Kako Mick Jagger uspije pretrčati 21 km na svakom nastupu?

Getty Images
Da, frontman Rolling Stonesa na novoj europskoj turneji pjeva, pleše i skače živahno kao uvijek, premda ima ravno 74 godine. Možeš li zamisliti svog tatu da to radi? Ili djeda? Kako to Mick uspijeva?
Vidi originalni članak

Seks, droga i rock’n roll ne zvuče baš kao recept za zdravu starost, ali je li Mick Jagger doaz za suprotno? Čili 74-godišnjak predvodi bend na njihovoj tko zna kojoj po redu turneji i na pozornici je jednako energičan kao i prije, iznimno pokretljiv, izdržljiv i očito u sjajnoj formi. No, ako si pomislila da se čovjek mirno može odavati porocima, a ipak pod stare dane biti vitalan (i uopće dočekati stare dane), moramo te razočarati. Naime, Mick ima dobre gene koje je naslijedio od tate, nastavnika tjelesnog koji je redovito vježbao i doživio 93 godine, ali još mnogo važnije, stari rocker koji je svoju vitalnost nedavno dokazao i time što je osmi put postao otac živi iznimno zdravim životom i itekako pazi na sebe.

Prehrana

Stonesi imaju cijelu četu od dvjestotinjak pratećeg osoblja među kojima su i nutricionisti pa uz njihove savjete Mick održava struk od 71 cm jelovnikom na kojem su uglavnom svježe voće i povrće, cjelovite žitarice, grahorice, piletina i riba. Povremeno se pridržava i ketogene dijete, koja uključuje mnogo masti i bjelančevina, a gotovo ništa ugljikohidrata pa pomaže u brzom gubitku kilograma i masnog tkiva. Navodno obožava avokado, koji je izvrstan izvor zdravih masnoća, a za doručak voli smoothie, ali četiri sata prije koncerta pojede dobar tanjur pašte kako bi mu mišići bili puni glikogena. Prema savjetu Jo Wood, bivše žene gitarista Rona Wooda, Jagger već godinama jede organsku hranu.

Treniranje

Jagger ne bi mogao pretrčati polumaraton od 21 km, koliko navodno prijeđe na svakom koncertu, da redovito ne trenira. Između turneja, pjevač trči 10 kilometara na dan, vozi bicikli, pliva, bavi se kick-boksom i radi vježbe s otporom, i tako pet do šest dana tjedno. Vjerni suradnik u tome mu je Norvežanin Torje Eike, fizioterapeut koji je radio sa sportašima olimpijcima, a s Jaggerom je već 24 godine.

Joga

Jagger navodno šest dana u tjednu vježba takvozvanu zračnu, ili antigravitacijsku jogu - zahtjevnu kombinaciju gimnastike i akrobacija koja se izvodi viseći na mrežama od tkanine obješenim sa stropa. Vježbe su vrlo naporne, ali pomažu ne samo istezanju i fleksibilnosti, nego i psihičkom opuštanju.

DOBRO STARI 99-godišnja učiteljica joge otkriva 3 tajne dobrog starenja

Balet

Po nekima, Jagger se bavio baletom i prije nego što je upoznao Melanie Hamrick, 43 godine mlađu američku balerinu koja mu je lani rodila osmo dijete, sina Deverauxa Octaviana Basila, dok drugi tvrde da je baletne vježbe počeo raditi tek uz nju. Kako bilo, zahtjevni baletni trening izvrstan je za ravnotežu, a i za liniju - Melanie se već četiri mjeseca nakon poroda vratila na pozornicu prestižnog Američkog baletnog teatra, u kojem je jedna od samo dvije balerine koje imaju djecu.

Vitamini

Prije su Stonesi gutali razne pilule, ali već odavno su prešli na znatno zdravije vitamine. Jagger redovito uzima vitamin A, B kompleks, C, D i E u kombinaciji s ribljim uljem, ginsengom i ginkom biloba.

Njega lica i kose

Jagger vrlo pazi na svoj ten pa redovito upotrebljava hidratatnte kreme, najčešće Clarins, Lancome i superskupu Creme de la Mer, a kad mu koži treba dodatna njega, rabi Super Flight kremu marke Prescriptives, koja brzo vraća vlagu, ili maske na bazi kavijara La Prairie za zatezanje i podmlađivanje. 

S kosom ima sreću jer mu je prirodno gusta i nije se prorijedila, ali premda njegova kći, manekenka Liz Jagger, tvrdi da nije ni posijedio i da ima prirodnu boju, čini se da Mick ipak koristi usluge frizera koji mu dolazi obojiti sijedi izrast.

Apstitencija!

Jagger pije, ali vrlo umjereno, tvrdi da nikakvu drogu nije taknuo godinama, a ne samo da ne puši nego ne voli biti u blizini nekoga tko puši. Zbilja se sve mijenja - čak ni Keith Richards praktički više ne pije.

Sluh

Davno prije no što je to postalo standardom, Jagger je neizostavno upotrebljavao čepiće za uši kako bi zaštitio sluh od buke koju Stonesi proizvode na probama i koncertima.

Posjeti Miss7.24sata.hr