Polako se počni pripremati: knjige kao stvorene za ljeto

Možda ti se tako ne čini, no ljeto će doći i prije nego što misliš, a ako se na plažu uputiš bez dobre knjige, možda će ti biti žao. Zato smo ti donijeli izbor od 10 odličnih knjiga zazličitij žanrova za plažu - počni ih prikupljati
Vidi originalni članak

Kao i svake godine sa dolaskom toplijih dana svi pomalo krećemo razmišljati u smjeru mora, plaža, knjiga i slamnatih šeširića. Dok jurcamo na posao i razmišljamo o spajanju pojedinih praznika kako bi što prije dočekali godišnji odmor u glavi vrtimo što nam je sve potrebno kako bismo bili spremni kada dođe taj trenutak. Gdje ćemo kupiti kupaći, koje su boje ove godine in, kamo otići i kako isplanirati i provesti savršen odmor koji tako dugo čekamo, a tako brzo prolazi. Jedna od stvari koje svatko od nas ponese na idealan odmor jest knjiga. Ljeto je idealno vrijeme kada možemo predahnuti od obaveza i postati strastveni čitatelj, te na trenutke uz knjigu posjetiti neki drugi svijet i možda ponekad biti neki drugi lik. Svi vrlo dobro znamo kako je teško pronaći nekoliko naslova odjednom, a da pritom ne zaglibimo previše u lagana štiva, ali isto tako da nam mozak ne počne fukncionirati u smjeru kako plairanja savršenog ubojstva, od prevelike količine krimića. Također, problem javlja se prilikom pronalaska željenih naslova s obzirom da tokom ljetnih mjeseci svaka knjižnica dopušta posudbu šest naslova odjednom, na rok od nešto više od mjesec dana. Odlična ideja kako sustići takve slatke brige jest odabrati različite žanrove, od chick lita, preko povijesnih priča, do krimića, i trilera. Kako bismo imali uvijek backup plan, obilazeći knjižnice, mi vam donosimo vam 10 raznovrsnih naslova za ljetni odmor.

S ELEANOR OLIPHANT JE SVE U NAJBOLJEM REDU - Gail Honeyman


Eleanor Oliphant je tridesetogodišnjakinja u raskoraku s društvenim normama, uredska čudakinja, usamljenica, sklona izgovoriti upravo ono što misli, idealna meta ogovaranja među kolegama. Njezin je život jednostavan. Na posao svaki dan nosi istu odjeću, za ručak jede isti obrok, na istom mjestu, rješavajući križaljku. Ništa ne nedostaje njezinu pomno organiziranom životu izbjegavanja društvenih interakcija. Vikende obilježava smrznutom pizzom, votkom i dugim razgovorima sa majkom. S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu. Jedno obično dobro djelo srušit će zidove koje je Eleanor podignula oko sebe. Naučiti će kako navigirati svijetom koji svi ostali, čini se, uzimaju zdravo za gotovo – dok traži hrabrost da se suoči s mračnim zakucima koje je cijeli život zaobilazila. Veseo roman koji na prvu odiše humorom, ali pozadinu mu čini duboka intimna priča, o karakteru jedne introvertne djevojke. Odličan prvijenac napisan u pauzama i nakon posla uredske službenice. Nagrađen nagradom Next Chapter Award zaklade Scottish Book Trust i prestižnom nagradom Costa za debitantski roman. Knjiga je odmah po objavljivanju postala bestseler Sunday Timesa. "Pripovijest puna tihe topline i duboke neizgovorene tuge. Vjerujem u Eleanorin sretni kraj, kao i u divnu, veselu poruku ove knjige: nikad nije prekasno, ni za koga od nas.", piše The Guardian. (Znanje, 119 kn) 


