Prezaposleni za ljubav?

Thinkstock / Spencer Davies
Uvijek je izazov održati poslovni i ljubavni život u ravnoteži, ali uz malo strpljenja ni veći poslvoni angažman neće vam narušiti vezu. Važno je izbjeći prigovaranja...
Vidi originalni članak

Ostati bez posla i prihoda jedan je od najtežih strahova naših dana, možda na trenutke u nekih i jači od straha da ćemo ostati sami. Zato vam je možda u trenutku u kojem su vam rekli da ćete morati raditi više i ostajati dulje na poslu bilo drago jer je to znak da na vas računaju i da nećete ostati bez posla. Predanost poslu češće je rezultat želje za materijalnom sigurnošću nego ambicije i snova o nekoj karijeri, ali u nekom se trenutku najbliži mogu zapitati što vam je zapravo najvažnije - oni ili posao. 

To je sve pojačano činjenicom da kući dolazite iscrpljeni i potpuno prazni, bez energije koju biste trebali posvetiti partneru i prijateljima, pa nam se u nekom trenutku život koji smo do tada gradili može početi narušavati. Ali ne mora biti tako ako sami sa sobom budete načisto s tim što želite, čemu stremite i koji su vam prioriteti. A kad jednom raščistite sami sa sobom, razgovarajte o tome s partnerom, koji je također, ne zaboravite na to, žrtva vašeg posla, jer su na njemu sve obveze povezane s kućom i djecom. Dakako, pod uvjetom da ima lakši posao i dovoljno vremena za te dodatne obveze. Neko se vrijeme nitko neće buniti, pogotovu ako vam je plaća malo viša, pa vam to omogući lagodniji život. No problemi samo čuče sa strane. Izbjegnite prigovaranja.

Ma kako počeli razgovor s prezaposlenim partnerom, neka to ne bude predbacivanje. To je često teško postići jer stare navike teško umiru, osim ako se potrudite promijeniti ih. Dakle, umjesto prigovora da vam u posljednje vrijeme partner zbog posla posvećuje premalo vremena, počnite s pitanjem kako je i je li jako naporno. Posao jako troši ljude, pa nemaju snage nositi se još i s pritiscima kod kuće.

Dogovorite zajedno prioritete i podjelu posla kako si ne biste svakodnevno predbacivali. Ako vam dobra zarada napokon omogućuje lagodniji život, obavljajte svoj dio poslova prema dogovoru i ne tratite svaki dragocjen slobodni trenutak koji vam se pruži na svađe, nego ih provedite lijepo. Budite pozitivni, ističite pozitivne strane svoje situacije. I, posebno ističu psiholozi, koristite svaku prigodu da se zajedno smijete. Izdvojite svaki dan neki ritual kojem ćete se veseliti i podijeliti ga. Može to biti kasna šetnja, lagana večera ili barem zajednički čaj prije spavanja.

Takvi trenuci pomažu oboma da prebrode vrijeme do vikenda ili nekog drugog dana kad će biti malo više vremena. Promatrajući partnera koji se potvrđuje na poslu, razmislite i o svom poslu i mogućnosti da se i vi osjećate bolje obavljajući neku aktivnost, možda pokrećući nešto što ste oduvijek željeli raditi. Tako ćete biti zadovoljniji sobom i osjećati se manje ovisno o partneru, emocionalno i materijalno. Dobru je ravnotežu u obiteljskom životu, ljubavi i poslu teško postići i u manje zahtjevnim vremenima.

Najvažnije je zadržati pozitivan i konstruktivan odnos s partnerom. I, dakako, ostanite zdravi, oslanjajući se na sebe kako biste bili zadovoljni dok se situacija ne presloži.

Redovito pratite svoj omiljeni časopis SuperMilu na službenom Facebook profilu.

Posjeti Miss7.24sata.hr