Low budget putovanje: Savjeti iskusnih putnika kako obići svijet s malo novca

Vidi originalni članak
  • Mnogi su obišli svijet s ruksakom na leđima i minimalnim budžetom, a mi prenosimo njihove savjete
  • Kako iskoristiti aplikacije za putovanje, smještaj i kupnju koje će ti smanjiti troškove
  • Osiguraj se da sa sobom uvijek imaš sigurno sredstvo za plaćanje

Sa čežnjom u očima gledaš slike travel blogera koji obilaze egzotične plaže i destinacije, razmišljajući kako si to nikad ne bi mogla priuštiti? Putovanja ne moraju biti luksuz ako se organiziraš na vrijeme, isplaniraš budžet i paziš na nekoliko stvari koje ti mogu značajno smanjiti troškove. Pregledali smo savjete nekih od svjetskih ‘putnika na budžetu’ te ih saželi kako bi mogla isplanirati svoj idući put iz snova i ne bankrotirati. Pročitaj u nastavku naše savjete, a na kraju članka saznaj i kako osvojiti ručnik za plažu.

Planiranje budžeta  

Prvi korak prema svakom cilju je planiranje: ako unaprijed odrediš da ćeš uštedjeti za određeno putovanje, ono će se vjerojatno lakše realizirati. Mnogi travel blogeri ističu činjenicu kako svi kukaju da nemaju za putovanje, ali bez problema troše novac na kave, izlaske ili novu odjeću. Ključ je pratiti sve mjesečne izdatke i vidjeti na što točno trošiš. Ako si postaviš putovanje kao prioritet, srezat ćeš neke druge troškove koji ti možda nisu neophodni.  

Jeftine aviokarte i akcije 

Drugi savjet zlata vrijedan je prijaviti se na newslettere aviokompanija ili autobusnih prijevoznika te pratiti njihove akcije. Često karte budu na velikim popustima pa je tako neke letove moguće naći već od 20 eura. Pri bukiranju leta bitno je i razdoblje godine – naravno da svi žele ići u Španjolsku ljeti, ali zapravo je pametnije bukirati let tamo po zimi kada su cijene karata niske, a temperature tople u usporedbi s našima. Bitno je i vrijeme putovanja – letovi vrlo rano ujutro ili jako kasno navečer su uvijek povoljniji, pa računaj da ćeš zbog uštede trebati žrtvovati malo vlastitog komfora. Na cijenu jako utječe i veličina tvoje prtljage - većina low cost avioprijevoznika u cijeni trenutno ima uključen samo ruksak. Zato isplaniraj vrlo jednostavne kombinacije koje pašu na sve i praktične su kako ne bi morala nadoplaćivati dodatnu prtljagu. 

Smještaj može biti i besplatan 

Isto kao i sa cijenama karata, korisno se prijaviti na razne servise za iznajmljivanje smještaja koji daju popuste svojim registriranim korisnicima. Najjeftinije je uvijek uzeti smještaj u hostelu gdje krevet u zajedničkoj spavaonici možeš dobiti po povoljnoj cijeni čak i na najskupljim destinacijama. A ako si baš na ekstremnom budžetiranju, razmisli o opciji Couchsurfinga ili Home Exchangea. Platforme su to na kojima možeš besplatno odsjesti kod lokalaca te ih zauzvrat ugostiti u svom gradu. Nemoj samo zaboraviti provjeriti recenzije ljudi kod kojih odsjedaš, a ako naiđeš na super društvo, putovanje se može izroditi i u novo prijateljstvo. 

Hrana, piće i troškovi na lokaciji 

Planiranje je majka svih putovanja na budžetu, pa tako prije odlaska na destinaciju provjeri što se sve tamo može vidjeti i raditi besplatno ili s vrlo malim troškom. Tako je npr. u Londonu većina muzeja besplatna, a u skoro svakom gradu postoje ‘free walking’ ture koje vode lokalci kojima zauzvrat možeš ostaviti simboličnu napojnicu. Ne moramo naravno niti spominjati kako je bitno na putovanju preskočiti restorane na najturističkijim lokacijama, i držati se nekih low budget opcija, poput fast fooda, pekare ili kupovine namirnica u dućanu i kuhanja u hostelu ili apartmanu. 

A što sa zabavom?

Potraži održava li se na destinaciji neki besplatni event, festival ili postoji li neka tržnica na kojoj se može povoljno pojesti ručak. Naravno, isplaniraj u budžetu i dio koji ćeš potrošiti na nešto što je samo tebi gušt, bila to čaša vina ili suvenir s putovanja. Još detaljnijih savjeta o putovanjima na budžetu možeš potražiti kod svjetskih travel blogera poput Nomadic Matta ili Travel Like Anna

Putuj s pouzdanim partnerom  

Odlaskom u drugu zemlju već imaš dovoljno stvari zbog kojih moraš brinuti, a neka briga o sigurnosti plaćanja u inozemstvu ne bude jedna od njih. Kroz svaku sljedeću životnu avanturu pobrini se da kraj sebe imaš pouzdanog partnera koji će ti maksimalno olakšati svakodnevna plaćanja, poput prepaid Aircash Mastercard kartice koju možeš koristiti na raznim lokacijama, za kupnju putnih karata pa sve do plaćanja smještaja, obroka u restoranu i slično. Nakon jednostavne aktivacije kroz Aircash aplikaciju, bez papirologije i odlaska u banku, kartica je spremna za uporabu i možeš je koristiti za sve što ti zatreba. Time plaćanje nikad nije bilo jednostavnije, sigurnije i brže, a povežeš li svoju karticu u Apple Pay, dovoljno je da kraj sebe imaš pametni telefon ili sat i proces plaćanja je još jednostavniji, bez zamaranja s novčanicima, karticama ili gotovinom. Ako još nisi, skini Aircash mobilnu aplikaciju na svoj pametni telefon već danas i otkrij mnoge pogodnosti koje su udaljene samo jedan klik. Ako si već korisnik aplikacije Aircash, ili to upravo planiraš postati, ne propusti priliku ispuniti nagradni obrazac jer prvih sto čitateljica ovog članka koje se prijave dobit će Aircash ručnik za plažu na svoju adresu. Požuri, prijavi se OVDJE i osvoji najpoželjniji dodatak za plažu ovog ljeta! 

Posjeti Miss7.24sata.hr