Poznata francuska dizajnerica Sonia Rykiel preminula u 86. godini

Getty Images
"Kraljica pletiva" najviše ćemo pamtiti po džemperima, a njen rad okrunjen je i najvišim francuskim odlikovanjem za dugogodišnju službu u modnoj industriji
Vidi originalni članak

Francuska modna dizajnerica Sonia Rykiel umrla je u srijedu, rano ujutro, u 86. godini života, nakon duge borbe s Parkinsonovom bolesti.

"Moja majka umrla je jutros u 5 sati u svom domu u Parizu ", priopćila je medijima njena kći Nathalie Rykiel.

Osnivačica poznatog francuskog dizajnerskog brenda Sonia Rykiel i njegove potpisne linije Sonia by Sonia Rykiel ostat će zapamćena kao "Kraljica pletiva" te po tome što je svojevremeno oslobodila žensku modu.

Karijeru u modnoj industriji započela je kao 17-godišnjakinja, kada je dekorirala izlog u pariškoj trgovini s odjećom, a kada za vrijeme trudnoće, 1962. godine, nikako nije uspjela pronaći mekani džemper, počela je dizajnirati. Njen poznati model džempera "Poor Boy Sweater" postao je pravi hit i osigurao joj naslovnicu na časopisu Elle 1967. godine. Kasnije je postala i prva dizajnerica koja je postavila šavove s vanjske strane odjeće te printala tekst na džemperima. Ostalo je povijest, a od tada je deizajnerica redala uspjeh za uspjehom te je čak svoju odjeću približila i 'običnim' ljudima, kada je 2009. ostvarila suradnju sa švedskim high street brendom H&M. Iste godine nagrađena je ordenom Legije časti, najvišim državnim odlikovanjem, za 40 godina službe u francuskoj modnoj industriji. Iako je ulogu kreativne direktorice brenda 1995. godine preuzela njena kći Nathalie, a 2014. dizajnerica Julie de Libran, Sonia je do posljednjeg dana svog života ostala važna savjetnica brenda. 

Posjeti Miss7.24sata.hr