Liz Taylor je rođena na današnji dan 1932. godine. Evo što o njezinom fascinantnom životu znamo...

Instagram @vintagehollywoodstars
Vidi originalni članak
  • Godine 1982. na današnji dan rođena je Elizabeth Taylor
  • Vrsna glumica i još bolja zabavljačica - mediji su s užitkom pratili njezin privatni život
  • Imala je dvije velike ljubavi - Richarda Burtona i skupocjeni nakit, te je bila velika humanistica i filantrop

Žena od biznisa, humanitarka, glumica, lice s naslovnice, žena koju je 1999. godine Američki filmski institut proglasio 7. najvećom legendom filma među glumicama... Sve je to bila Elizabeth "Liz" Rosemond Taylor, rođena na današnji dan 1932. godine. Karijeru je započela još kao dijete u 40-im godinama prošlog stoljeća, a u 50-ima je bila jedna od najvećih glumica klasičnog Hollywooda. 

Za razliku od mnogih danas legendarnih glumica i glumaca, Liz je od malena bila privilegirano dijete. Rođena u obitelji koja je bila dijelom društvene elite, Elizabeth Taylor je od malena bila svjesna što znači imati sve što poželiš. Vrlo brzo je i imala sve, što zahvaljujući velikom talentu, što dobrim poznanstvima, te najvažnije, neodoljivom šarmu. 

Već u 7. godini se s obitelji iz rodnog Londona preselila u Los Angeles, gdje je potpisala prvi ugovor za televizijsku kuću Universal Pictures. Filmski debi je imala s 10 godina, kada je odglumila manju ulogu u filmu "There's One Born Every Minute", no već sljedeće godine joj je Universal otkazao ugovor. No, njezin veliki talent je prepoznala medijska tvrtka Metro-Goldwyn-Mayer, koja joj je osigurala veću ulogu u filmu "National Velvet" iz 1944. godine. Liz je odmah prepoznata kao tinejdžerska filmska zvijezda. U 50-ima je odrasla i na filmskom platnu - počele su se redati prve ozbiljnije uloge lijepe Liz. No, filmovi "Father of the Bride" i drama "Mjesto pod suncem" nisu zadovoljavali njezine umjetničke apetite. Iako su je takvi filmovi proslavili, Liz Taylor je inzistirala snimati filmove po svom guštu. Odlično joj je "sjeo" film "Div", drama iz 1956 godine, a uslijedile su komedije koje su samo potvrdile njezin zvjezdani status. Prvi Zlatni globus za najbolju glumicu je dobila 1958. godine; za film snimljen godinu dana ranije - "Raintree County".

Ipak, filmska uloga o kojoj se i danas priča je Kleopatra. Liz je utjelovila istoimeni lik u filmu iz 1963. godine, a za njega je dobila u to vrijeme nevjerojatno velik iznos - 1 000 000 dolara. "Kleopatra" je bio najskuplji ikad snimljeni film do tada, no to nije jedino o čemu se pričalo. Na setu se Liz i intimno povezala s kolegom glumcem Richardom Burtonom. U tom trenu Liz je bila udana za svog 4. supruga Eddieja Fishera, a i Burton je bio u braku. Svejedno, Taylor i Burton su započeli ljubavnu vezu koja je punila tabloide desetljećima, a o burnoj filmskoj i životnoj vezi ovih turbulentnih ljubavnika se priča i danas.

Mediji su ih tada nazivali Liz i Dick. Zajedno su glumili u čak 11 filmova, od kojih su najznačajniji "V.I.P.-ovci" iz 1963., "Sandpiper" iz 1965., "Ukroćena goropadnica" iz 1967. te "Tko se boji Virginije Woolf" iz 1966. godine. Potonji je prepoznala i Akademija, koja joj je poklonila Oscara za najbolju glumicu. I još nekoliko drugih kipića za istu ulogu. Cijelo to vrijeme snimanja drama, Burton i Taylor su proživljavali i drame u privatnom životu. Tako su se razveli 1974. godine, da bi se ponovno vjenčali godinu dana kasnije. Bračni krah je ipak uslijedio 1976., kada su po drugi puta potpisali papire za razvod.

Nakon razvoda od Burtona, karijera Liz Taylor je počela kopnjeti da bi do sredine 70-ih prihvaćala tek manje uloge. Odlučila se posvetiti bračnom životu te je podržavala karijeru svojeg šestog muža, senatora Johna Warnera. U 80-ima je Liz počela glumiti u televizijskim serijama, i postala preteča današnjih glumica koje su od svog imena učinile brand. Naime, Liz je prva glumica ikad koja je pokrenula liniju parfema! Svoju humanu stranu je pokazala kada je postala prva javna osoba koja je javno podržala borbu protiv HIV-a i AIDS-a, čime je srušila sve tabue vezane za tu bolest. Čak je bila suosnivačica Fundacije za istraživanje AIDS-a, pokrenute 1985. godine, te osnivačica fundacije Elizabeth Taylor AIDS Foundation 1991. godine.

Od 90-ih pa do do kraja života bila je veliki filantrop, zbog čega je primila nagradu američkog predsjednika za poseban doprinos društvu, te je dobila titule dame. Do kraja života mediji su voljeli pratiti svaki korak ove ekscentrične dame. Bila je udavana 8 puta, proživjela je 7 teških oboljenja, bila je predstavnica visokog društva, a do danas je ostala jedna od vlasnica najluksuznije kolekcije nakita na svijetu. U 80. godini života nakon duge bolesti Liz Taylor nas je napustila te iza sebe ostavila bogat filmski opus.

Posjeti Miss7.24sata.hr