Možeš li se zamisliti kako radiš u tropskom raju Kanarskih otoka?

Privatna arhiva
Vidi originalni članak
  • Upoznaj Maju Anđelu Šimundić, psihologinju kojoj je posao proteklih devet godina bio isključivo u online svijetu
  • Maja Anđela jedna je od više milijuna digitalnih nomada u svijetu čiji je rad neovisan o lokaciji
  • Otkrij kako izgleda život digitalnog nomada, koje su prednosti, ali i nedostaci - tko zna, možda se i ti odlučiš na veliku promjenu u životu

 

Možeš li zamisliti da ti je jednog dana pogled iz ureda nepregledna pješčana plaža okružena tropskim zelenilom, a tek koji tjedan kasnije borova šuma pod snježnim prekrivačem? Upravo tako izgleda izgleda život digitalnih nomada, osoba koje svoj posao obavljaju isključivo putem digitalnih tehnologija te je njihov rad neovisan o lokaciji. Dosta nas takav način rada ne može niti zamisliti budući da je u Europi i dalje većina zaposlenih vezana uz fizičko radno mjesto, a upravo nas zato još više zanima kako izgleda život digitalnog nomada, je li on tako idiličan kao što zvuči i kako se na takav posao uopće odlučiti.

Svoje iskustvo iz prve ruke podijelila je 27-godišnja psihologinja Maja Anđela Šimundić koju je posao nakon devet godina ponovno doveo u Zagreb. Maja je sa samo 18 godina svoju zagrebačku adresu zamijenila onom u Rotterdamu gdje je upisati studij u Leidenu, na Leiden Universityju. Na ovom sveučilištu je studirala, a istodobno je živjela u susjednom Rotterdamu i radila kao predavačica na kolegiju Productivity and time Management, u čijem je stvaranju sudjelovala. Posao je Maja Anđela prebacila u online svijet zbog pandemije, a tada su oba fakulteta, u Leidenu i Rotterdamu, omogućila pohađanje studija i održavanje predavanja online. Maja kaže kako je to za nju bila idealna prilika da održava nastavu iz različitih dijelova Europe, a poslije je u Nizozemsku letjela avionom samo kako bi položila ispite jer se zbog stambene krize nije uspjela vratiti.

"Ured" na plaži Atlantskog oceana

"Nakon odlaska shvatila sam da se tamo više ne mogu vratiti, a i teško je zamijeniti španjolsko sunce nizozemskom kišom", kaže Maja Anđela te otkriva da je tada spletom okolnosti završila u digitalnom nomadstvu, koje u tom trenutku nije svjesno odabrala. "Život u Barceloni više mi je odgovarao jer su Katalonci i Španjolci sličniji našim ljudima i kulturi nego Nijemci i Nizozemci. Vole otvorenost, kolektivizam i hedonizam, pa sam se uvijek osjećala kao dio te šarene zajednice. No nakon nekog vremena morala sam izaći iz stana. U međuvremenu je došlo do inflacije, grad je bio prepun turista i nesiguran do te mjere da sam ostala bez torbice", prisjeća se Maja Anđela te dodaje kako ju je sve to iscrpilo, pa je odlučila potražiti mjesto na kojem će ujutro moći bosa hodati do plaže.

Odlučna u svojim idejama, Maja je svoje zamisli i ostvarila te uz pomoć prijatelja pronašla smještaj na Fuerteventuri, jednom od Kanarskih otoka usred Atlantskog oceana. "Boravila sam u bungalovu sedam mjeseci, a ujutro, kad bih se probudila, bila sam 30 koraka od plaže i mora. Nakon kupanja bih meditirala, pojela doručak, obula japanke, stavila laptop u torbu i uputila se u coworking prostor (uredski prostor namijenjen zajedničkom radu", ispričala je te dodaje kako je to bio najjednostavniji i najljepši život koji je živjela te je ondje upoznala najveću bazu digitalnih nomada iz cijelog svijeta. Objašnjava i kako joj nije bio cilj neprestano se seliti nego su razni faktori utjecali na njenu situaciju.

