Kreativan svijet jednog akrobata

Borna Filić/Pixsell
Nedavno smo imali priliku upoznati jednog vrlo zanimljivog mladića. Njegovo ime je Carlo Joe, ima 23 godine i sa svojim tijelom može gotovo sve što poželi. Carlo Joe je umjetnik – akrobat. Proveli smo jedno prijepodne s njim kako bi nam demonstirao čime se točno bavi i upoznao nas sa svojim zanimljivim životnim stilom.
Vidi originalni članak

Kako ste ušli u svijet akrobacije?

Dolazim iz obitelji umjetnika, obitelji cirkuskih akrobata. Možda bih čak rekao da nisam ni imao drugog izbora ali, iskreno,  vrlo sam ponosan i sretan što nastavljam obiteljsku tradiciju. Spadam u petu generaciju akrobata u svojoj obitelji.

Izvodite doista teške figure koje od vas iziskuju vrhunsku fizičku i mentalnu pripremljenost. Koliko često trenirate kako biste postigli tu razinu vještina?

Imam dnevni ritam vježbanja kako bih zadržao formu ali, naravno, trebalo mi je mnogo godina da bih došao do ove razine. S treninzima sam počeo kao malo dijete, zapravo i prije nego što sam prohodao. Dan započinjem oko 9 sati ujutro trčanjem. Nakon toga radim trening snage jer mi je ista potrebna za stajanje na rukama. Drugi dio dnevnog treninga se odnosi na poslijepodne,  kada vježbam nastup sa svim pozama i figurama. Ako pak imam nastup, na odredište dolazim tri sata ranije kako bih vježbao prije samnog nastupa. Radim mnogo stojeva na rukama prije nego što nanesem šminku i odradim finalno zagrijavanje. Ostale dane vježbam druge figure i radim na što jačoj sigurnosti kod izvođenja teških elemenata. Nakon toga se rastežem kako bih prevenirao eventualne ozljede mišića.

Iznimno ste fleksibilni. Boli li vas dok se rastežete?

Rastežem se svaki dan i posebno sam koncentriran na svaku mišićnu grupu na tijelu kako bih se održao fleksibilnim. Također, imam posebnu tehniku koju prakticiram od samih početaka. Znam da ljudi misle kako je vjerojatno bolno izvijati svoje tijelo do tih granica ali ja sam naviknuo na te poze. Mišići bi me boljeli ako bih prestao redovno vježbati.

Primijetio sam da makeup nanosite sami. Gdje ste savladali tehnike šminkanja?

Većinu sam naučio nanoseći šminku. U cirkusu djeca uče od starijih, tako sam i ja. Imao sam nekoliko mentora. Naravno, svoje roditelje ali i ljude s kojima su radili. Bio sam vrlo kreativno dijete i oduvijek me fascinirala šminka na akrobatima pa sam isprobavao i make up koji bih vidio prethodno na nekom drugom nastupu. Učio sam i na kritikama koje sam dobivao od roditelja i prijatelja. Pored toga, još uvijek se savjetujem u make up školi „Ministry of Beauty“ u Zagrebu i Beču.

Gdje ste sve nastupali u karijeri? Možete li izdvojiti neka omiljena mjesta?

Radio sam u mnogim europskim cirkusima i varijetama, a svako mjesto je posebno na svoj način.  No, posebno bih ipak istaknuo moj rad sa Cirque du Soleil.

Koji su vam ciljevi u karijeri? Biste li u životu željeli raditi nešto drugo osim akrobacija?

Imam velik cilj – osvojiti nagradu Zlatni klaun na Međunarodnom Cirkuskom Festivalu u Monte Carlu. To je svojevrsni cirkuski Oscar. Osim toga bih volio biti više uključen u kreativne procese kod šminkanja i izrade kostima. Isto tako se nadam da ću imati priliku mlađim naraštajima umjetnika  proslijediti svoje znanje i vještine te raditi s njima na novim akrobatskim elementima.

Kako provodite slobodno vrijeme između nastupa?

Sretan sam što sam dobio priliku učiti makeup tehnike u školi „Ministry of Beauty“ u Zagrebu. Želim diplomu profesionalnog makeup artista i na taj način si otvoriti novo područje za rad. Osim toga, svoje slobodno vrijeme volim provoditi s prijateljima, posebice najbližim prijateljima koji su također umjetnici. Viđam ih rijetko, no kad smo zajedno družimo se i izlazimo.

Koju glazbu volite slušati?

Iskreno, volim gotovo sve vrste glazbe (osim rapa i countrya). Najviše mi nekako ipak odgovara chill out jer me opušta i smiruje od stresa.

Surađujete s Ivicom Klarićem, poznatim hrvatskim modnim dizajnerom. Recite mi nešto više o spomenutoj suradnji.

Volim rad Ivice Klarića. Njegov miks različitih stilova i neobično korištenje i interpretacija običnih materijala mi je izvrsna te vrlo inspirativna. Čim sam vidio Klarićev rad, poželio sam ga upoznati i surađivati s njim. Boris Čavlina, suvlasnik škole „Ministry of Beauty“  nas je naposlijetku i upoznao. Trenutno razmišljam o jednom novom kostimu... vidjet ćemo.

Kako biste opisali vaš osobni stil?
Svoj stil bih opisao kao mješavinu chica i rock'n'rolla s dozom ekstravagancije. Volim se urediti za izlaske jer rijetko izlazim. Moj svakodnevni outfit je nešto ležerniji jer mi je bitno da se u istom osjećam udobno i nesputano. Traperice i obična majica – to je to.

Ako vas netko želi pozvati da nastupite u Hrvatskoj, kako može doći do vas?

Vrlo jednostavno. Imam svoju web stranicu carlojoe.com preko koje me se može kontaktirati.

Ostale fotografije pogledajte u galeriji.

Posjeti Miss7.24sata.hr