DJEVOJKA KOJU SI OSTAVIO ZA SOBOM, Joyo Moyes 

Francuska, 1916. Sophie Lefevre mora se brinuti za sigurnost svoje obitelji, dok joj se voljeni muž Éduard bori na bojišnici. Kad joj zapovjede da mora kuhati večeru njemačkim časnicima i posluživati ih u svom hotelu, u njezinu domu gubi se mir. U trenutku kad novi časnik ugleda Sophien portret – što ga je naslikao Éduard – rođena je opasna opsesija koja će Sophie navesti na mračnu i strašnu odluku. Gotovo stoljeće poslije Sophien portret visi u kući Liv Halston – kao vjenčani dar njezina prerano umrlog muža. Jedan slučajni susret dovodi do otkrića stvarne vrijednosti slike i njezine kontroverzne i burne povijesti, čiji izlazak na vidjelo prijeti ponovno iz temelja izokrenuti Livin svijet. Dirljiva priča o dvije žene razvodvojene cijelim stoljećem u borbi za ono što vole bez obzira na cijenu.  Novi bestseler britanske autorice koja već godinama osvaja vrhove ljestvica najprodavanijih naslova diljem svijeta. “U ovom neodoljivom romanu Jojo Moyes vješto plete priču istodobno tužnu i sretnu, s posebnim naglaskom na mračne kutke koji postoje u svim velikim ljubavnim  pričama, i na zamršenost naoko jednostavnih sretnih završetaka.”- Entertainment Weekly. (Profil, 119kn)


ŽENA NA PROZORU - A.J.Finn

Prošlo je deset mjeseci otkad je Anna Fox napustila sigurnost svog doma u New Yorku. Užasnuta mogućnošću da izađe van, dane provodi u ispijanju vina, gledanju filmskih klasika, prisjećanju na sretnija vremena i... špijuniranju susjeda. Onda se u kuću preko puta nje usele novi susjedi. Obitelj Russell: majka, otac i sin tinejdžer. Savršena obitelj. Ali jedne noći Anna kroz svoj prozor vidi nešto što nije smjela. Njezin se svijet počne raspadati, a šokantne tajne izlaze na vidjelo. Što se tamo događa, je li to je umislila? Tko je u opasnosti, a tko sve kontrolira? Triler u kojemu nitko nije onakav kakvim se čini. Roman pun obrata, i nepredviđenih situacija, svakog će čitatelja držati budnim. "Napet, prepun iznenađenja i ispisan srcem. Zadivljujući prvi roman A. J. Finna, nevjerojatnog novog talenta." - Jane Harper. (Profil, 129kn)


GNIJEZDO - Cynthia DエAprix Sweeney

Kad se Leo Plumb pijan odveze s devetnaestogodišnjom konobaricom s proslave vjenčanja svoje rođakinje, moralnim i zakonskim posljedicama pridodat će se i strašan problem koji će time prouzročiti svom bratu i sestrama. Troškovi Leova odvikavanja značajno su ispraznili Gnijezdo – obiteljsku zakladu koja bi ih oslobodila mnoštva financijskih poteškoća. Melody, supruzi i majci iz predgrađa, taj novac trebao je poslužiti za plaćanje goleme hipoteke i školarine za koledž njezinim kćerkama blizankama. Trgovac antikvitetima Jack potajno je posudio novac, dajući u zalog vikendicu na plaži koju je kupio sa svojom suprugom. A Beatrice, nekoć obećavajuća autorica kratkih priča, nikako da dovrši roman koji je već davno morala predati. Ujedinjeni kao nikad prije, braća i sestre Plumb moraju se uhvatiti u koštac s davnim zamjerkama, sadašnjim istinama i velikim emocionalnim i financijskim posljedicama nesreće, kao i s priznavanjem vlastitih odabira u životu. Priča o disfunkcionalnoj obitelji koja se upavši u razne životne i financijske teškoće nastoji izboriti za nasljedstvo koje im je namijenio pokojni otac. Okrutno pronicljivo, zabavno i toplo. Gnijezdo je briljantan roman prvijenac o radosti i okrutnosti obiteljskog života. (Mozaik knjiga, 119kn)


