Dean Pelić: ''Sve se može kad se hoće''

Marko Vučenik
Maneken Dean Pelić iz Umaga modelingom se bavi već dulji niz godina, a u to vrijeme se uspio profilirati i izvan granica Hrvatske. Kako je započeo s manekenstvom, koje su razlike u Hrvatskoj i inozemstvu te čime se bavi u slobodno vrijeme, saznajte u nastavku.
Vidi originalni članak

Kako je krenula tvoja karijera manekena?

Prije jedno šest, sedam godina. Dugo sam se godina bavio glumom, ali u kazalištu, no nakon što sam došao u Zagreb na studij, krenuo sam s glumom i na TV-u, neke manje uloge, kao i statiranje. Sjećam se, tada mi je jedna cura rekla, da bih se trebao baviti modelingom i da bi ona “odavno unovčila moj izgled”. Kako me modeling nije bio previše zanimao, rekao sam joj da nisam za to, ali sam naposljetku ipak odlučio otići s njom u agenciju gdje su ostali oduševljeni sa mnom. Pitali su me gdje sam se skrivao sve to vrijeme i rekli mi da ću sigurno puno raditi. Tako je i bilo. Dva dana kasnije imao sam prvo snimanje, a onda i reviju i tako je krenulo.

S obzirom da si istovremeno studirao, koliko je bilo teško uskladiti manekenstvo i fakultet?

Završio sam menadžment/marketing, a fakultet, odnosno predavanja, su bila koncipirana tako da su zahtijevali od mene dosta angažmana. I znalo je tu nekada biti ne dolaženja na predavanja ili odbijanja poslova, ali sve što sam mogao iskombinirati i dogovoriti - to sam i napravio. Znali su mi i profesori izlaziti ususret pa me puštati sa zadnjeg sata predavanja. Isto tako, znao sam učiti prije revija ili prije snimanja na setu. Nije to frka, sve se može kad se hoće.

Kada si dobio prvi inozemni angažman?

Mislim da je to bila Poljska. Nisam siguran. Znam da me agent nazvao i rekao da me žele za snimanje dvije kampanje u Poljskoj, sve mi je bilo riješeno: avioni, vila i vozač, ja sam se samo trebao pojaviti u Varšavi taj tjedan. Bilo je to odlično iskustvo. Nakon Varšave preselio sam se u Milano te tamo odradio snimanja, radio za John Galiana, bio opcija za Ralpha Laurena i Missoni, za Armanija i još mnogo toga. Također, radio sam i u susjednoj Sloveniji, Italiji, Grčkoj te prošlo ljeto snimao i svjetsku kampanju za Francuze u St.Tropezu. Ove sam godine u par navrata radio i u Austriji. Bio sam pozvan od strane Austrijskog Top Model na probno snimanje emisije nove sezone kao član žirija, odnosno kao internacionalni top model.

Po pitanju posla, voliš li više raditi u Hrvatskoj ili vani?

U Hrvatskoj sam napravio sve što se dalo napraviti: editorijale u svim mogućim časopisima, kampanje za najveće dizajnere, televizijske reklame, jumbo plakate i brojne revije. Mislim, tj. siguran sam da na domaćem terenu više nije moguće ništa napraviti po pitanju moje karijere. Zato najviše i odlazim van, a također volim i putovati. Zato, koliko god volim raditi u Hrvatskoj, ipak mi je veći gušt raditi vani i upoznavati nove ljude i njihovu modnu scenu.

Koje su razlike?

Vani se ovom poslu pristupa puno profesionalnije. Nije mi se nikad dogodilo vani da na set ne dođe stilist ili šminkerica ili netko zadužen za modela, dok se u Hrvatskoj to znalo događati. Osim toga, kod nas je modeling u medijima predstavljen kroz razne starlete i razne samoprozvane manekenke koje u karijeri nemaju nijedno snimanje u Hrvatskoj, a kamoli u inozemstvu. A da ne pričam, da kao i u svemu pa tako i modi, kod nas sve ide kroz poznanstva. Vani je to na jednom skroz drugom nivou. Mi smo mala država i još manje tržište tako da je to sve nekako, nažalost, i razumljivo.

Moda ti je u prvom redu posao, a koliko joj pažnje posvećuješ u svoje slobodno vrijeme?

Ne pratim baš modu. Jako rijetko. Znam dizajnere i znam što je “u modi” jer saznam kroz posao, ali privatno imam svoj neki đir. Na primjer, kroz karijeru mislim da sam nosio preko par stotina odijela svih mogućih dizajnera… Ne znam postoji li netko, a da ga nisam nosio. Mislim, vjerojatno postoji ali zaista, od svih svjetskih dizajnera, pa do onih manje poznatih. Dok privatno, imam jedno odijelo koje sam kupio tek prije dvije godine. I obukao – nijednom. Prošle godine sam tek prvi put čizme kupio. Do tad sam nosio samo tenisice, kojih imam zaista jao puno. Kožna jakna, traperice, bijeli T-shirt i neke dobre tenisice, to je cijela mudrost. Ja uvijek kažem - ako ne možeš izgledati dobro u trapericama i bijeloj majici, nećeš izgledati ni u najskupljem odijelu. Manje je više. Volim jednostavnost.

Koji su ti omiljeni dizajneri (domaći i strani)?

Ovako na prvu: Philip Plein, Dsquared i Tom Ford od stranih. Od domaćih, volim odijela Martina Arbanasa. Njegovo sam i zaštitno lice već nekoliko godina.

Koje kozmetičke proizvode koristiš?

Ja sam valjda jedini model koji nikad ništa od kremica ne koristi, haha. Mada, priznajem, počeo sam unazad nekoliko mjeseci. Sada je tu i gel za pranje lica i krema nakon, pa za oko očiju… pa svašta nešto za što nisam ni znao da postoji. Našao sam super marku u Engleskoj, inače britanska kozmetička kuća, kompletno prirodna kozmetika samo za muškarce i to mi paše. Što se kose tiče, tu ipak posvećujem puno veću pažnju. Kako agenti žele da imam dužu kosu, onda se moram snalaziti na razne načine da to održavam, a trenutno su to American crew proizvodi za kosu. Ne znam kako sam živio bez toga prije.

Odrađuješ jednako i snimanja i revije. Što od toga više preferiraš?

Često me to pitaju. Jedno i drugo. Snimanja možda ipak više. Mislim da sam tu jači. Fotografi već znaju što znam i mogu, i uvijek me traže “onaj Deanov pogled”, to smatraju mojim zaštitnim znakom tako da su mi snimanja ipak draža. I imam priliku nositi svakakvu odjeću, koju uglavnom privatno nikad ne nosim. A i fotografija jest puno kreativnija tako da je uvijek zanimljivo vidjeti finalni produkt u obliku fotki. Revije su kratke, par sekundi hodanja pistom, a u backstageu moraš visiti cijeli dan.

Čime se baviš u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme pišem kolumnu za jedan portal, zove se ''Njegova strana priče''. Iako i to spada pod posao, a ne pod slobodno vrijeme, to me jako ispunjava s obzirom da ima nevjerojatnu čitanost, a i uživam pisati od kad znam za sebe. Slobodno vrijeme obično provodim na treningu ili u prirodi. Volim biti vani, ali nisam tip koji ide na kave i slično. A ako već ostanem kod kuće, onda pogledam koji film ili jednostavno muzika na maksimumi to je sve što mi treba.

Koji su ti planovi za jesen i zimu?

Jesen mi uvijek donesi puno dobroga i zato je jako volim. Imam neke planove koje ću još uvijek zadržati za sebe jer nisu sto posto sigurni, pa da ne bi bilo da puno pričam, haha. Ali, iskoristiti ću prilike koje mi se pružaju već neko vrijeme, a ja nikako da se odlučim za njih. Prvenstveno govorim o brojnim ugovorima koje sam dobio za rad u raznim zemljama od Europe do Azije. Mislim da je sada vrijeme za to. Također, planovi su tu za izdavanje moje prve knjige. A idući mjesec kreće sezona jednog showa na Hrvatskoj televiziji, u kojem sam bio model, a koji sam snimio nedavno. Tako da - biti će ovo zanimljivo razdoblje.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr