5 stvari zbog kojih ti početak dana često krene nizbrdo i kako ih preduhitriti

Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Kako započnemo dan diktira ostatak dana - zato je bitno da su nam jutra mirna oaza sa što manje stresa
  • Međutim, nekad nas i najmanje sitnice izbace iz takta 
  • Donosimo ti pet čestih jutarnjih problema ili "situacija" te kako ih riješiti za što bezbolnija jutra i sretniji ostatak dana

Da bi čitav dan mogli biti dobri prema sebi i svima oko nas, da bi bili produktivni te se uspješno nosili sa svim dnevnim zadacima i zahtjevima, iznimno je važno kako nam krene jutro. Nekada stvari znaju krenuti nizbrdo od trenutka kada otvoriš oči i odmah ti je jasno da si ustala na lijevu nogu. Često nas i najveće sitnice mogu izbaciti iz takta i odrediti ton za ostatak dana. Jednom kad smo loše volje, energiju koja nam je potrebna za sve obaveze koje dan nosi, bespotrebno trošimo na vraćanje u bolje emotivno stanje.

Donosimo ti pet čestih problema zbog kojih nam dan zna krenuti nizbrdo od ranog jutra te savjete kako da ih unaprijed spriječiš.

1. Opet nemam što obući!

Jedna od najproduktivnijih stvari koje možeš učiniti za sebe kako bi dan započela smireno i dobro raspoložena je napraviti plan dan ranije. To uključuje i pomno isplanirati što ćeš drugo jutro obući. Biranje odjevne kombinacije jedna je od prvih odluka koje moraš taj dan donijeti i bitno je za ostatak dana da prođe što bezbolnije. Svi znamo koliko frustrirajuće može biti stajanje ispred ormara i probiranje po robi kada nam se čini da nemamo što odjenuti, a zapravo je to rijetko kad istina, već nam je teško donositi prve odluke u danu.

Umjesto da nepotrebno gubiš vrijeme i živce razmišljajući gdje ti je ona bež majica, pametnije je da kombinaciju pripremiš večer prije i oslobodiš se tog stresa ujutro. Jutarnje odijevanje rutinska je stvar tako da nije loše imati nekoliko poslovnih kombinacija koje ćeš uvijek mijenjati i tako će sam čin odijevanja ujutro biti nešto o čemu ne trebaš dodatno razmišljati i na to trošiti dragocijenu energiju.

 2. Čitanje vijesti čim otvoriš oči

Ako si i ti jedna od mnogih koje dan započinju hvatanjem mobitela i provjeravanjem što se sve dogodilo u svijetu dok si spavala, moguće je da samu sebe sabotiraš od ranog jutra. Ne želimo reći da se ne trebaš informirati o novostima, već da to ne bi trebala raditi čim otvoriš oči. Informacije o rekordnom broju zaraženih, situaciji u Afganistanu i ostalim negativnim stvarima koje se događaju oko nas i u svijetu mogu samo izazvati loše raspoloženje.

Ovo je potvrdilo i istraživanje s Harvarda koje tvrdi kako samo 3 minute konzumiranja negativnog sadržaja može uzrokovati 8 sati razdražljivosti i lošeg raspoloženja. Ako već želiš ujutro nešto čitati, bolja je ideja da to bude par stranica knjige u kojoj uživaš ili pisanje u dnevnik. U svakom slučaju, bitno je da jutro ispuniš sa što više pozitivnih vijesti i podražaja.

3. Odgađanje alarma

Englezi kažu „You snooze – you lose“, mi kažemo – „Tko rano rani – dvije sreće grabi“. Ideja je ista – ljudi koji se rano bude, stignu više toga i obaviti. Međutim, ima nešto više u tome kako odgađanje alarma za „još samo 10 minuta“ može negativno utjecati, ne samo na tvoje raspoloženje, već i zdravlje. Kada odgađamo buđenje, ponovno upadamo u dubok san te je svaki novi alarm šok za tijelo i živčani sustav.  Na taj način zbunjuješ i tijelo i mozak, a rezultat je osjećaj umora tijekom cijelog dana.

Koliko god je primamljivo ujutro stisnuti snooze i kupiti si još malo vremena u toplom krevetu, napravi dobro za svoje zdravlje i raspoloženje toga dana tako da se tome odupreš. Jedan od načina koji pri tome može pomoći je da mobitel staviš na mjesto gdje ćeš čuti alarm, ali opet dovoljno daleko da se moraš ustati. Međutim, ono najvažnije je da uvedeš kvalitetnu rutinu spavanja što znači da spavaš 7 -  8 sati te da na spavanje uvijek ideš u isto vrijeme.

4. Nedovoljna hidratizacija

Mnoge od nas nemaju naviku piti vodu sve dok ne osjetimo žeđ te nam je prva jutarnja tekućina kava. Međutim, jutarnja hidratizacija iznimno je važna za dobar početak dana. Tijekom noći dehidriramo, još više ako se budimo i odlazimo mokriti, stoga nam čaša vode čim se probudimo pomaže napuniti zalihe hidratacije u tijelu. Također pokreće tvoj metabolizam koji se oslanja na vodu kako bi svi probavni procesi tekli glatko.  

A ako želiš dodatne benefite za svoje zdravlje, pij vodu s limunom! Osim što će te hidratizirati, limun pomaže i u gubljenju kilograma i idealan je antioksidans.

5. Loš dezić

Možda zvuči čudno, ali loš dezić može ti na više načina pokvariti dan. O onom očitom, da ne obavlja svoju primarnu funkciju - a to je sprječavanje znojenja ispod pazuha i širenje mirisa ne treba ni govoriti. Sigurno nećeš imati dobar dan ako po cijele dane pokušavaš izbjeći kolege radi neugodnog mirisa.

Ali koliko puta si morala mijenjati majicu jer tvoj novi dezić ostavlja bijele tragove? Ili si se iživcirala kad si se ujutro pokušala nabrzinu depilirati ispod pazuha, a tvoj dezić peče kao lud?

Želimo (i zaslužujemo) imati dobar dezodorans na koji ćemo se moći osloniti. Dezodorans koji će ne samo pružati zaštitu od neugodnog mirisa znoja već će i njegovati kožu. Jer uvijek pouzdan dezodorans našoj će koži darovati svjež i baršunast osjećaj te će time ojačati naše samopouzdanje i omogućiti nam da opušteniji kročimo kroz dan.

NIVEA, kao provjereni stručnjak za njegu kože, s novim NIVEA Original Care antiperspirantom u spreju i roll-onu, nudi ti vrlo učinkovitu 48-satnu zaštitu od mirisa znoja u kombinaciji s provjerenom NIVEA njegom kože.

Formula, obogaćena s esencijom za njegu kože koja sadrži vitamine i kalcij, nježno njeguje pazuhe te koži daruje baršunast i svjež osjećaj. Blagi miris podsjeća na svježe oprano i čisto rublje. NIVEA Original Care antiperspirant ne sadrži alkohol te je posebno blag i izvrsno podnošljiv na koži, a samim time prikladan je i za osjetljivu kožu.

Nadamo se kako će uz ovih 5 savjeta tvoja jutra postati sretnija i manje stresna. 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr