Ženstvene kreacije za modernu poslovnu ženu

Slavko Midžor/Pixsell
Druga večer Dreft Fashion Week Zagreba u prvi plan je stavila žensku eleganciju, a u najiščekivanije revije ubrajala se ona jubilarna hvarskog dizajnera Tonija Rica.
Vidi originalni članak

Marica Pažanin

Mladoj dizajnerici ovo je bila debitantska revija na modnoj pisti. Pobjednica prošlosezonskog natječaja Dreft Next Generation predstavila je kolekciju u kojoj dominira crna boja koja je ujedno bila zadana natječajem. Studentica prve godine zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta u svojoj kolekciji „Meleta“ prikazuje mladu djevojku koja iza sebe ostavlja djevojačku slobodu i neopterećenost i kroči lagano, ali sigurno u odrasli svijet.

Upravo takvi su bili i njeni komadi – mješavina razigranih djevojačkih i zavodljivih i ozbiljnih kreacija. Unatoč svom neiskustvu, dizajnera je vješto spojila te stilski različite komade u povezanu cjelinu. Marica se bijelom bojom koristi kako bi ublažila ozbiljnost crne boje. Na pojedinim dijelovima to čini s tankom/debljom crtom, na drugima kao dio gornjeg dijela. Zanimljivo je da kod pojedinih kreacija dizajnerica bijele dijelove koristi kako bi blago manipulirala ženskom siluetom.

Ona to čini nježno i dojam nije strog. No, dovoljan je da svojim kreacijama pružio dozu strogoće i ozbiljnosti kako bi napravila prijelaz iz djevojačkih i pomalo nevinih komada ka onih zavodljivim.

Maričina debitantska kolekcija ubraja se među najbolje kolekcije koje su do sad prikazane na ovosezonskom DFWZ-u. Nosivi komadi prilagođeni modernoj, ali pomalo alternativnoj mladoj ženi možemo zamisliti izvan modne piste. Unatoč tomu Marica je zadržala mladenačku kreativnost. Odličan spoj!

Natalija Smogor

Moglo bi se reći da je nova kolekcija ove dizajnerice podijeljena na dva dijela. Prvi koji je više namijenjen svakodnevnim kombinacijama te drugi u kojem prevladavaju lepršave frak haljine.

Prvi jednostavniji dio još je i pokazao zanimljive komade koje možemo zamisliti na poslovnoj ženi, no s prvom predstavljenom crnom frak haljinom sve je nekako krenulo nizbrdo.

Natalija je ili htjela ponovno vratiti trend frak suknje/haljine ili joj je ponestalo inspiracije. Naime, nizanje istog modela haljine samo u različitim bojama varijacija je na istu temu koja već nakon prvog izlaza postaje dosadna. A dosadne priče ne želimo opet čuti. Natalija je pak odlučila da je zvijezda njene nove kolekcije upravo taj komad. Dizajnerica se trebala držati prvog dijela kolekcije, dodatno ga proširiti i efekt bi bio svakako bolji. Ovako smo vidjeli trendi komade u raznim varijantama koji nisu toliko zanimljivi da ih treba ponavljati.

Maja Hrastinski

I njena kolegica Maja predstavila je kolekciju kojoj nedostaje kreativnost. Naime, dizajnerica je na modnoj pisti predstavila jedan model pencil haljine koji se međusobno razlikuje u detaljima.

Najavljena multifunkcionalnost odnosi se na višenamjensko razmještanje rukava koji se, primjerice, iz širokih rukava pretvaraju u ovratnik i slično. Tu multifunkcionalnost dizajnerica je demonstrirala pisti. No, ono što smo vidjeli tek je blijedi prikaz multifunkcionalnost jer je zapravo riječ o detaljima koji ne mijenjaju znatno samu haljinu.

Dizajnerica ističe kako je inspiraciju za kolekciju našla u modnom izričaju poznate Victorije Beckham, no prezentirati pencil haljine s rukavima s kojima se možemo malo poigravati, daleko je od opusa Victorije Beckham. U teoriji ideja je zanimljiva i svakako je trebala biti bolje razrađena. Haljina s kojom uistinu možemo manipulirati i mijenjati je ovisno o prigodama i našim željama, komad je kojeg bismo htjeli u svom ormaru. Jednostavna pencil haljina s promjenjivim rukavima i nije baš komad za kojeg smo spremni u današnje vrijeme odvojiti više.

Negarin (London)

Strana dizajnerica Negarin Sadr bila je osvježenje večeri. Jednostavni, a ipak upečatljivi komadi prožeti elegancijom i snagom dominiraju kolekcijom koja je namijenjena modernoj poslovnoj ženi.

Ona traži funkcionalnost, udobnost, potrebna je joj doza klasike, ali i urbanosti. Ona želi ženstvene komade u kojima se osjeća elegantno, no ipak svoju ženstvenost ne želi izravno istaknuti.

Dizajnerica željama modernih poslovnih žena izvrsno barata. Krojevi su ravni, no ipak u svom padu ne gutaju žensku siluetu nego ju prate na jednostavan i neopterećen način. Klasični komadi se spajaju sa sportskom elegancijom, a miješanje različitih uzoraka nije napasno. Odlična mješavina koja ostavlja trajan dojam.

Toni Rico

Revije hvarskog dizajnera uvijek se nestrpljivo iščekuju. Toni je poznat po tome da svoje kolekcije uvijek predstavi na poseban i zabavan način. Njegove revije su tematski partyji koji publiku dižu na noge.

Ova kolekcija je ujedno bila i jubilarna jer dizajner slavi 10 godina svog rada. Zbog toga je kolekcija pod nazivom „Made in Yugoslavia“ bila svojevrsna retrospektiva u kojoj je Toni predstavio svoje prepoznatljive krojeve i detalje koji su obilježili njegov dosadašnji rad.

Nostalgična revija naglasak je stavila na svakodnevnim sportskim komadima koji su pomiješani s modernim i urbanim odijelima i izvrsnim jaknama koje rado nose i žene.

Ovaj put je Toni ublažio show i u prvi plan stavio svoje kreacije što i doliči jednoj retrospektivi. No, ipak dio zabave nije nedostajalo, posebno na defileu tijekom kojeg su manekeni zajedno s dizajnerom izveli žene na ples uz zvukove poznatih pjesama koje prizivaju prošla vremena.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije hrvatskih i stranih dizajnera s druge večeri Dreft Fashion Week Zagreba...

Posjeti Miss7.24sata.hr