Znamo da si super u poslu, no zna li to tvoje okruženje?

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Imaš vlastiti biznis, ali on ne napreduje onako kako si zamislila? Želiš bolje rezultate i mnogo više od onoga što sada ostvaruješ? Kampanja missSMART powered by Vichy je tu da ti pomogne!
  • 'Prava se ne daruju već se za njih bori, a mi žene za njih smo se izborile svojim radom, ugledom i angažmanom'
  • Zato smo danas uspješne poslovne žene i poduzetnice, ali, nažalost, još uvijek dirnute neutemeljenom krivnjom nedovoljne posvećenosti obitelji i kući što nam često apostrofira društvo
  • Kako u ovakvoj klimi hrabro koračati dalje objasnili su nam prof. psihologije Ljubica Uvodić Vranić, sociolog, spisatelji i miss7 kolumnist Bruno Šimleša te prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda sa Sveučilišta Libertas
  • Oslonili smo se i na pomoć onih koji ulažu napore kako bi žene pronašle svoja svakodnevna zadovoljstva i osnaženije odgovorile svakodnevnim izazovima

Ponekad nas struka mora podsjetiti da smo fantastične i izvrsne u svojim poslovima, jer to zaista jesmo!  No, mnoge su iskusile na svojoj koži - naše društvo još je uvijek sumnjičavo prema ženama koje se žele poslovno ostvariti, uz konstantan podsjetnik na ulogu žene posvećene kući i obitelji. Guranje na oba kolosijeka zbog društvenih očekivanja, mnoge će se složiti, nije nimalo laka životna uloga. 

''Takvim ženama treba čestitati jer uz sve poslovne izazove imaju još i izazove koje postavlja neandertalski dio naše kulture koji i dalje smatra da je ženama primarno mjesto u kuhinji. Današnja društva su mnogo uređenija pa fizička snaga više ne igra nikakvu ulogu u ostvarivanju društvenog utjecaja, a mnogo je važnija emocionalna inteligencija koja je izraženija kod žena pa moramo biti sretni što će ovo stoljeće biti stoljeće žena'', ohrabrio je sociolog, spisatelj i naš kolumnist Bruno Šimleša.

A što o ženama koje se poslovno ostvaraju govore istraživanja?

Stoljeće žena koje jako priželjkujemo ipak je obojeno osjećajem krivnje koji žene često osjećaju zbog svoje potrebe da se ostvare i poslovno. Da je riječ o zaista neosnovanoj krivnji koja je samo produkt zastarjelih društvenih tekovina svjedoče i rezultati 10-godišnja studija Sveučilišta Sjeverna Karolina prema kojima su zaposlene majke zdravije i sretnije od onih koje ne rade i ostaju kod kuće sa svojom obitelji. I druga istraživanja bez sumnje potvrđuju kako različitost spolova na radnom mjestu podiže produktivnost tvrtke, a žene lideri svojim će zaposlenicima osigurati veće zadovoljstvo poslom, bolju organiziranost, bolju motivaciju i smanjenje ''izgaranja na poslu''

Svjedočimo i pozitivnoj korelaciji zaposlenih majki i budućeg uspjeha njihove djece. Istraživanje koje je proveo Harvard Business School u 24 zemlje tako pokazuje i da će kćeri zaposlenih majki vjerojatnije i same imati posao, imati veću odgovornost na radnim mjestima te zarađivati veće plaće od žena čije mame nisu radile, dok će sinovi biti odgovorniji i više sudjelovati u obiteljskom životu, a sveukupno, djeca će imati bolje organizacijske vještine.

Uvodić Vranić: Žene doprinose kroz osjećaj slobode i sigurnosti

Na tom tragu uloge žene progovorila je i prof. psihologije Uvodić Vranić, ali i ponudila određena rješenja koja bi mogla ispraviti ovu neosnovanu anomaliju koju osjećaju mnoge žene.

''Zaposlene majke odgajaju svoju djecu u neposrednom odnosu ali i tako što svojim odnosom prema svom poslu izvan kuće svojim primjerom pokazuju kako se treba brinuti i zarađivati za sebe i za druge. Mislim da je osjećaj krivice što žena dok je na poslu nije s djecom mogu možda razriješiti s time da osvijeste činjenicu da radeći izvan kuće uče svoju djecu da je važno biti i živjeti u raznim ulogama. Žene koje rade i izvan kuće doprinose sebi svojoj obitelji kroz osjećaj slobode i sigurnosti. Zaposlena žena radi i uči u poslovnom svijetu i može, ako ona ili okolnosti tako donesu lakše skrbiti za sebe i za svoju djecu. Zaposlena žena majka, recimo tako, doprinosi samoodrživom razvoju i lakše će prebroditi nepredvidljive događaje'', rekla je prof. psihologije Ljubica Uvodić Vranić.