MOJ NE TAKO SAVRŠENI ŽIVOT - Sophie Kinsella


Katie Brenner ima savršen život: živi u stanu u Londonu, radi na odličnom poslu i sve dijeli na svom Instagram profilu. Unajmljuje malu sobu u kojoj nema mjesta za svoju odjeću, putuje satima do svog radnog mjesta niže administratorice i život koji objavljuje na Instagramu zapravo nije njezin. Ipak, jednoga dana sigurno će živjeti takav život, zar ne? Međutim, kad joj njena megauspješna šefica Demeter uruči otkaz, svi Katieni snovi padaju u vodu pa je primorana vratiti se kući u Somerset gdje pomaže svome ocu da pokrene novi posao glampinga na njihovoj farmi. Kad Demeter i njena obitelj rezerviraju odmor na farmi, Katie vidi svoju priliku. Hoće li se osvetiti ženi koja joj je uništila snove ili pokušati dobiti natrag svoj posao? I ima li Demeter- žena koja ima sve - doista tako savršeni život? Možda njih dvije imaju više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini? I što je zapravo, loše u ne tako savršenom životu? Autorica koja se proslavila svojim serijalom o šopingoholičarki Becky Bloomwood ponovno nam daje roman koji će nam podići raspoloženje i natjerati nas da se glasno smijemo. "Kakva poslastica – potpun užitak od prve do posljednje stranice." - Lucy Diamond. (Znanje, 89kn)


SRETNI LJUDI ČITAJU I PIJU KAVU - Agnes Martin-Lugand


Diane je mlada žena koja vodi kafić-knjižaru u Parizu, koji je otvorila uz pomoć svog muža. Iznenada u prometnoj nesreći izgubi muža i kćer. Otada kao da prestaje živjeti; sve staje osim njezinog srca koje i dalje kuca. Izgubljena u limbu uspomena, više ne zna kako nastaviti živjeti. Jedino društvo koje podnosi jest Félix, suvlasnik knjižare. Godinu dana nakon tragedije Diane se, usprkos protivljenju svojih roditelja, iznenada odluči preseliti u gradić na irskoj obali konačno odlučna ponovo izgraditi svoj život, i to sama.  Tamo upoznaje Edwarda, privlačnog ali pomalo divljeg fotografa iz susjedstva. Njegova vanjština joj se sviđa, ali teško se bori sa njegovim egom. Usprkos tome ljutnja je bolje od tuge, te se tako njih dvoje sve više zližavaju. Hoće li se poznanstvo pretvoriti u prijateljstvo, a potom i ljubav? Hoće li sebi dopustiti da ponovo voli? Može li prevladati strah da će novom ljubavlju izdati voljene kojih više nema?Dirljiva i ispunjena nadom, Dianeina priča probudit će u vama brojne osjećaje. Roman nabijen emocijama od početka do samog kraja koji je čitatelju sasvim nepredvidiv. Prvijenac francuske psihologinje Agnès Martin-Lugand veliki je hit. U ovoj priči naslov je mamac kojem se brojni knjigoljupci neće moći oduprijeti ni uz kakvu snagu volje. (Puls, 99kn)


NE VJERUJ SVOJIM OČIMA - Sarah Pinborough


Louise je samohrana majka i tajnica zarobljena u zamornoj suvremenoj rutini koja se još uvijek oporavlja od suprugove nevjere.  Jedne večeri u klubu upoznaje zanimljivog muškarca i među njima iskre frcaju na sve strane. Premda on ode netom nakon što se poljube, Louise je oduševljena što je konačno s nekime osjetila povezanost. Ipak, ne zna ništa o njemu. On je psihijatar David, njezin novi šef koji se tek doselio u London sa svojom suprugom. No međutim ona ne zna da je on oženjen. I to ženom koja će uskoro postati njezina najbolja prijateljica. Dok Louise muče sumnje, druga junakinja ovog romana je Adele. Bogata ali očajna žena jer je njen brak u krizi dok ona pokušava održati privid savršenog braka. Njihovi životi naglo se mijenjanju Louisinim prisutstvom. David i Louise uz sav trud da tako ne bude započinju vezu  i ovaj ljubavni trokut zaigrao smrtonosnu igru iz koje postoji samo jedan izlaz. Ovaj triler Stephen King opisuje kao genijalan, Harlan Coben je završetak nazvao senzacionalnim. Možemo li zaista vjerovati svojim očima? (Puls, 99kn)


