Vintage komadi za damski look

Tomislav Miletić/Pixsell
Vizažistica i pin up model Monika Dugić, poznatija pod umjetničkim imenom Moni Le Fleur oduševljava svojim vintage modnim izričajem. Njezin stil je kombinacija stilova iz 30-ih, 40-ih i 50-ih godina prošlog stoljeća inspiriran divama tog doba. Naravno, tome uvijek pridodaje svoje ideje koje taj stil čini samo njenim.
Vidi originalni članak

''Ne ograničavam se da moram nosit nešto što je pripadalo tom dobu samo zato da bi nekoga ili nešto prekopirala. Često me inspiriraju lutke i Disneyjeve princeze pa zbog toga volim dodavati detalje poput velikih mašni, puf rukava na haljinama i slično'', započinje Monika.

Nastavlja kako je njezina ljubav prema vintageu počela davno, dok je zapravo još bila maltene u pelenama. Obožavala je gledati crno bijele filmove i crtiće s princezama te se uvijek oblačila u bakine haljine iz mladosti, tražila ju da joj slaže punđe i pletenice, te se uvlačila u njezine cipele s mašnicama.

Haljine su joj osnovni dio ormara

''Uvijek sam oponašala dive i princeze. U svakom slučaju sam žene doživljavala kao dame koje trebaju bit poštovane i obožavane. Najviše sam voljela maminu crno-žutu haljinu s podsuknjom koja je bila inspirirana pedesetim godinama. Kroz cijeli moj pubertet se nisam znala i mogla uklopiti u ništa i cijelo vrijeme sam se osjećala kao osoba koja se mora prilagoditi nekomu ili nečemu da bi mogla funkcionirati. Kad je to tamno razdoblje mog života prošlo i kad sam shvatila da sam bila jako, jako u krivu i skupila samopouzdanje da budem ono što želim biti sam se vratila svom djetinjstvu, svojim lutkama, mašnama, točkicama i cvjetićima te predivnim "princezastim" suknjama i haljinama'', pojašnjava Monika.

Trud koji ulaže u svoje stylinge ovisi o prigodi. Recimo da sat vremena potroši na frizuru i šminku, iako je uglavnom manje od toga, a samo spremanje ovisi. Katkad joj sine što će obući u roku od dvije minute, a katkad u roku od pola sata. Voli biti spontana po pitanju odjeće i stila.

''Ormarom mi definitivno dominiraju haljine! Nakon toga suknje i košuljice, ali haljine su nešto bez čega više uopće ne funkcioniram. Obožavam sve boje osim smeđe i sive. Njih baš ne preferiram i ne volim biti puno u crnini. Smatram da to guši moj vrckavi karakter. Moda mi je jako važna. Odjeća je ta koja stvara prvi dojam o tebi i smatram da bi se svi trebali odijevati sukladno sa svojim karakterom i osjećajem. Jako je bitno da odjeća ne nosi tebe nego da ti nosiš nju, u protivnom izgledaš kao maškara i vidi se da se ne osjećaš dobro u svojoj koži. Osobno, odjeća koju nosim odražava moj karakter, moj način života, definira me, ispunjuje i ,najvažnije, daje mi samopouzdanje'', objašnjava Monika.

Kombinacije katkada smišlja par dana, a nekad samo otvori ormar i to je to. Često se usklađuje sa svojim dečkom kad idu van pa u tim situacijama mora malo promozgati da ne bude previše. Dnevni look se od večernjeg razlikuje, ali ne osjetno. Vjerojatno najviše po detaljima, malo naglašenijem make-upu i elegantnijoj frizuri. Katkad obuje štikle za večernje prilike, ali je to zbilja rijetko. Voli uvijek biti sređena i zapravo svima oko nje izgleda kao da ide nekamo svaki put kad se pojavi.

