slikovnica lijepa i potrebita. Mi smo još uvijek zatvoreno društvo koje grubo gleda na različitosti. A bilo koji način približavanja i uvažavanja drugačijih je prozor u neku bolju budućnost. Dugina obitelj je kao i svaka druga. I mi se kao obitelj ponekad osjećamo drugačiji - ja Hrvatica, muž stranac, trilingualno dijete. Znamo naići na prepreke samo zato što nismo uobičajeni".

 

Miran Kurspahić, kazališni redatelj

"Dok je ne pročitam, ne mislim ništa o njoj. Ništa a priori ne mislim o niti jednoj knjizi dok se barem ne upoznam sa sadržajem. Samo zato što nešto ima LGBT temu ne znači da je nužno kvalitetno. Sadržaj je bitan, a ne forma. Dok nisam upoznat, ne mogu donositi neki sud".

 

Neda Parmać, pjevačica



"Prvenstveno mislim da je slikovnica namijenjena obiteljima u sličnoj situaciji. Nemam ništa protiv da se i moja kći Adriana upozna s tom tematikom u kasnijoj životnoj dobi, ali joj isto tako to ne bih nametala. No ne bih niti krila od nje. Ne vidim smisao uvođenja takve knjige u vrtić kad imamo problem uvođenja seksualnog odgoja u škole. A što se tiče općenito te tematike, vjerujem da je za djetetov odgoj najvažnije razumijevanje, podrška i ljubav - to je okosnica zdravog razvoja. Po meni je idealno da dijete ima oca i majku, ali danas idealno teško da postoji...Koliko je tek samohranih roditelja... Za dijete je ipak najvažnija sigurnost i sklad".

 

Posjeti Miss7.24sata.hr