Razigrane haljine za upečatljiv stil

Jure Perišić
Mladi dizajner Aleksandar Žarevac modnom svijetu poznat je tek godinu dana, no u tom periodu prikazao je tri kolekcije koje su oduševile mnogobrojne ljubitelje mode. Kako i ne bi, kad su njegove haljine u isto vrijeme ženstvene i razigrane, a ipak zadržavaju dašak stilske drame.
Vidi originalni članak

Student treće godine modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, svoju priliku dobio je kroz LIFT by Perwoll natječaj na kojem je prikazao zeleno-crnu kolekciju u kojoj dominira njegov, sad već prepoznatljiv komad -  razigrana i upečatljiva haljina. Možda nije osvojio natječaj, no on ga je doveo na prestižni modni event Dove Fashion.hr.

Stilska dramatičnost u elegantnoj izvedbi

Publiku i kritiku oduševio je debitantskom crno-bijelom kolekcijom u kojoj prevladavaju haljine s dva lica – dok je prednja strana umjerena i komercijalna, stražnja strana prikazuje Aleksandrovu ljubav prema dramatici. Upečatljive haljine ubrzo su se pojavile i na crvenom tepihu, a rado ih je nosila poznata glumica i trendseterica Judita Franković.

„Nadamo sam se uspjehu, mislim da to svatko potajice radi, no iskreno nisam mislio da će odaziv biti toliki. Iznenadio me interes medija, a bio sam i nepripremljen za prve kupce. Nisam, primjerice, u stanu imao ni ogledalo“, kroz smijeh je objasnio Aleksandar.

Dizajner, koji obožava dvobojne kreacije, na Perwoll Fashion.hr Cruiseu predstavio je jednu od boljih kolekcija, a posebno traženi su bili njegovi retro kupaći kostimi.

Moj stil je ženstven, elegantan i dramatičan. Jako obožavam dramatiku, no zbog prodaje moram ublažiti dojam, no ipak se trudim zadržati svoj kreativni pečat“, objasnio je mladi dizajner.

Aleksandrova žena njeguje istančan stil. Ona je u isto vrijeme profinjena i elegantna, samouvjereno nosi pokoji klasičan komad, no u suštini obožava modnu razigranost i dramu. Ona vješto spaja dvije oprečne stilske želje, a usklađena kombinacija pretvara je u pravu damu.

More i ljeto kao inspiracija

Unatoč mladosti i malom iskustvu, za novu kolekciju, proljeće/ljeto 2013., Aleksandar se vješto okrenuo prodaji prezentirajući elegantne i funkcionalne haljine koje su ukrašene pokojim trendi detaljem. Na taj način je pokazao određenu zrelost, prilagodivši se tržištu i željama kupaca. No, taj preokret mu nije lako pao. Naglašava kako je bio sumnjičav jer nije bio siguran koliko će to publika i kritika prihvatiti. Većinom je izazvao oduševljenje, no pojedincu su mu spočitali da je igrao previše na sigurno. No, Aleksandar objašnjava da, ako želi živjeti od modnog dizajna, onda nešto treba i prodati.

„Najteže mi je bilo okrenuti se komercijalnom jer najviše volim dramatiku i kostimografiju, recimo kolekcija za LIFT je potpuno moj stil. No, mislim da dizajner treba biti sposoban raditi sve i moći se prilagoditi. Najzadovoljniji sam kad vidim da se moje kreacije kupuju i da ih žene nose. To je najbitnija stavka, pa čak i ako se na toj prodaji nije uspjelo zaraditi nego samo prekriti troškove“, naglašava Aleksandar.

Pristupačne cijene dizajnerskih komada

Sukladno tome dizajner je prilagodio svoje cijene, tako da kratke haljine dođu maksimalno 1500 kn, duge haljine koštaju između 2000 do 2500, dok je svoje kupaće kostime prodavao po 500 kn.

Aleksandar je oduvijek htio biti modni dizajner. Već u dobi od osam godina crtao je žene u odjeći. Upisuje Turističko-ugostiteljsku školu te neko vrijeme radi u turizmu, no želja za dizajniranjem nije iščezla. Iz Istre dolazi u Zagreb gdje već na prvoj godini fakulteta počinje s radom.

Modni svijet ispunio je njegova iščekivanja, čak ih na određenim poljima i nadmašio. Dizajner naglašava kako postoje pojedinci koji žele iskoristiti mlade talente. Kako je moda za Aleksandra posao, trudi se odvojiti ju od svog privatnog života i izbjegavati mogući negativni utjecaj.

Mladi dizajner već počinje s radom na novoj kolekciji. Obrise novih kreacija vidi prvo u svojim mislila koje prenosi na upečatljive skice. Objašnjava kako će i nova kolekcija za jesen i zimu biti također dvobojna i to crno-bijela, a koristit će u izradi i kožu.

„Počeo sam već izrađivati skice za novu kolekciju i odabrao sam materijale. Veselim se novom radu, pun sam ideja“, za kraj je poručio Aleksandar.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije mladog dizajnera Aleksandra Žarevca...

Posjeti Miss7.24sata.hr