Prva ljubav određuje sve druge ljubavi

Thinkstock / Spencer Davies
Sigurno poznajete barem jedan par koji svoju prošlost vuče još iz srednjoškolskih dana, bilo da smo od tada zajedno ili su se ponovno spojili. Možda se pitamo što smo o ljubavi, preferenciji partnera i našim vlastitim vrijednostima i prioritetima znali sa svojih 17 godina? No, nije slučajnost da naša prva ljubav može ima veliki utjecaj na sve naše ostale ljubavi ili nam ostaje prva i jedina.
Vidi originalni članak

Prve ljubavi pucaju iz raznih razloga, a jedan od njih je i preseljenje u drugi grad zbog studija ili posla ili jednostavno dolazak do raskrižja naših životnih putova. Prisjetite se svoje prve ljubavi i razloga iz kojeg je došlo do prekida. Jeste li shvatili da ste krivo birali i naučili izbjegavati u budućnosti takve partnere ili vas povremeno primi nostalgija i pitate se što bi bilo da vam se putovi nisu razišli?

Sličnost i blizina

Dokazano je da nas privlače ljudi koji su nam slični u mišljenjima i stavovima, odnosno one osobe od kojih dobivamo odobravanje. Također, blizina i dostupnost neke osobe u našim životima tu osobu može učiniti privlačnijom. Ako smo u društvu dok nam se događa nešto vrlo uzbudljivo i osjećamo navalu adrenalina i određenu dozu straha, također možemo osjetiti jaku privlačnost prema osobi s kojom smo u društvu jer uzbuđenje zbog situacije pripišemo toj osobi. Naravno, u vrijeme adolescencije kad se većina prvih ljubavi događa, nalazimo se u fazi svog života kad smo pod velikim utjecajem zbrke hormona i možemo reći da smo prirodno zaljubljivi i to fatalno, „za cijeli život“. Tek kasnije kad „prerastemo“ tu fazu shvaćamo što su nam primjerice govorili roditelji i zašto ta osoba nije za nas, ali tada smo baš namjerno išli kontra svih i tražili sebe jer to i je razvojni zadatak adolescencije.

Emocionalno pamćenje

No nije samo velika značajnost prve ljubavi u našem životu s obzirom na doba i stanje uma u kojem nam se događa jedini razlog utjecaja prve ljubavi na sve daljnje ljubavi u našem životu. Postoji takozvano emocionalno pamćenje, odnosno ljudski um jako dobro pamti događaje, mirise, slike, geste i bilo što drugo kad se nalazimo u jako izraženom emocionalnom stanju. Tako nas primjerice mnogi podražaji iz naše okoline mogu podsjetiti na našu prvu ljubav jer smo u tom periodu našeg života bili vrlo emocionalni. Upravo iz tih razloga mogu nam se svidjeti neke osobine sadašnjeg ili budućih partnera. Primjerice, uz našu prvu ljubav razvili smo ugodne emocije na određenu gestu, miris i slično i novi nas partner privlači jer se ponaša ili miriše na isti način. Dakle, tražimo  i prepoznajemo u novim partnerima neke osobine koje je imala naša prva ljubav jer smo ih memorirali uz ugodne emocije. Naravno da je ljubav ipak nešto više od kemijskih procesa u našim mozgovima, ili barem ja tako volim misliti, no u razvoju preferencije partnera i u samoj privlačnosti ima puno kemije i bioloških procesa u doslovnom smislu.

Samo ne kao prva ljubav

Još jedan način na koji prva ljubav može određivati naše sljedeće ljubavi je ako nam se jako zamjerila. Ako smo imali gadan prekid, veliko razočaranje ili nešto slično, moguće je da će nam osobe koje sliče našem prvom partneru biti jako antipatične i izbjegavat ćemo ih. Mi tada imamo dojam da o toj osobi imamo loš „feeling“, no zapravo se opet radi o emocionalnom pamćenju, ovog puta uz jako neugodne emocije. Često naš um djeluje iz podsvijesti, ali je moguće i da svjesno izbjegavamo neke osobine i ponašanja koja su nam se zamjerila iz prošlog odnosa.

Naravno da svaki odnos utječe na naš sljedeći odnos jer smo nešto naučili, iskusili, stariji smo i mudriji. No, prve ljubavi su posebno značajne jer se kao nešto vrlo emocionalno dugo i snažno pamte i moduliraju nas kao osobe. Ipak nam je to bilo prvo iskustvo velike ljubavi i moralo je ostaviti traga.

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Posjeti Miss7.24sata.hr