7 najboljih filmova Judy Garland koje možeš naći na streamingu, povodom 100 godina od njezina rođenja

Instagram@gisou
Vidi originalni članak
  • Judy Garland je slavna američka glumica i pjevačica koja je za života glumila u brojnim filmovima i mjuziklima, a izdala je i desetak glazbenih albuma
  • Umrla u 47. godini života od predoziranja, a 10. lipnja je bilo točno 100 godina od njezina rođenja
  • Povodom velike obljetnice ove holivudske zvijezde, složili smo listu njezinih 7 najboljih filmova koji se mogu pogledati na popularnim streaming servisima

Judy Garland, legendarna američka glumica i pjevačica, rodila se prije točno 100 godina. Svestrana Garland glazbenu karijeru započela je već u dobi od 2 godine kad je debitirala na pozornici pjevajući u kinu u vlasništvu njezina oca, a svjetski poznata postala je sa 17 godina ulogom Dorothy Gale u Čarobnjaku iz Oza.

Tijekom života glumila je u brojnim filmovima i mjuziklima, a izdala je i preko 10 glazbenih albuma. Njezin najveći glazbeni uspjeh bio je album Judy u Carnegie Hallu (1961.) s kojim se čak 73 tjedna nalazila na Billboard 200 ljestvici. Poznata po svojoj svestranosti, dobila je Oskara za mlade, Zlatni globus i specijalnu nagradu Tony, a u povijesti je zapisana i kao prva žena koja je osvojila Grammyja za album godine. 

Garland je umrla od predoziranja sedativima u Londonu 22. lipnja 1969., nedugo nakon 47. rođendana. Njezin izniman talent učinio ju je jednom od najpopularnijih holivudskih ikona 20. stoljeća, a njezin sprovod u New Yorku privukao je oko 22.000 ljudi. Povodom njezinog 100. rođendana, donosimo 7 filmova u kojima je imala svoje najzapaženije uloge u karijeri, a koji se mogu naći na popularnim streaming servisima.

Čarobnjak iz Oza, 1939. 

Šanse su da si ovaj legendarni film vidjela već barem jednom, a ako nisi - sada je prava prilika. Ne može se poreći da je to Garlandina najpoznatija uloga - i to s dobrim razlogom. Imala je 17 godina i već je bila zvijezda u usponu kada je dobila ulogu Dorothy Gale, djevojke iz Kansasa koja žudi prijeći preko duge i otkrije da joj se život preokrenuo kada je tornado spusti u fantastičnu zemlju Oz. Garland je dala Dorothy bezvremensku ranjivost koja je, prema mnogim kritičarima, razlog zašto su gledatelji zaljubljeni u ovaj film i desetljećima nakon. Bilo da se radi o njezinoj suptilnoj, ljupkoj izvedbi pjesme "Over the Rainbow" ili o bolu u njenom glasu kada izjavljuje: "Nema mjesta kao što je dom", jasno je da je moć Judy Garland veća od bilo kojeg čarobnjaka.

Srest ćemo se u St. Louisu, 1944. 

Meet Me in St. Louis prati obitelj Smith na prijelazu iz 20. stoljeća u vrijeme kada Svjetski sajam (World Fair) dolazi u St. Louis, obećavajući avanturu, inovaciju i uzbuđenje. Snimljen usred Drugog svjetskog rata, film je blago prikrivena alegorija o izazovima održavanja američke obitelji na okupu kada biva suočena s velikim promjenama. Garland je za ovu ulogu navela da se prvi put uistinu osjećala lijepom na ekranu. Kao Esther Smith, zaljubljena je u dječaka iz susjedstva, Johna (Tom Drake), no u stvarnom životu se tijekom snimanja filma zaljubila u redatelja Vincentea Minnellija za kojeg se i udala.  Božićna pjesma "Have Yourself a Merry Little Christmas" napisana je upravo za ovaj film.

The Clock, 1945. 

