Jodie Foster: od dvanaestogodišnje prostitutke u 'Taksistu' do cinične detektivke okrunjene Emmyjem

HBO Foto: HBO
Vidi originalni članak
  • Dvostruka dobitnica Oscara Jodie Foster prvi je put za najprestižniju filmsku nagradu nominirana sa samo 15 godina, a ususret 62. rođendanu ovoga je vikenda nagrađena i svojim prvim Emmyjem
  • Osim što je preuzela ulogu šefice policije na Aljasci koja istražuje nestanak nekoliko znanstvenika iz istraživačke postaje u četvrtoj sezoni serije 'True Detective', Jodie je i producirala posljednju sezonu hit serije
  • Od svoje prve do posljednje uloge uvijek je iznova dokazivala koliko je fantastična u portretiranju likova koje je glumila, bilo da je riječ o djevojčici prostitutki, FBI agentici, partnerici maratonske plivačice Nyad ili pronicljivoj detektivki

Prije gotovo šest desetljeća svijet je prvi put upoznao Jodie Foster, dječju glumačku zvijezdu koja je već s prvim ulogama pokazala zavidan smisao za komediju i ogroman glumački talent kakav se ne susreće baš svakog dana, a koji je nagrađen i prvom oskarovskom nominacijom kada je imala svega 15 godina. 

Jodie je svoju glumačku karijeru započela kao vrlo mala na televiziji, prvo se pojavljujući u reklamama (najpoznatija je ona za Coppertone kremu za sunčanje), a zatim i serijama 'Miris baruta', 'The Courtship of Eddie's Father' i 'My Three Sons', te vlastitoj kratkotrajnoj seriji 'Mjesec od papira', temeljenoj na istoimenom filmu iz 1973. godine, a pojavila se i u nizu Disneyevih filmova poput 'Napoleona' i 'Samanthe'.

Redatelj Martin Scorsese dao joj je malenu ulogu u filmu 'Alice više ne stanuje ovdje', prije no što joj je dodijelio ulogu Iris, 12-godišnje prostitutke koja postaje predmetom opsesije naslovnog lika u 'Taksistu', a upravo su joj ova prva uloga prerano sazrele djevojke i vrlo  zahtjevna izvedba donijele brojne pohvale kritičara i već spomenutu nominaciju za Oscara za najbolju sporednu glumicu.

Life&style Shogun je rasturio s 18 Emmyja, najviše u povijesti. Koje još nagrađene serije treba pogledati (i gdje)

Iako je dosta njezinih filmova u kojima je glumila kao veoma mlada prošlo ispod radara, gotovo je nemoguće izdvojiti neku od njezinih brojnih uloga koja nije izazvala divljenje, kako kritičara, tako i publike, pa je tako u svojoj gotovo 60 godina dugoj karijeri za Oscara bila nominirana čak pet puta, od čega je osvojila dva. U filmu 'Optužena' maestralno je odigrala ulogu Sarah Tobias, žrtve silovanja koja se bori s nepravdama u pravosudnom sustavu, dok je u filmu 'Kad jaganjci utihnu' pratila serijskog ubojicu kao FBI agentica Clarice Starling, a obje su joj izvedbe donijele Oscara za najbolju glumicu. Uz sve obveze, nije zapostavila obrazovanje. Štoviše, 1985. je diplomirala magna cum laude na Sveučilištu Yale.

Tijekom 90-ih, Jodie je pokazala da gluma nipošto nije njezin jedini talent pa se njezina karijera razgranala i u druga područja filmskog stvaralaštva. Kao redateljica je na velikom platnu debitirala s dramom 'Mali čovjek Tate' u kojoj je također i glumila, režirala je božićnu komediju 'Kući za praznike', a radila je i kao producentica za nekoliko filmova u kojima je glumila.

Filmovi 'Kontakt', adaptacija istoimenog znanstveno-fantastičnog romana Carla Sagana, 'Soba panike', 'Insider' i 'Neustrašiva',   satirična komedija 'Bračne svađe' i distopijska drama 'Elysium' te psihološka drama 'Da:bar' svi su redom stekli kultne statuse u velikoj mjeri upravo zahvaljujući njoj, a od svoje prve do posljednje uloge uvijek je iznova dokazivala koliko je fantastična u portretiranju likova koje je glumila, bilo da je riječ o mladoj prostitutki, FBI agentici, partnerici maratonske plivačice Nyad ili pronicljivoj detektivki.

Upravo joj je ova potonja, uloga detektivke Liz Danvers u četvrtoj sezoni serije 'Pravi detektiv: Zemlja tmine', ovoga vikenda donijela novo veliko priznanje - njezinog prvog Emmyja, a osim što je Jodie preuzela ulogu šefice policije na Aljasci koja istražuje nestanak nekoliko znanstvenika iz istraživačke postaje, također je i producirala posljednju sezonu hit serije.

Life&style 'Nyad' je novi inspirativan Netflixov biografski film s Annette Bening i Jodie Foster u glavnim ulogama

Koliko svoj posao shvaća ozbiljno, možda najboje potvrđuje iskreno priznanje nešto ranije ove godine kada je razgovarajući u  Varietyjevom intervjuu s Robertom Downey Jr. progovorila o sceni propadanja kroz led. Iako je iza nje bogato glumačko iskustvo, priznala je kako joj nije bilo nimalo lako snimati za nju poprilično mučne scene.

“Snimali smo na jednom velikom spremniku i bilo je potpuno mračno. Radila sam s roniocem na dah koji mi je pokazao kako zadržati dah na način koji nam omogućuje da se nastavimo spuštati i poručio mi je da će stajati sa strane te doplivati ​​do mene i spasiti me čim čuje 'Rez!'. Svaku su jaknu dodatno opteretili da ne bih mogla izroniti, a nosila sam i velike čizme. Ono što nisam očekivala je da neću  moći vidjeti ništa ispred sebe i bila je to zapravo moja najgora noćna mora. Obično bude suprotno kada kažeš nešto u stilu ‘Ovo će biti loše’, ali kada sam stigla tamo, doista je bilo loše”, priznala je iskreno. 

Možda je baš zato što je svog prvog Emmyja dobila za ulogu za koju se morala suočiti s vlastitim najgorim strahovima prilikom uručenja nagrade bila uzbuđena do te mjere da je seriju umjesto 'Night Country' preimenovala u 'North Country', a možda joj se 'pogreška' nije potkrala nimalo slučajno. Naime, iako je serija snimana na Islandu, Jodie je s ostatkom snimateljske ekipe boravila i na sjeveru SAD-a, točnije na Aljasci, budući da je radnja serije smještena upravo u ovu surovu saveznu državu. Baš zato se Jodie u svom govoru posebno zahvalila Inuitima na sjevernoj Aljasci, istaknuvši koliko je zahvalna na svemu što je s njima prošla. 

“Samo su nam ispričali svoje priče i dopustili su nam da ih slušamo i to je bio pravi blagoslov. Bila je to ljubav, ljubav, ljubav. I kada to osjetite, događa se nešto nevjerojatno. Duboko je i prekrasno i starije je od ovog mjesta i od ovog vremena. To je jedina poruka - da ljubav i rad daju umjetnost”, zaključila je.

Posjeti Miss7.24sata.hr