TVOJ DRUGI ŽIVOT POČINJE KAD SHVATIŠ DA IMAŠ SAMO JEDAN - Raphaelle Giordano


Stalna na ovom svijetu samo mijena jest. Dirljiva i poučna priča koji nas uči kako mijenjati vlastiti život kako bismo pronašli svoj put, i potom nešto naučili na tom putu. Parižanka Camille ima sve, ali nije u potpunosti sretna. Posao koji radi je odličan, ali ne ispunjava ju u potpunosti. U braku je sa čovjekom kojeg voli, ali brak se pretvorio u rutinu, ponestalo je strasti, a ostala je ugoda i pristojnost. Sa sinom ne stiže provoditi dovoljno vremena koliko bi voljela. Zašto joj se onda čini da joj sreća curi kroz prste? Ono što želi je biti radosna i sretna, a zna da to ne može postići a da nešto u svom životu ne promjeni. Nakon prometne nezgode slučajno upoznaje Claudea, rutinologa, koji joj svojom jednostavnom metodom pomaže u traganju za srećom i ostvarenjem njenih djetinjih snova. Ova se radnja se čini jednostavnom, ali ne dajte se zavarati– sreća je istovremeno na dohvat ruke svima nama, ali je samo rijetki uhvate. Francuska autorica Raphaelle Giordano napisala je roman koji je omogućio milijunima ljudi kako pronaći sebe u velikom kaosu života. Možda i vama bude poticaj za neke nove početke. (Puls, 99kn)


MACBETH - Jo Nesbo


Radnja smještena u neimenovani lučki grad na početak sedamdesetih godina 20. stoljeća.  U propalom industrijskom središtu na čelo policije dolazi Duncan, odlučuje obračunati se s narko-bandama i dugogodišnjom korupcijom koja je tijekom desetljeća službe njegova prethodnika policiji posve vezala ruke. Pokušava se okružiti nekorumpiranim policajcima, zbog čega na mjesto trećeg čovjeka u policijskoj hijerarhiji dovodi Macbetha, dotadašnjeg zapovjednika specijalaca. Potaknut napredovanjem, lažnim predviđanjima šefa narko-mafije Hekate te ambicijama svoje ljubavnice i vlasnice kasina Lady, Macbeth smišlja urotu da bi dospio na samo čelo policije i preuzeo vlast u cijelom gradu. Na tom putu neprestano raste broj onih koje treba ukloniti. Surov, mračan, uzbudljiv i na trenutke potresan, Nesboov roman iznova problematizira temu vječne borbe za moć i cijene koju je čovjek za nju spreman platiti. Jo Nesbo jedan je od najvećih svjetskih pisaca trilera. Nakon Šišmiša, Žohara, Crvendaća, Nemeze, Đavolje zvijezde, Spasitelja, Snjegovića, Leoparda, Fantoma, Policije i Žeđi – kojima je glavni lik neprilagođeni detektiv Harry Hole – te Sina, Ponoćnog sunca, Krvi na snijegu i Lovaca na glave, najnoviji Nesboov roman Macbeth posveta je velikanu svjetske književnosti Williamu Shakespeareu. (Fokus, 129kn)


KĆI TRGOVCA SVILOM - Dinah Jefferies 


Radnja ovog romana odvija se u Francuskoj, Indokina 1952. godine. Nicole je, kao i njezina starija sestra, dijete iz miješanog braka Vijetnamke i Francuza. Kad je napunila osamnaest godina, otac joj poklanja davno zatvorenu trgovinu svilom. Istodobno njezinoj starijoj sestri prepušta upravljanje uspješnom obiteljskom tvrtkom koja se bavi prodajom svile, što Nicole drži velikom nepravdom. Pogođena time, postaje bolno svjesna nepravdi i na drugim razinama, u odnosu Francuza prema Vijetnamcima. U tjeskobnom ozračju ratnih zbivanja i brojnih nesuglasica sa sestrom i ocem, Nicole pronalazi utjehu u bliskom prijateljstvu s Markom, šarmantnim Amerikancem, a potom s Tranom, mladim gerilcem iz redova Viet Minha. Kada se nađe u intimnoj dilemi hoće li se prikloniti Francuzima ili pobunjenicima život će joj krenuti neočekivanim smjerom…(Mozaik knjiga, 119kn)

 

Posjeti Miss7.24sata.hr