Odlazak glumačke legende; U 78. godini nakon teške bolesti preminuo Mustafa Nadarević

Pixsell/Sanjin Strukic
Vidi originalni članak
  • U Zagrebu je u 78. godini života nakon duge bolesti preminuo proslavljeni glumac Mustafa Nadarević
  • Ovaj glumački bard izgubio je bitku s karcinomom pluća, teškom bolesti koja ga je pratila proteklih godina
  • Vijest o smrti omiljenog glumca potvrdila je i njegova kći Nana Nadarević, a javnost je zamolila za razumijevanju u ovim teškim trenutcima

Legendarni glumac Mustafa Nadarević preminuo je nakon duge i teške bolesti u 78. godini života. Vijest o njegovoj smrti za 24sata potvrdila je Perica Martinović, predsjednica HDDU-a. "Upravo sam dobila potvrdu od obitelji, gospodin Mustafa je izdahnuo. Bio je loše, dugo se borio s bolešću. Ne znamo još kad ce biti sprovod, moramo vidjeti s njegovom obitelji, pa ćemo i mi dalje sukladno tome", kazala je.

Glumačkom velikanu bio je dijagnosticiran karcinom pluća, no nedavno je otpušten iz bolnice te je bio na kućnoj njezi u Zagrebu. Poznato je kako zbog epidemiološke situacije nije napuštao svoj dom, a premda je njegova obitelj priželjkivala oporavak do njega nažalost nije došlo. Iza glumca je ostalo troje djece, a njegova mlađa kći Nana je kroz suze za 24sata potvrdila kako je njezin otac preminuo, no zamolila je javnost za razumijevanje u ovim teškim trenutcima.

Podsjetimo, Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine. Kazališnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Prve je velike uloge dobio u domaćim kazališnim komadima - Bogdana u 'Hvarkinji', Pometa u 'Dundi Maroju' te Miletića u 'Ostavci', no mnogi ga pamte kao maestralnog Leonea u 'Gospodi Glembajevima'. Isto ulogu ponovio je u istoimenom filmu iz 1987. godine, čiju režiju potpisuje Antun Vrdoljak.

Ovaj doajen hrvatskog glumišta ostvario je niz zapamćenih filmskih uloga pa smo ga na velikim ekranima između ostalih mogli gledati u filmovima 'Otac na službenom putu', 'Već viđeno', 'Kuduz',' Gluvi barut', 'Praznik u Sarajevu', 'Puška za uspavljivanje', 'Ničija zemlja' i 'Gori vatra'. Mlađoj publici prvenstveno je poznat po liku osebujnog Izeta Fazlinovića kojeg je u seriji 'Lud, zbunjen, normalan' utjelovio od 2007. do 2016. godine.

O umirovljenju nije razmišljao niti u osmom desetljeću života. Tvrdio je da glumac može igrati svoje najbolje uloge do kraja života - ako racionalno raspoređuje energiju.

- Ne razmišljam o prestanku jer vjerujem u sudbinu. Bojim se samo da ne ostanem nekome na teretu i brizi. Toga me strah. Smrt mi nije toliko strana, strašna i nepojmljiva, koliko bojazan da sam nekome opterećenje. Nemam strah od 'odlaska', imam strah od 'strašnog odlaska' - govorio je ranije Mustafa.

U siječnju ove teške 2020. godine Mustafa je otkrio da se već duže vremena bori s rakom pluća. "Kad sam prihvatio da je to dio života, da je bolest dio života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš s ljubavlju, onda se može pobijediti zloćudna bolest" rekao je Mustafa za Media Servis u siječnju.

Nažalost, Mustafa Nadarević nije uspio pobijediti bolest, a iako će zauvijek ostati zapamćene njegove uloge i veliki glumački trenuci, ova prokleta 2020. godina ostat će upamćena i po odlasku jednog od najvećih glumaca s ovih prostora. 

"Život može potrajati još jako dugo. Može i kratko. Zato treba uživati u svakom trenutku i iskoristi ga" njegove su riječi. Mustafa ga je iskoristio, u karijeri je osvojio sve nagrade koje se mogu osvojiti, prošao je mnoge lijepe i teške trenutke u životu, a uvijek je bio ponosan na svoje troje djece - Nađu, Nanu i Ašu. 

Posjeti Miss7.24sata.hr