Ona je čudo! Paralizirana i nijema, napisala je knjigu samo pomičući oči

Facebook/Predrag Suka
Nakon moždanog udara zbog kojeg je ostala paralizirana od vrata na dolje i nijema, 29-godišnja Mia Austin napisala je knjigu o svom životu koja danas izlazi. Također, u međuvremenu je završila tečaj kriminologije na koledžu, a nakon toga je upisala tečaj za forenziku
Vidi originalni članak

Sa samo 21 godinom Mia Austin je doživjela prvi moždani udar. Ostala je paralizirana i izgubila je moć govora. Dijagnosticirana joj je takozvana "pseudo koma" stanje koje doktori opisuju slično osjećaju koji proživljava osoba koja je živa zakopana. Jer, iako je ona mogla vidjeti, čuti i razmišljati, Austin se nije mogla micati od vrata na dolje i morali su je hraniti na cijev. Danas ona može komunicirati isključivo uz pomoć pomicanja očiju prema određenom slovu na ekranu - metode pomoću koje je i napisala svoju knjigu In the blink of the eye (U treptaju oka). U knjizi koja izlazi danas, 29-godišnja Austin opisuje svoja iskustva života nakon moždanog udara.

U samom uvodu Austin je napisala: "Vjerojatno sam se probudila u jutro 16. studenog 2009. potpuno nesvjesna što će se tog dana dogoditi. Bila sam na poslu, pa sam s posla krenula na uobičajeni trening u teretani. Nakon što sam poslije treninga otišla do mame da joj kažem koliko sam danas bila u lošoj formi, ona me utješila uz riječi - "Postoji i sutra"  - Kako ironično. Ovo je priča o meni. Sada možete znati kako je biti u glavi osobe koja je imala moždani udar."

Nakon što je doživjela moždani udar u svom obiteljskom domu u engleskom Wirralu, doktori su njezinoj obitelji rekli neka se pripreme na najgore. Nisu vjerovali da će Mia, čije tijelo je bilo prikopčano na sve bolničke aparate, preživjeti večer. Kako god, u trenutku kada joj je medicinsko osoblje krenulo isključivati aparate, Austin je otvorila oči. Iako je bila u potpunosti paralizirana, doktori su ustanovili da je djevojka paralizirana od vrata na dolje, ali da može najnormalnije vidjeti, čuti i razmišljati.

Mia je ležala u bolnici i počela pisati pjesme i priče zahvaljujući vlastitoj metodi - donijeli su joj tablicu sa slovima abecede, a ona je počela komunicirati tako da je birala slovo po slovo gledajući u njega i tako stvarala riječi. Poslije je dobila i na računalu tablicu te pomoću nje napisala knjigu. 

Mijina majka Carole se prisjeća: "Bila je u bolnici više od 14 mjeseci, a živom su je održale pjesme i priče koje pisala. Mislim da joj se već tada počela razvijati želja za pisanjem vlastite knjige."

Na tu temu njezin otac Rick je rekao sljedeće: "Toliko sam ponosan na nju. Napisati knjigu uz pomoć treptaja očiju je doista nevjerojatno. Trebala joj je gotovo godina dana za pisanje knjige jer je to bio opsežan posao, jer morala je koristiti oči pri odabiru svakog slova."

U pisanju knjige uz pomoć tablice sa slovima je sudjelovala cijela obitelj - roditelji,  brat Sam (32) i sestra Sophie (25). Majka Mije Austin je dodala: "Zamislite kako joj je bilo pisati ovako, jako je iscrpljivala oči. Danas joj je puno lakše, komunicira s nama uz pomoć računala."

No, Mia Austin se nakon pisanja knjige upustila u još jedan izazov. Naime, završila je tečaj kriminologije na koledžu Wirral Metropolitan, a nakon toga je upisala tečaj za forenziku na sveučilištu. Ove godine je upisala jedan kolegij i to iz kriminalističkog prava.

Prije moždanog udara, Austin je radila kao putnički agent, a kako je na neki način i dalje željela ostati u branši, pokrenula je humanitarnu kampanju koja pomaže putnicima s invaliditetom. Prije bolesti, Mia je spavala po ulicama Liverpoola kako bi podignula svijest o beskućnicama. Također, bila je u misiji pomoći nezbrinutoj djeci u Gambiji.

U intervjuu za Mirror, Austin je objasnila kako voli pomoći drugima, jer su i mnogi njoj pomogli: "Volim sudjelovati u izazovima kako bih drugima dokazala da mogu uspjeti unatoč svom stanju."

U knjizi In the blink of the Eye ona opisuje svoje nevjerojatno putovanje. "Zasad je interes za knjigu velik, ali Mia čeka povratnu reakciju od čitatelja, voljela bi s njima doći u kontakt kako bi joj rekli što misle o svemu", dodaje Mijin otac.

"Ona po cijele dane pregledava Facebook, smišlja statuse koje piše uz pomoć pomicanja očiju. Mora se nečim okupirati kada je cijeli dan zatvorena u kući", zaključuje njezin otac.

Posjeti Miss7.24sata.hr