Muškarci koje volimo: Pierce Brosnan je pravi džentlmen

Davor Puklavec/ Pixsell
Nepokolebljivi gospodin Brosnan: Unatoč mnogim životnim krizama, slavnom je Ircu uspjelo ono što mnogima u Hollywoodu nije - ostariti sretno, ali i dostojanstveno...
Vidi originalni članak

Malo se filmskih ljepotana može pohvaliti stabilnim privatnim životom, dostojanstvenim starenjem i time da su mu obožavatelji podjednako žene i muškarci. Jedan je od takvih sretnika Pierce Brosnan, mnogima najzgodniji James Bond. Osim fizičkih atributa kojima ga je priroda velikodušno okitila, Pierce je, unatoč čestim životnim krizama ili baš zahvaljujući njima, uspio izgraditi i karakter koji ga čini podobnim uzorom u najširem smislu: uzoran suprug i otac, borac za ljudska prava, podupiratelj istospolnih brakova, borac za zabranu oružja i za zaštitu okoliša... samo je početak niza koji ga čini nalik na junake koje je utjelovio na velikom ekranu. A tako je mnogo toga bilo protiv njega i toliko je puta nešto moglo poći krivo...

Taj je rođeni Irac, proglašen najseksepilnijim čovjekom na našem planetu u izboru časopisa People, rano osjetio što znači usamljeništvo i prezirni pogledi ljudi u njegovu okruženju. Naime majka May rodila ga je sa samo 19 godina i iako se vjenčala s njegovim ocem, on ih je brzo napustio. Premlada da se sama brine za Piercea, brigu o dječačiću prepušta svojim roditeljima Philipu i Kathleen Smith, a ona odlazi u London na školovanje za medicinsku sestru. Kad mu je bilo samo 6 godina, djed i baka umiru i on se seli od rođaka do rođaka.

Svojeg se ranog djetinjstva u Irskoj sjeća kao “mračnih dana“. “Kao samohrani si roditelj 1950-ih u Irskoj bio stigmatiziran, o tebi se govorilo na nedjeljnoj misi... Mogu osjetiti što je prolazila moja majka.“ Taj senzibilitet za žene i općenito slabije nije nikad izgubio i često je ponavljao u svojim prvim intervjuima da “ako nitko ne vjeruje u tebe, moraš ti sam vjerovati u sebe”. Bio je već desetogodišnjak kad je majka došla po njega da ga vodi sa sobom u London, i to na isti dan kad je umro “otac” Jamesa Bonda Ian Fleming.

“Trebalo je imati petlje da budeš Irac u južnom Londonu. Većinu sam vremena provodio u tučnjavama”, rekao je poslije o tom životnom razdoblju. Majka je upoznala Billa Carmichaela i željela da joj Pierce da dopuštenje za brak. Dopustio je i toga ga je trenutka Carmichael prihvatio kao rođenog sina. Imali su jako dobar odnos i upravo ga je on poveo prvi put u kino gdje su gledali “Goldfinger”. Bio je to ne samo prvi film o Jamesu Bondu koji je Brosnan gledao nego i trenutak u kojem je odlučio da će se baviti glumom. Je li onda moglo ispasti drukčije? Čini se da jest jer je u prvoj utrci za ulogu agenta 007 izgubio, zbog čega je dugo žalio, točnije do druge prigode kad ju je dobio - što je mogućnost ravna dobitku na lotu. Unatoč je tome poslije izjavljivao da se osjećao neuvjerljivo i lažno u Bondovu smokingu.

Možda su baš zato odmah nakon što je Daniel Craig postao novi Bond uklonili sve voštane figure s Brosnanovim likom iz muzeja Madame Tussauds. Iako pri pogledu na njega ne biste pomislili da ima problema u ljubavnom životu, imao ih je, i to - tragedija. Veza i brak s australskom glumicom Cassandrom Harris, njemu prvi, njoj treći, pružili su mu sigurnost i stabilnost za kojom je čeznuo. Bolno svjestan loših strana odrastanja bez oca, odlučuje posvojiti dvoje njezine djece Charlotte i Christophera, a dobili su još sina Seana.

“Cassie me je učinila čovjekom kakav jesam, glumcem kakav sam postao, ocem kakav jesam. Ona će zauvijek biti u svakom dijelu mog bića”, izjavio je nakon suprugine smrti, dan poslije 11. godišnjice njihova braka u 43. godini. Umrla mu je na rukama od karcinoma jajnika, a ista je bolest 13 godina poslije odnijela i njihovu kćer Charlotte. Dugo je oklijevao s novom vezom, tako da je novinarka Keely Shaye Smith morala čekati trenutak da on i njegova djeca budu spremni prihvatiti novu ženu u svom životu, a kad se to dogodilo, 2001., obitelj Brosnan je već imala dva nova člana - Dylana i Parisa.

Ali novi brak nije potisnuo uspomenu na prvu suprugu: ”Kad vam se dogodi nešto takvo, to ostavi neizbrisiv trag. Gledati osobu koju volite kako umire utisne se u vaš um zauvijek. Keely je uvijek bila suosjećajna i pomogla mi je u žaljenju za Cassie. Ona je postala moja Sjevernjača, netko tko me pazi”, rekao je glumac, koji je prešao 60. godinu, za suprugu koja ga, kaže, i nakon 13 godina braka jednako očarava, iako je mediji stalno imaju na piku zbog viška kilograma. A koliko ga život na Malibuu zapravo nije promijenio govori i njegov prijedlog supruzi da prodaju sve što imaju i žive u prikolici kojom mogu stalno mijenjati adrese.

Krojačka tajna
Dok je snimao Jamesa Bonda, nije smio nositi taj tip odijela niti u jednom drugom filmu, a bio je istodobno najmršaviji, tijekom prvog filma, i najdeblji Bond, u četvrtom bondovskom filmu koji je snimio.

Posjeti Miss7.24sata.hr