"Njegovan muškarac nije manje muževan"

Sanjin Strukić/Pixsell
Ekskluzivno za Budi.IN, poznati njemački vizažist Karim Sattar iz Dr. Hauschke koji je radio sa zvijezdama poput Jane Fonde i Annie Lennox, otkriva svoje modne i beauty favorite, ali i kako ostati lijep iznutra.
Vidi originalni članak

Petnaest godina rada u kozmetičkoj industriji na Karimu Sattaru iz Dr. Hauschke nije ostavilo ni traga. Tijekom njegovog nedavnog posjeta Zagrebu, strpljivo je odgovarao na pitanja postavljena od strane novinara, ali i običnih žena te je svakoj otkrio barem neki trik. Njegova filozofija je kako riječi poput "nikad" i "uvijek" treba izbjegavati, ali i kako je od vanjske ljepote važnija ona unutarnja.

Uopće ne izgledate umorno, a otkad ste sletjeli u Zagreb dajete intervjue. U čemu je tajna?

Vjerovali ili ne, tajna se krije u tome da se dobro osjećate u svojoj koži. Kada ste zadovoljni sobom, izgledate bolje. Kada dobro izgledate zadovoljniji ste sobom. Naravno, malo kozmetičkih preparata uvijek dobro dođe, čak i onda kada to muškarci ne žele priznati.

Hrvatski muškarci su poprilično skeptični kada je kozmetika u pitanju. Vjerojatno misle kako bi ih ona učinila manje muževnima. Što bi im savjetovali?

Teško pitanje. Za početak da nađu dobrog terapeuta ili dobru djevojku koja će im podići samopouzdanje. To što ste njegovani, ne čini vas manje muževnima, dapače. Žene vole njegovane muškarce i posljednjih godina razvija se cijeli trend muške njege. Kozmetičke kompanije razvijaju linije samo i isključivo za muškarce koje su u skladu s muškim potrebama. Dakle, nemaju ženstven miris ni ženstvena pakiranja. Vježbanje i zdrava prehrana postaju određeni lifestyle, a on uključuje i korištenje kozmetike. Nema ništa loše u tome da nanesete kremu ili balzam za usne, jer vrijeme kada su dezodorans i britvica bili dovoljni su daleko iza nas.

Pretpostavljam da muškarci misle kako korištenje preparative, podrazumijeva i korištenje dekorative...

Ne mora biti tako, jer postoje granice koje ni ja kao vizažist nikada ne prelazim. Ne pada mi na pamet da nosim ruž za usne. Bez obzira koliko se neki trudili, stvari poput ruža za usne muškarci teško da će prihvatiti. S druge strane, malo pudera ili bronzera može učiniti čuda. To se posebno vidi na svadbenim fotografijama – žena blista, njena frizura i make up su besprijekorni, ona je savršena. Mladoženja se pak sjaji, ima prištiće i podočnjake te pored prekrasne mladenke uistinu izgleda kao da su se sve nedaće svijeta svalile na njegova leđa, kao da je došao s utakmice koju je njegov klub izgubio. Malo dekorative ili dobra preparativa bi definitivno riješili taj problem.

Je li istina da modnom i beauty scenom vladaju muškarci?

To je apsolutno netočno! U jednom trenutku, sredinom devedesetih kada je Kevyn Aucoin bio na vrhuncu, možda se stvorila takva percepcija. On je bio prvi "celebrity" vizažist, alfa i omega, diktator trendova. Žene nisu izostale, nego su vladale iz sjene. Pogledajte samo jednu Pat MacGrath ili Gucci Westman. Ne čine mi se kao tip žena koji bi stajao u pozadini.

Kako bi opisao svoj modni stil? Imaš li neke pogreške kojih se sramiš?

Recimo to ovako – ja se možda ne sramim, ali moja mama sigurno ima veoma dugačak popis stvari koje želi zaboraviti, a tiče se mojih modnih izbora. Odrastao sam sredinom osamedesetih, a vjerujte, u osamedesetima je bilo stvari koje nitko ne želi ponovno gledati.

Primijetio sam da što sam stariji više volim jednostavno i pročišćeno. Veliki sam ljubitelj Hugo Boss odijela, ne zato jer su Hugo Boss, nego zato jer mi dobro stoje. Volim kombinirati i dizajnerske stvari s onima koje možete kupiti u običnim trgovinama. U SAD-u se uvijek oduševim jeftinim komadima. S obzirom da mnogo putujem, trudim se čistiti svoj ormar na redovitoj bazi i sve što ne nosim, dajem u humanitarne svrhe.

Sada si rekao da daješ odjeću u humanitarne svrhe, a tijekom prezentacije si naglasio da susjedama čupaš obrve besplatno. Koliko ti je važno održavanje unutarnje ljepote, s obzirom da radiš u modnoj industriji?

Modna industrija je izrazito površna i svi koji tvrde suprotno se samozavaravaju. Naglasak je na vanjskom i važno je da ostanete čovjek. "Otvorena vrata kod Karima" kada čupam obrve su, uz doniranje odjeće, samo jedan od načina na koji ostajem čvrsto na zemlji i pomažem drugima. Moja majka me naučila da se dobro dobrim vraća te da nikada ne smijem zaboraviti da postoje ljudi koji su imali manje sreće. Zato sam organizirao make up radionicu za slijepe u Grčkoj, sudjelovao na seminarima sa zlostavljanim ženama u Norveškoj te napravio make up tečaj za djevojke s poteškoćama u razvoju. Niti jedna od osoba koje sam upoznao tijekom svog humanitarnog rada nije manje lijepa, samo je imala malo manje sreće nego ja ili vi. I njima je potrebno samopouzdanje i zadovoljstvo.

Možeš li nam otkriti svoje favorite kada je muška ljepota u pitanju?

Za početak, Chanel parfemi. Muškarci moraju nositi Chanel, jer svaka žena voli Chanel! Želite zavesti svoju suprugu – nosite Chanel. Sviđa vam se kolegica – nosite Chanel. Nema problema sa ženama koji Chanel nije riješio. Zaljubljen sam u Dr. Hauschka ulje za tijelo od limunske trave te Dr. Hauschka bronzer i pripadajući kist s kojima svaki ten izgleda savršeno, pa tako i muški.

Posjeti Miss7.24sata.hr