Modna poslastica mladih dizajnerskih nada

Davor Puklavec/ Pixsell
Portanova Fashion Incubator održat će se 3. studenog u osječkom trgovačkom centru Portanova. Jedini domaći modni događaj koji još neafirmiranim dizajnerima pruža vrhunske produkcijske uvjete uz potpuno besplatan nastup. Iza upečatljive kampanje stoji Šime Eškinja i Dina Vinceković.
Vidi originalni članak

Kampanja 12.-te sezone nazvana je „Fashion polarities“ (eng. polarity = potpuna suprotnost),  a prikazuje fascinantnu sposobnost mode da u sebi ujedini čitav niz suprotnosti. Moda je istovremeno i umjetnost i industrija, izraz naše osobnosti i trivijalna animacija, trenutni hit i vječna ljepota, stvarnost i iluzija. „Fashion polarities“ jedinstvenim scenografskim i fotografskim rješenjem također ujedinjava inače suprotstavljeni par, prirodu i tehnologiju. Spajajući živo i organsko (ljudsko tijelo i bilje) s mrtvim i statičnim elementima (kablovi) utjelovila se misao o modi kao paradoksalnom fenomenu. Baš kao i naš karakter, ona nastaje i mijenja se u stalnoj borbi i mirenju. „Fashion polarities“ se zanima upravo za taj, nikad dovršeni proces postajanja, za frustracije i inspiracije koje na nov, a opet nekako poznat način duboko određuju modu i moderno.

Kampanju potpisuju renomirani hrvatski modni stručnjaci, modni fotograf s pariškom adresom Šime Eškinja, jedna od vodećih make-up artistica Ana Rajić, u ulozi producenta debitirao je Nikola Beban, a zaštitno lice je Dina Vinceković, koja se nakon 12 godina uspješne karijere u inozemstvu za vrijeme koje ju je fotografirao i slavni Alexandar McQueen osobno, vratila u Hrvatsku.

Autor videa je Dino Senčar za studio „Ratio“, a vizualni identitet kampanje osmislio je nagrađivani dizajner Krešimir Miloloža, koji je kao dio dizajn studija MINT surađivao i na prošlom Portanova Fashion Incubatoru.

Stručni žiri koji čine modni dizajneri Lidija Pihler Yuniku i Teo Perić te glavna urednica portala Moda.hr Lucija Biondić među više od 30 radova pristiglih na javni natječaj jednoglasno je odabrao pet kolekcija čije su autorice kreativnošću i marljivim radom dobile priliku javno predstaviti svoje kolekcije na Portanova Fashion Incubatoru.

Prema poslanim radovima žiri je kao najuspješnije odabrao Katarinu Mamić iz Zagreba, Splićanku Tinu Spahija, Tatjanu Pantoš iz Pule te čak dvije Riječanke, Anitu Anić i Valineu Vinger. Slučaj je htio da su sve natjecateljice ove sezone studentice ili završene diplomantice modnoga dizajna na Tekstilno tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Podsjećamo kako pobjednika najvećeg hrvatskog natjecanja mladih dizajnera uz medijsku promociju očekuje i novčana nagrada u iznosu 10 000 kuna te nastup na Cro-a-porteru.

U galeriji pogledajte kako je bilo na prošlogodišnjem Portanova Fashion Incubatoru...

Posjeti Miss7.24sata.hr