Je li učiteljica u pravu kada kaže da pas nije član obitelji?

Instagram
Jedna mama je na Facebooku objavila kako je učiteljica ispravila njezino dijete kada je u zadaći opisalo psa kao člana obitelji - oko čega se razvila prilično burna polemika. Pitali smo naše poznate što oni misle i smatraju li svoje pse dijelom svoje obitelji
Vidi originalni članak

Lutam bespućima društvenih mreža i naletim na Facebook objavu gdje se u pitanje dovodi jesu li psi, mačke, zečevi... tek kućni ljubimci ili članovi obitelji ?! Polemiku je zakotrljala objava jedne gospođe čijem je djetetu učiteljica ispravila domaću zadaću u kojem je dijete navelo psa kao člana obitelji! Nije - kaže učiteljica - on je kućni ljubimac. I ona je apsolutno u pravu. Ona 'ide' po programu, škola i jest tu da nas nauči 'pravilima' i znanstvenom pristupu. Za sve druge stvari tu je dom i obitelj koja živi po svojim pravilima i često, baš kao i u ovom slučaju, vođena osjećajima…I tu pas postaje član obitelji! U školi, ne. 


Pogledam u tom trenutku svog hrčka... gleda i on mene, ali moram priznati nije to onaj pogled kao kad dijete gleda majku, niti ja suznim očima gledam kako on uspješno savladava prepreke kola koje vrti  24/7. Posljednji put kad sam se htjela malo zbližiti i pomaziti ga tako me ugrizao da sam odustala od svakog budućeg intimiziranja. Mislim da je feeling obostran - Ok smo si, ali baš da smo obitelj, sumnjam. Krenem zvati prijateljice, ove sa psima i mačkama. One su u čudu, jer kao apsolutno se podrazumijeva da su kućni ljubimci i članovi obitelji. I ja ih u potpunosti razumijem! Možda je sa psima  drugačije, ali meni moj hrčak nije 'u srodstvu' . Doduše zec, koji je nedavno uginuo, bio mi je puno bliži… Je li i tu veličina upetljala svoje prste?! Što je životinja veća to se s njom više zbližimo?! Evo što su nam poznate osobe rekle o tome jesu li im ljubimci više od ljubimaca i smatraju li svoje ljubimce članovima svoje obitelji: 

Bojana Gregorić Vejzović, glumica


"Umjetničke slobode izražavanja izlaze iz okvira standarda i dopuštaju izražavanje naših emocija formama koje nisu uobičajene. Naravno da jezikoslovci ili učitelji prirode neće prihvatiti tvrdnju da je pas član obitelji, ali unutar sastava koji opisuje doživljaj doma, obitelji i topline, mislim da je prestrogo djetetu ne dopustiti izraz kako je pesek član obitelji".

 

Tihana Harapin Zalepugin, modna agentica 


"Ja bih tu učiteljicu stavila u kategoriju kućne ljubimice. Moj pas je moja obitelj. Vodim veću brigu o njemu nego o suprugu. Šalim se, ali on si sam ne može dati niti vodu, gleda me k’o Boga, sklupča se i širi mir i ljubav!"
 

Petra Dugandžić, glumica

"Možemo se i igrati riječima. Ako je pas kućni ljubimac, korijen riječi ljubimac bila bi ljubav. Za mene su kuća ili dom tamo gdje su ljudi koje volim. Članovima obitelji smatram i prijatelje, dakle ljude s kojima nisam u krvnom srodstvu. S druge strane, kroz proteklih 13 godina moja kujica Mona bila je utjeha u teškim razdobljima, konstantno sam od nje dobivala nevjerojatnu količinu bezuvjetne ljubavi, s mojim suprugom se povezala na prvu i danas sam slobodna reći da je Mona dio naše male obitelji. Općenito mislim da bi trebalo manje energije trošiti na riječi i definicije i etikete. Stvari su puno jednostavnije #samoljubav"

Viktor Drago, modni stručnjak
 


"Nemojmo se samo u tu temu uplesti. Učiteljica je u pravu. Po definiciji vrste, pas ne može biti obitelj. To što mi drugu vrstu prihvaćamo svojom ljubavlju kao dio svoje obitelji je nešto drugo. Na sličnom temelju drži vodu i teorija Željke Markić. Ne možeš sa životinjom imati djecu i nastaviti produžetak vrste. Mi smo odlučili zvati životinje svojom obitelji. Na učiteljici je da djecu uči znanstvenim činjenicama. A kod kuće, u obitelji će učiti o ljubavi."

Anja Alavanja Romac, TV voditeljica


"Ja ne želim kućnog ljubimca jer mislim da se uz posao i djecu ne bih imala vremena o njemu se adekvatno brinuti. A mislim da svaka obitelj može odlučiti tko će im biti član, pa bio to pas, hrčak ili iguana. A sad, obiteljski zakon je druga stvar. Dakle, danas u 21. stoljeću, učiteljica ipak nije trebala biti tako striktna".

Posjeti Miss7.24sata.hr