Dok je većinu najznačajnijih uloga Judy Garland ostvarila upravo u mjuziklima, tijekom karijere se iskazala i u dramama. Garland je sama, već umorna od iscrpljujućih produkcijskih rasporeda pjevanja i plesa na ekranu, zatražila da glumi u ovoj ratnoj drami. U filmu glumi Alice, mladu ženu koja susreće vojnika na dopustu (Robert Walker) koji joj razbije petu cipele na Penn Stationu u New Yorku. Film je iskrena i melankolična crtica o prolaznim trenucima povezanosti dvoje ljudi u bezosjećajnom svijetu. Par se zaljubi nakon što provedu cijelu noć zajedno, no Joe se još uvijek mora vratiti u rat, a mi se pitamo hoće li se ikada više vidjeti. Za Garland je ovo bio važan film s kojim je podsjetila publiku da njezin glas nije jedino moćno oruđe koje ima na raspolaganju.

Dok oblaci prolaze, 1946.

Dok oblaci prolaze fikcionalna je biografija poznatog brodvejskog kompozitora Jeromea Kerna, koji je bio angažiran u produkciji filma, ali je nažalost preminuo prije završetaka snimanja. Film se uglavnom pamti po mnogim muzičkim i filmskim zvijezdama koje su pjevale Kernove kompozicije, a jedna od njih bila je i Judy Garland. Judy je u filmu izvela 2 pjesme - "Look for the Silver Lining" i "Who?", a ovo je ujedno i jedan od prvih filmova koji su izašli zajedno sa soundtrackom.

The Pirate, 1948.

Ovo je vjerojatno Garlandin najpolarizirajući film, pri čemu neki preziru njezinu glumu u njemu, a drugi je ne mogu dovoljno nahvaliti. Garland glumi Manuelu, zaručenu mladu ženu koja unatoč tome sanja o pustolovinama s ozloglašenim gusarom Macocom. Kada putujući umjetnik Serafin (Gene Kelly) dođe u grad i sazna za njezinu fantaziju, maskira se u Macoco, pridobivši njezinu ruku. Ali ono što Manuela ne zna jest da je njezin zaručnik pravi podli gusar, odavno u mirovini. Garland ovdje ide na punu farsu, posebno se opuštajući u sceni u kojoj prvo zavodi Kellyja, a zatim baca sve čega se dočepa u njegovom smjeru. Bez obzira što mislili kritičari o njenoj izvedbi, ovo je uistinu bio filmski trenutak koji se i danas pamti.

Summer Stock, 1950.

Summer Stock bio je posljednji Garlandin film za MGM i ujedno njezin posljednji film s Geneom Kellyjem. Garland glumi Jane, djevojku s farme čija sestra Abigail (Gloria DeHaven) dovodi svoju kazališnu trupu kući na probe. Film uključuje jednu od njezinih najpoznatijih pjesama "Get Happy", koju izvodi u samoj završnici filma, u jednom od svojih najprepoznatljivijih izgleda - smokingu, crnim najlonkama i s fedora šeširom na glavi. Garland će kasnije pjesmu učiniti sastavnim dijelom svog glazbenom repertoara.

Zvijezda je rođena, 1954.

Mnogi kritičari smatraju da je u filmu Zvijezda je rođena Garland imala svoju izvedbu života. Te godine Oscara za najbolju žensku glumicu dobila je Grace Kelly za The Country Girl, što do danas mnogi smatraju jednom od najvećih nepravda u povijesti dodjele Oscara. Ovaj film obilježio je Garlandin povratak, četiri godine nakon što je otkazala ugovor s MGM-om usred borbe s ovisnošću o alkoholu i drogama. Kao zvijezda u usponu Vicki Lester, čija karijera raste dok karijera njezina voljenog, Normana Mainea (James Mason), polako blijedi, ona u nastup unosi svaki tračak boli, gubitka i traume iz vlastitog života. Film također izravno upućuje na izazove s kojima se suočila u Hollywoodu, uključujući iscrpne makeovere kojima je bila podvrgnuta. 

Posjeti Miss7.24sata.hr