Emotivna objava Lane Jurčević: "Otvorila sam TikTok i ostala u šoku što su mi pisala djeca od 9 godina"

Pixsell/Robert Anić
Vidi originalni članak
  • Naša pjevačica u podužoj objavi na svom Instagramu otkrila je da je i sama bila žrtva komentara mržnje na društvenim mrežama
  • Upozorila je sve, a posebno mlađe generacije na utjecaj i jačinu koje imaju njihove riječi
  • I pozvala na „rad na sebi i širenje lijepe energije“

Cyberbullying novi je, ali jako ozbiljan problem s kojim smo se svi barem jednom susreli. Javne osobe posebno susreću se s ovakvom vrstom govora mržnje na internetu gdje je često i teško pronaći krivca zbog lake anonimnosti koju internet pruža. No, nisu samo osobe iz javnog života iskusile ovakve negativne komentare, već to mogu doživjeti baš svi.

Poznate osobe s “novijim” zanimanjima, poput YouTubera, influencera posebno su laka meta, ali žrtve cyberbullyinga i mnogi su pjevači i glumci. Društvene mreže koliko god omogućavale da saznamo i najsitnije detalje iz nečijeg života, također nas i distanciraju od te osobe pa je stoga mnogima ružne riječi puno lakše izgovoriti.

Ovog problema dotaknula se i pjevačica Lana Jurčević u emotivnoj objavi na svojem Instagramu. Potaknuta nesretnim događajem samoubojstva mlade srpske YouTuberice i influencerice Kristine Đukić, svoju objavu započela je riječima "Oprostite, ali ne mogu biti mirna i šutiti". Lana smatra "da se mora pokrenuti lavina i da se moraju dogoditi neke promjene… A ne da kad dobijemo šamar, samo da okrenemo drugu stranu za još jednu rundu. Koja je moja odgovornost u ovome? Iskoristiti svoju platformu koja mi je dana".

Nova pravila ljepote 15 fotografija koje dokazuju da je sve na Instagramu laž. Slatka laž

„Zamislite sve nas koji smo na udaru… neki više, neki manje. Čula sam milijun puta ljude koji su mi rekli: šta se čudiš/žališ, sama si odlučila biti javna osoba. Ja sam odlučila pjevati i razveseljavati druge ljude… to je jedina odluka koju sam donijela, a ovo što su oni govorili nikad mi nije imalo smisla. Ta rečenica mi je zvučala kao da mi netko govori da je okej biti psihički zlostavljan, osuđivan, označen, da ti na čelo može tko hoće i kad hoće zalijepiti etiketu u sekundi, a neki i nametnuti javno mišljenje ako žele i imaju tu poziciju, a nemaju pojma ničemu pričaju niti šta stoji iza čega“, iskreno je napisala Lana.

Posebnu je pozornost stavila na cyberbullying, ali i vršnjačko nasilje među mladima: „A zamislite sad mladu osobu. Ne mora biti bloger, YouTuber, inflencer, dovoljno je da bude maltretiran u razredu, školi… pa onda na društvenim mrežama. Kakve to posljedice ostavlja… Nemaju svi roditelje koji znaju usmjeriti dijete, nemaju svi ni kontrolu nad svakom sekundom svog djeteta, ponekad i djeca imaju svoje svjetove.. ponekad imaju i roditelje od kojih je krenulo sve nizbrdo…“ 

Ovakva vrsta nasilja sve češće se pojavljuje i među djecom koja ni ne razumiju težinu svojih riječi, a toga je svjesna i Lana: „Tko su ljudi koji pišu i rade takve stvari drugima? Oni koji su još usamljeni i nesigurniji.. Nisu to samo djeca. Djeca i ne znaju što rade. Bila sam u šoku kad sam otvorila TikTok i što su mi djeca od 9 godina pisala, čudila sam se da uopće znaju tko sam ja, a još više koje riječi upotrebljavaju… moja odgovornost je da molim ljude da koliko god im bilo teško, koliko god bili nesigurni, neispunjeni, tužni, da ipak ne umanjuju druge, ne pišu ni izgovaraju to, a ni ne pomišljaju. Svaka loša misao će zaprljati prvo vas, a onda druge.“, a napomenula je i moguće rješenje: „Treba se uvesti zakon i pravila, uvesti red i higijena na društvenim mrežama, zlostavljačima treba biti oduzet pristup nekim stvarima da ne nanose štetu drugima”, napisala je Lana.

Na kraju svog posta zamolila je sve: "Molim vas, budite primjer drugima oko sebe, ne trošite vrijeme na moraliziranje nad drugima, radite na sebi, širite lijepu energiju. Na kraju svakog života, zbrojit će nam se plusevi i minusevi, kraj ovog života ne može biti potpuni kraj. Postoji nešto puno veće.", zaključila je Lana.

Stars Lana na Instagramu pitala "Što za vas znači biti uspješan?" Odgovorila joj i Nina Badrić

Posjeti Miss7.24sata.hr