Bruno Šimleša: Svi smo dio rješenja

Da suvremena žena ima slobodu odrediti kako će se samoaktualizirati, smatra i sociolog Bruno Šimleša te pozdravlja ideju da to napravi upravo kroz posao. 

'' I tu smo svi dio rješenja - i očevi koji se ne bi smjeli zadovoljavati ulogom bejbisitera koji malo 'čuvaju djecu da se mama odmori' i institucija koje bi trebale ohrabrivati očeve na roditeljski dopust, a kasnije i na bolovanja kada je dijete bolesno, odnosno trebalo bi biti jednako uobičajeno da sve to koriste i majke i očevi. A dio rješenja je i u promjeni stava brojnih žena koje moraju redefinirati društvenu ulogu svojih prabaka koje su stalno bile doma s djecom. Djeca će profitirati od sretne majke koja je poslovna liderica prije nego od one koja ih okrivljuje što se zbog njih nije poslovno realizirala'', smatra Bruno.

Ivor Altaras Penda: Žene su iznimno hrabre

Nitko zapravo nije rođen zato da bi se osjećao krivim kada teži ostvariti svoju viziju uspjeha i sreće, smatra i prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda sa Sveučilišta Libertas .
‘’Pritom naša sreća ne bi trebala ograničavati tuđu sreću. Ovdje se ponovno vraćamo u područje sociologije jer govorimo o pitanjima etike i morala te društvenih očekivanja. Naše društvo je bremenito razno-raznim otežavajućim oblicima ponašanja. Tu prije svega mislim na probleme s kojima se susreću poduzetnici u Hrvatskoj generalno, a to je dodatno izraženo ako govorimo o ženama u poduzetništvu, od kojih mnoge osjećaju dodatni pritisak da se realiziraju i u obiteljskom životu i to u nezamjenjivoj ulozi majke i majčinstva. Slažem se da je ženama, zbog njihove biološke datosti, to objektivno mnogo teže. Zato sam iznimno sretan kada sve češće vidimo primjere gdje roditelji zajedničkim snagama, kao pravi životni partneri, nastoje stvoriti sve preduvjete kako bi obitelj napredovala. A kada u to sve, kao podrška uskoči i 'socijalna država' koja je kod nas, kao što svi znamo, jako razvijena, onda sreći nema kraja! Dakako, kao što vidite, malo se šalim’’, rekao je prof. dr. sc. Ivor Altaras Penda. 

Njegova poruka svim divnim ženama koje žele i nastoje istovremeno "hendlati" i privatni i poslovni aspekt života jest prvenstveno da su iznimno hrabre

‘’Iskreno im želim da se okruže onim ljudima koji će im u tome biti podrška. Nema garancije da će na to naići često. Ali snaga žena je upravo u tome što odbijajući sudjelovati u odnosima s onima koji su im samo teret jasno pokazuju da ne ovise o nikome. I to je istina. A kada ste neovisni, vjerujem po sili prirodnog zakona, pojave se oni koji su voljni pomoći. Imao bih poruku i za muški dio populacije, za koji pouzdano znam da čitaju vaša izdanja – budite uvijek iskreni i od pomoći ženama, kako bi naš zajednički svijet bio jedno ljepše mjesto!’’

Pokažimo svima koliko smo jake

A svijet je ljepše mjesto kada ga pomažemo tkati osobnim zadovoljstvima, pa i onim najmanjim poput dobrog osjećaja u svojoj koži. Baš zato Vichy već godinama pomaže ženama da se osjećaju dobro u svojoj koži i da se bezbrižno fokusiraju na svoje ciljeve.

Dok se ti čvrsto držiš odluke da uspiješ i kao poduzetnica i kao majka, bez obzira na očekivanja našeg društva, o jednom ne moraš brinuti - izgledu svoje kože. Vichy Liftactiv Collagen Specialist tu je da tvoju kožu održi čvrstom i mladolikom kako bi se ti mogla posvetiti drugim stvarima. 

Kako bi pomogao u borbi za što ljepšu, čvršću i mladoliku kožu te smanjio utjecaj svih čimbenika koji negativno utječu na proizvodnju kolagena, Liftactiv Collagen Specialist dokazano učinkovito djeluje na uobičajene znakove starenja kože poput bora, opuštenosti kože i pigmentacije, tako da stimulativno djeluje na čvrstoću, elastičnost i tonus kože lica. Zahvaljujući posebnoj kombinaciji sastojaka u ovoj njezi nove generacije – biopeptidima, vitaminu CG i mineraliziranoj vodi Vichy – novi Liftactiv Collagen Specialist potiče prirodnu proizvodnju kolagena u koži, djeluje na hiperpigmentacije i jača prirodnu zaštitu kože.

 

Pogledaj lekciju iz online edukacije Inge Lalić koju možeš osvojiti u natječaju missSMART powered by Vichy:

Your browser doesn’t support HTML5 video


 

Posjeti Miss7.24sata.hr