Privatnost, ljubav i Facebook

Thinkstock / Spencer Davies
Nekada su nam problem bili samo telefonski pozivi – „Kada da ju zovem, prošlo je 2 dana od prvog spoja?“; „Nije me još zvao, a prošla su već 2 dana od spoja!“ i slično. Danas taj problem dodatno kompliciraju zahtjevi za prijateljstva putem FB-a i ostalih društvenih mreža, lajkovi, statusi o vezi i još mnogo pitanja što i kako vezano za ljubav, intimnost i društvene mreže.
Vidi originalni članak

Može li veza ići polako?

Jedan od osnovnih pokazatelja ozbiljnosti veze u moderno vrijeme je status o vezi na FB-u. Ako stavimo status da smo u vezi prerano, možemo uplašiti potencijalnog partnera.

S druge strane, ako mi želimo ići polako i odlučimo mijenjati status tek kada to postane ozbiljno, moguće je da se druga strana uvrijedi jer je stavila već status da je u vezi, a mi nismo. I eto ti problema. Čak i kada se dogovorimo da nećemo ništa stavljati na FB, prijatelji koji znaju da izlazimo imaju sto pitanja i zabadaju nos gdje im nije mjesto. Postavlja se pitanje može li se danas veza razvijati nekim ritmom koji partnerima odgovara, bez pritisaka okoline i zamaranja pitanjima objave statusa o vezi cijelom svijetu?

Važno je znati, kako prije, tako i u moderno doba brojne digitalne tehnologije, da je ljubavna veza stvar osoba koje su u njoj i da je važno od samog početka komunicirati sva pitanja, nedoumice i dileme koje imamo s osobom koja nam se sviđa i s kojom započinjemo nešto novo. Dakle, kao što smo nekada dogovarali kada se sljedeći puta vidimo, pa su došli telefoni i dogovarali smo kad se sljedeći puta čujemo, tako se sada možemo dogovarati o statusima na FB-u i koristiti moderne mogućnosti komunikacije za romantiku i zavođenje. Naravno, uz oprez da neke informacije, slikice i slično, ne procure u javnost jer ta mogućnost uvijek postoji.

Moja ljubav, moja privatnost

Komunikacija putem FB-a postala je sveprisutna u našim životima i super je da sa svojim prijateljima možemo podijeliti neke nama drage i važne trenutke u virtualnom svijetu par trenutaka nakon što se dogode. I sve bi bilo u redu da su svi ti naši mnogobrojni prijatelji zaista pravi prijatelji bez nekih nepoželjnih karakteristika i potencijalno zločestih namjera. Važno je da fotografije koje dijelimo s drugima budu preispitane i odobrene od osoba koje se na njima nalaze. Na taj način čuvamo svoju i tuđu privatnost. Možda se pitate što ima loše u tome da podijelite neki romantičan trenutak zabilježen fotografijom s drugim ljudima.

Ideja je da ako i za 2, 5, 10 godina nećete imati problema da netko ima tu sliku i radi s njom što god želi, onda je sasvim u redu da ju podijelite s drugima putem FB-a. Jedno je ispričati prijateljici neke intimne detalje u povjerenju znajući da ona to zaista bude zadržala samo za sebe, a sasvim drugo neke „škakljive“ fotografije dijeliti kako bismo se pohvalili kako nam je super u našoj vezi. Čak i ako je nama sasvim u redu dijeliti svoju intimu s drugima, moguće je da našem partneru nije, stoga je potrebno dogovarati koje slike i koje zajedničke događaje stavljamo na FB. A ponekad je baš čarobno kad za neku ljubavnu romantiku znaju samo one dvije osobe koje su ju kreirale. Ako sve dijelimo na FB-u nećemo biti sigurni sjeća li se naš partner nekih posebnih trenutaka ili ih je možda potražio na našoj vremenskoj crti.

Špijuniranje putem FB-a i ostalih internetskih kutaka

U doba kad većina komunikacije koju ostvarujemo s drugim ljudima ostavlja neku vrstu digitalnog traga, ljubomora, špijuniranje i kontroliranje partnera u ljubavnoj vezi poprima sasvim novo značenje. Super je pogledati što je osoba koju volimo lajkala u zadnje vrijeme kad joj trebamo kupiti poklon za rođendan ili godišnjicu.

No, često nas čak i puka znatiželja može odvesti u istraživanje poruka i povijesti pretraživanja našeg partnera na web-u što na kraju vrlo lako može ostaviti dojam nepovjerenja i značajno nam ugroziti odnose. Povjerenje je temelj svakog odnosa i znatiželju trebamo držati pod kontrolom, a ako nam je to tako teško, uvijek možemo dobronamjerno pitati partnera s kime se dopisuje i čime se zabavlja.

I naravno, ono što bi bilo sasvim očekivano u jednom kvalitetnom i iskrenom odnosu je da se parteri zabavljaju skupa što više, a što manje vremena provode svatko na svom tabletu, mobitelu i ostalim modernim čudima ili barem zajednički komentiraju sadržaje koje su pročitali poput ovoga ovdje. 

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Sunčana Rokvić, psihologinja
InsideOut, portal za primijenjenu psihologiju

Posjeti Miss7.24sata.hr