Uzorak koji obožavamo: Što je novo kod dobrih, starih točkica?

Guliver Image/Getty Images
Znate li kome možemo zahvaliti na točkicama? Kako i priliči, liku iz crtića. Ni manje ni više nego Minnie Mouse.
Vidi originalni članak

Tridesetih godina prošlog stoljeća točkice su doživjele veliki “boom”, a sve je zapravo bila nezgoda. Legendarni je Walt Disney crtao Minnie kada mu je kap tinte pala na njezinu suknjicu, a ostalo je, kako se kaže, povijest... Točkice su u to vrijeme bile vrlo decentne i samozatajne, a nosile su se na elegantnim materijalima poput svile i šifona. Deset godina poslije točkice su doslovno postale takav hit da su ih svi nosili posvuda, na kravatama, haljinama, bluzama, dječjoj odjeći... Za njima su tada poludjele i filmske dive, pa onda naravno i kućanice, kojima su one bile životni uzori. U baladi “Polka Dots and Moonbeams” opjevao ih je i simpatični Frank Sinatra, o novome modnom trendu tada su pisale sve svjetske novine, a konačno ih je u vječnost upisao legendarni Christian Dior u pedesetima New Look kolekcijom točkastih haljina punoga kruga. Nakon toga stigao je ludi pop art. Kao da mu boje i ekscentričnost nisu bili dovoljni, ovaj je stil pod svoje uzeo i točkice.

Sedamdesetih godina u Londonu točkice su bile male revolucionarke. Policajke su se tada pobunile protiv jednoličnih uniformi koje moraju nositi i odjenule točkaste košulje. Nosile su ih i neke od najstajliš diva našeg doba: Elizabeth Taylor, Lucille Ball, Brigitte Bardot, a i jedna od najslavnijih fotografija ikad prikazuje Marilyn Monroe u točkastom bikiniju. Vječne točkice vraćaju nam se doslovno svake sezone, pa tako ni ova nije izostala. Da mogu odigrati baš svaku modnu ulogu, dokazale su iznova u zadnjim kolekcijama. Tako razigrane točkice u kombinaciji sa seksi prorezima i kožnatom jaknom izgledaju savršeno na reviji modne kuće Elie Saab, a u ovom izdanju možete osvojiti i naslov najstajliš street style cure. U nešto elegantnijem, pa i prilično seksi, izdanju točkice su nam se predstavile s potpisom Marca Jacobsa (dolje desno). Proziran materijal ukrašen sitnim crnim točkicama, volanima i zavodljivom čipkom. Na dodacima su uvijek poželjne, na hlačama ili haljini dominantne, a vole i druge uzorke, osobito prugice.

I dok nas prugice uvijek asociraju na more, životinjski uzorak na opake stylinge, točkice su tu da svemu daju ženstveni prizvuk. Ove godine boje i uzorci su veći i odvažniji, a nerijetko su obojeni u kričave nijanse. Osim toga brojni su im dizajneri dali i jednu darkersku i seksi notu, kao recimo Saint Laurent. U crnom izdanju točkice imaju neku teatralnu notu, a trendseterice su se zaljubile u mini vela koja nose u kombinaciji s retronaočalama kao na fotografiji desno. Velike crvene točkice u kombinaciji sa sjajnom kožom gledali smo na reviji modne kuće MSMG, a u takvoj bluzi možete biti doslovno cijeli dan. Točkice su super uzorak jer prolaze pod baš sve.

Primjerice, takvu bluzu možete nositi na traperice i wštikle ili tenisice, a za posao je kombinirajte s pencil suknjom. Definitivno su poželjne u izdanju male crne haljine, a ako želite imati komad koji će se tijekom jeseni i zime isticati iz mase i podizati vam raspoloženje za tmurnih i kišovitih dana, potražite predimenzionirani kaput s točkicama. Još ako pronađete neki u jarkim bojama, stilska vam je petica zajamčena. Nemojte se ustručavati ni kada je u pitanju kombiniranje točkica s nekim drugim uzorkom kao, primjerice, s prugicama ili drugim točkicama. Ako to možete učiniti jedna od najvećih svjetskih fashionistica Olivia Palermo, onda možete i vi. Olivia nosi sitni uzorak od glave do pete, i to u dvije različite varijante, a kako bi sve bilo još više ekscentrično, dodala je i čupavi prsluk te savršene naočale koje izgledaju kao da su doputovale iz sedamdesetih.

Točkice za raspoloženje

Ako niste baš preveliki ljubitelj točkica, nemojte se brinuti. One kroz svaku sezonu prođu gotovo neprimjetno, a opet ostave veliki trag. Tako je i ove. Nosite ih na detaljima ako ne želite biti u točkicama od glave do pete. Odaberite jedan komad poput hlača ili bluze, a ostatak kombinacije neka čine basic komadi. Kada se radi o ovakvom uzorku, dobro je što može biti prilično neprimjetan, ali i jako efektan, ako vi ako želite, a o tome odlučite ujutro kad stanete pred ormar i razmislite kako se danas osjećate. U svakom slučaju, ako vam treba nešto što će vas tog oraspoložiti, odjenite zaigrane točkice od glae do pete, a i ako se osjećate pomalo samozatajno ili seksi, crne točkice u prozirnom izdanju pravi su odabir.

Posjeti Miss7.24sata.hr