Nomadski život nosi svoje izazove, ali i brojne prednosti

Možda se ovakav život čini kao onaj ravno iz bajke, no život digitalnog nomada donosi i određene prepreke, primjerice pronalazak prijatelja. "Dolaskom na novo mjesto javljaju se nekakvi trenuci nesigurnosti jer ne poznaješ ljude. Moraš izgraditi samopouzdanje, javiti se nekoj Facebook grupi, odlaziti na evente, pokušati ostvariti konekcije. No onda odjednom postaneš dio velike ekipe i u idućem trenutku si na zabačenoj plaži s velikom grupom ljudi i gledaš zalazak sunca", prisjeća se Maja Anđela te napominje da je to prekrasan način života, ali i vrlo individualan.

"Na putovanjima sam upoznala ljude koji su mijenjali karijere usred života, imali stabilan posao pa sa strane počeli projekt u kojem su bili strastveni, sve moguće kombinacije, kroz koje sam mogla odvojiti se od nekih socijalnih konstrukata i očekivanja društva kako bi život trebao izgledati", objašnjava Maja te dodaje kako su oslobođenje i uvid da ne postoji jedan ispravan način življenja najveće prednosti ovog stila života. 

Kako se odvažiti na život digitalnog nomada?

Nakon sedam godina rada kao freelancer, Maja Anđela je svoju tvrtku nedavno zatvorila te se zbog odlične poslovne prilike vratila u Zagreb. Objašnjava da sad, s 27 godina, prvi put doživljava sigurnost i stabilnost: "Dobila sam ponudu koju nisam mogla odbiti i nedavno sam se zaposlila u tvrtki za financijski consulting, gdje ću raditi projekte razvoja ljudi unutar sektora financija. To me iznimno veseli". Uz to također vodi korporativne radionice uživo i online, kao i psihoterapiju, te ističe kako joj nedostaje kad to može raditi uživo.

Priznaje i kako se raduje sljedećoj fazi života jer će imati vezu s ljudima bez tehnologije kao posrednika, a njezin dugoročni cilj je skupiti sva znanja i vještine kako bi mogla ući u vlastite poduzetničke pothvate. A ako i ti razmišljaš o prelasku na ovakav jedinstven način rada, ali strahuješ od toga da se nećeš snaći, pokušaj prvo s bližim lokacijama, poput Slovenije i Austrije. Maja napominje kako je poznavanje jezika jedna od ključnih stvari te smatra kako bi joj boravak u Njemačkoj bio znatno jednostavniji da njemački zna jednako dobro koliko i engleski.

Budućim digitalnim nomadima Maja Anđela također poručuje da budu spremni i na dobro i na loše, da istraže platforme vezane za digitalno nomadstvo te u startu, ako mogu, investiraju u dobar coworking prostor i opremu. Ističe i da dob ne treba biti prepreka. 

Putuj diljem Europe s pouzdanim partnerom

Odlaskom u drugu zemlju već imaš dovoljno stvari zbog kojih moraš brinuti, a neka briga o sigurnosti plaćanja u inozemstvu ne bude jedna od njih. Kroz svaku sljedeću životnu avanturu pobrini se da kraj sebe imaš pouzdanog partnera koji će ti maksimalno olakšati svakodnevna plaćanja, poput prepaid kartice Aircash Mastercard koju možeš koristiti na raznim lokacijama, za kupnju putnih karata pa sve do plaćanja smještaja, obroka u restoranu i slično.

Nakon jednostavne aktivacije kroz Aircash aplikaciju, bez papirologije i odlaska u banku, kartica je spremna za uporabu i možeš ju koristiti za sve što ti zatreba. Time plaćanje nikad nije bilo jednostavnije, sigurnije i brže, a povežeš li svoju karticu u Apple Pay, dovoljno je da kraj sebe imaš pametni telefon ili sat i proces plaćanja je još jednostavniji, bez zamaranja s novčanicima, karticama ili gotovinom.

Ako još nisi, skini Aircash mobilnu aplikaciju na svoj pametni telefon već danas i otkrij mnoge pogodnosti koje su udaljene samo jedan klik. Ako si već korisnik aplikacije Aircash, ili to upravo planiraš postati, ne propusti priliku ispuniti nagradni obrazac jer prvih sto čitateljica ovog članka koje se prijave dobit će Aircash ručnik za plažu na svoju adresu. Požuri, prijavi se OVDJE i osvoji najpoželjniji dodatak za plažu ovog ljeta!

Posjeti Miss7.24sata.hr