 

''Kod mene ne postoje traperice, trenirke, tenisice i slično. Samo haljine, suknje i cipele. Kod stylinga mi je prvenstveno bitno da mi je ugodno u onome što nosim, a da i dalje izgledam elegantno. Nisam osoba koja voli patiti zbog ljepote. Najčešće nosim haljine. Najpraktičnije su i ne treba im puno da izgledaju cool. Obučeš lijepu haljinu, cipelice, par detalja i imaš kombinaciju za 5'', nastavlja Monika o svojim kombinacijama.

Rijetko ide u shopping, ali kupuje satima

Kaže kako prati trendove, ali samo zato što ih ne može ne pratiti. Ne može reći da trendovi baš utječu na nju, jer ima svoj stav o modi i stilu tako da teško da bi mogla obući nešto što joj se sviđa bez obzira na trend. Jedna je od onih koji imaju svoje oči i svoju glavu i naglašava kako joj se ništa ne može nametnuti.

''U shopping i ne idem toliko često. Volim katkad otići u razgledavanje, ali kupujem rijetko. Imam problema s kontrolom i lako se zaljubim u stvari, zato me strah ići češće. Ako odem u shopping i planiram kupiti nešto, sigurno neću stati na jednoj/dvije stvari. U samoj kupovini mislim da sam osobi koja ide sa mnom ekstremno naporna. Obilazim po dućanima laganini 2/3 sata, pa se onda sjednem na kavicu i onda opet. Moja sestra je jedina osoba koju znam da to može podnijeti i da uživa u tome isto kao i ja'', kroz smijeh govori Monika o svojim shopping navikama.

Od brendova voli Zaru i H&M jer može naći stvarčice tipa cigar suknji, košuljica, balonera i slično. Obožava vintage i retro second handove, a preko Interneta naručuje samo određene stvari i najvećim dijelom je to accessorize. Kupovina u second hand trgovinama i buvljacima joj je najdraži dio. Štoviše, smatra da to čini njezin stil stvarnim i izvedivim. Puno više voli originalne vintage komade nego retro stvari. Stare stvari su jedinstvene, imaju povijest, te samim time i dušu.

Najviše troši na cipele

Što se tiče nakita, smatra da je manje više. Naušnice nosi na dnevnoj bazi i pridoda im ogrlicu ili prsten. Obožava i broševe na sakoima, kaputima i slično. Najdraži su joj ipak biseri. Također, voli kititi kosu cvijećem, mašnama i fascinatorima, i to joj je najdraži dio stylinga. S obzirom da je make-up artist, u njezinoj kozmetičkoj torbici nema čega nema. Ipak, bez ruža ne izlazi iz kuće i to je zasigurno nešto što će prije ili poslije tijekom dana morati popraviti. Make up look joj je svojevrsna klasika. Deblje, definirane obrve, crni tuš i crveni ruž za večer, za dan je uglavnom rozi ruž, a sve ostalo je isto.

''Najviše definitivno trošim na cipele. Nosim samo kvalitetne modele jer smatram da je udobnost najbitnija. Za cipele nekako najradije izdvojim novac, a najčešće su u pitanju klasične, kožne i ne na previsoku petu. Preferiram cipele koje izgledaju kao cipele za swing, oxfordice, balerinke i klasične čizme. Nosim pete od 5 cm na dnevnoj bazi, a one od jedno 7 naviše jako rijetko i isključivo kad ne mislim plesati, a to je gotovo nikad. Torbice su također gotovo isključivo vintage iz četrdesetih i pedesetih godina prošlog stoljeća. Kožne su, relativno jeftine i preslatke'', kaže Monika.

''Omiljene kozmetičke proizvode mi je teško nabrojati. Strašno volim Kanebo puder od Sensaia te olovke i ruževe od Diega De La Palme. Kod kose je druga priča jer bojim kosu u crveno i moram paziti da koristim proizvode koji sprječavaju ispiranje boje te uvijek pazim da je dobro nahranjena maskama i regeneratorima. Obožavam pin-up i retro frizure i mijenjam ih na dnevnoj bazi. Bez frizure se osjećam golo'', zaključila je Monika.

Prostor: Caffe galerija Lav

U galeriji pogledajte više fotografija...

Posjeti Miss7.24sata.hr