Salzburg - putevima piva i hrane

Hana Buljubašić/Gastro.hr
Grad na sjeveru Austriju postaje omiljeno odredište ljubitelja kulture, piva i fine hrane.
Vidi originalni članak

Rodni grad Mozarta odavno je prestao biti samo klasični primjer barokne arhitekture i odmaralište imućnih posjetitelja obližnjih Alpi prometnuvši se u austrijsku prijestolnicu pivske kulture. Turistička zajednica Salzburga svojski se trudi da privuče što veći broj pivopija ponosno ističući da je najstarija pivovara osnovana iste godine kada je otkrivena Amerika što dovoljno govori o autentičnosti ispijanja piva u Salzburgu.

U gradu od svega 150 tisuća stanovnika pivo proizvode duže od petsto godina zbog čega Salzburg zasluženo nosi titulu pivske prijestolnice Austrije. Nadjenutu titulu opravdava s desetak privatnih pivovara koje dugogodišnju pivsku tradiciju promoviraju kroz organizirane obilaske proizvodnih pogona, tematskih muzeja i degustacija. Jedna od takvih je pivovara Trumer Welt, iz okolice Salzburga u kojoj vas u obilazak proizvodnje piva vodi Johanna Panholtzer, osebujna beer somelierka koja je zvanje stekla školovanjem u Munchenu.

"Posao beer someliera zahtjeva potpunu posvećenost pivu, razumijevanje i ljubav prema svim koracima proizvodnje. Na školovanje većina ide u Njemačku, a potrebno je sedam dugih godina da biste stekli zvanje", ističe Johanna te napominje da u cijeloj Austriji postoji mali broj beer someliera, a tek nekolicina su žene. Pivovara Trumer ističe se modernim marketinškim pristupom i zanimljivom interaktivnom pivskom kućom gdje sami pivo sami miješate, proizvodite i kušate.

Više o poslasticama koje možete kušati u Salzburgu pročitajte na portalu Gastro.hr.

Posjeti Miss7.24sata.hr