Pet najčešćih zabluda i mitova u vezi tekućeg pudera

Shutterstock/Instagram
Puderi cjelodnevno njeguju lice i najbolja su zaštita od sunca i nečistoće, no zasigurno su vas barem jednom u životu uvjeravali u mitove kako uz puder koža brže stari, bore se jače vide ili da uzrokuje prištiće
Vidi originalni članak

Naišli smo na još nekoliko zabluda o tekućim puderima i odlučili vam pokazati zašto ne biste trebali vjerovati u sve što čujete.

Cijeli život moraš koristiti jednu vrstu pudera

Idealan puder možda nije toliko teško pronaći kao savršenog muškarca, ali što je izbor veći, to je i odluka puno teža. Zbog toga žene, nakon što otkriju puder koji najviše odgovara njihovoj koži i boji tena, kupuju samo taj. Ipak, kroz godine je potrebno prilagođavati vrstu make-upa. Koža lica se stanjuje te postaje suha i opuštena pa je potrebno prilagođavati i vrstu make-upa. Najbolji način za prekrivanje bora je korištenje kremastog tekućeg pudera koji hidratizira kožu, a puder u kamenu ili prahu bi se trebao koristiti samo za dodatno prikrivanje, primjerice za područje ispod očiju. Za žene koje i u zrelim godinama imaju sjajnu kožu preporučuje se korištenje tekućeg pudera s mat efektom. 

Svakodnevno nanošenje pudera može uništiti kožu

Ovo ne samo da je netočno, nego svakodnevno nanošenje make-upa može zaštititi kožu od sunčevih zraka, prašine i drugih štetnih utjecaja. Tekući puder najčešće sadrži hranjive sastojke koji koži osiguravaju zaštitu i hidrataciju tijekom cijelog dana. Primjerice, Vichy Dermablend 3D Correction tekući puder za masnu kožu sklonu aknama, sadrži salicilnu kiselinu i eperulin, aktivne sastojke koji umiruju upalna područja, ali pritom i osigurava cjelodnevnu hidrataciju. Uz to je ovaj puder moguće koristiti i na osjetljivoj koži. Za prirodnu obnovu i piling kože jako je važno prije spavanja temeljito skinuti šminku. Ako ne čistite lice redovito prije spavanja, pore ostaju začepljene. 

Puder može uzrokovati prerano starenje kože

Tekući puder nikako nije čimbenik koji utječe na stvaranje bora. Na starenje kože prije svega utječu smanjena obnova kolagena te štetno djelovanje UV zraka, loša prehrana i drugi čimbenici iz okoliša. Sasvim suprotno, tekući puder pak ima hidratantna svojstva pa može pomoći u održavanju elastične i glatke kože. Kod suhe kože se bore javljaju puno brže nego kod masne. Iako puder ne uzrokuje starenje kože lica, njegovo pogrešno nanošenje može naglasiti bore. Važno je da naneseni puder izgleda prirodno i da se ne nanosi u debelom sloju jer će tako ući u bore i ostale nepravilnosti pa će one time biti još naglašenije. 

Prije nanošenja tekućeg pudera trebaš nanijeti kremu za sunce

Većina tekućih pudera sadrži faktor zaštite 15, a Vichy Dermablend korektivni tekući puder ima SPF 35. Glavna razlika tekućeg pudera sa SPF-om i kreme za sunčanje je u tome što puder osim aktivnih sastojka za zaštitu od sunca obično sadrži i veće količine ostalih korisnih sastojaka. Prednost je što se u jutarnjem ritualu šminkanja uz tekući puder ne trebaju dodatno nanositi hidratantna krema i ona s UV zaštitom. Ipak, nanošenje tekućeg pudera sa SPF faktorom bit će dovoljno samo za ispijanje jutarnje kave na suncu, jer zaštita ne traje cijeli dan.  

Podloga je obavezna prije nanošenja tekućeg pudera

Prije nego što je razvijena podloga za puder ili primer, žene su bile osuđene na puder u kamenu. Razvojem tekućih pudera je puder u kamenu pao u drugi plan. Podloga je važna jer štiti kožu od isušivanja i osigurava bolje prianjanje pudera uz lice. Ako pak koristite tekući puder, on će zbog svog sastava sam po sebi hidratizirati kožu te spriječiti suhoću i perutanje kože. Prije nanošenja pudera može se nanijeti klasična ili matirajuća hidratanta krema, pa čak i primer. Ipak, puno važnije od toga je izabrati pravi puder koji će sam odraditi zadaću njege i prekrivanja nedostataka.

Posjeti Miss7.24sata.hr