Uvrnuta sportska elegancija kao osvježenje na modnoj pisti

Igor Kralj/PIXSELL
Druga večer Perwoll Fashion.hr-a protekla je u nešto avangardnijem stilskom izričaju. Na posebnoj pisti I-gle su predstavile svoju novu kolekciju, dok su na zajedničkoj pisti zvijezde večeri bili mladi dizajneri koji su izlagali u sklopu projekta Lift by Perwoll.
Vidi originalni članak

I-gle

Na zasebnoj pisti poznate i cijenjene I-gle predstavile su prvu kolekciju druge večeri. Dizajnerice su zadržale svoj avangardni izričaj, samouvjeren i pomalo seksipilan stav, modnu razigranost koja svakim izlazom nudi kreaciju koja je sama po sebi snažna i upečatljiva, a ipak se izvrsno nadovezuje na ostatak kolekcije. Tamni kolorit osvježen je pojedinim detaljima u jarkoj crvenoj boji, a vodeći motiv kolekcije je krug, koji je ponekad stavljen u prvi plan, dok je kod drugih kreacija tek decentni detalj.

Ivana Barač

Crnu i seksipilnu verziju jeseni i zime za sezonu 2013/2014. predstavila je dizajnerica Ivana Barač. Uske hlače niskog struka i izrazito kratke suknje čine okosnicu njene kolekcije. Mali volani, odnosno nisko smješteni peplumi, vodeći su ukras, a proziran materijal kao i kožna povremeno osvježavaju kreacije.

Minimalistička kolekcija s pokojim ukrasom u par navrata je prikazala slične komade koji su samo varijacija na onaj prethodno prikazan. No, to nije bio glavni i vidni problem Ivanine kolekcije. Ona sadržava par itekako zanimljivih komada koji su upečatljivi u svojoj jednostavnosti i pročišćenosti. No, Ivana voli igrati na kartu seksipila, onog izravnog koji malo toga prepušta mašti.

Zbog toga je cjelokupnog kolekciji vidno nedostajalo par centimetara u donjem dijelu – na taj način bi dizajnerica ipak fokus s golih nogu i stražnjica manekenki privukla na svoje kreacije, zbog kojih je revija uostalom i organizirana. Naravno, kratko zna dobro funkcionirati na pisti, no postoje razne izvedbe „kratkoće“. Ivana, čija je kolekcija u suštini jednostavna i decentna, je ipak prikazala nenosive komade. Šteta, jer pojedine kreacije obećavaju.

Lift by Perwoll: Pavla Aleksić

Uslijedile su dvije revije mladih hrvatskih dizajnera koji su priliku prikazivanja svojih kreacija dobili u sklopu projekta Lift by Perwoll. Pavla Aleksić je iznenadila prvom svojim izlazom. Naime, mladi kreativci u većini slučajeva dojam pokušavaju ostaviti avangardnim izvedbama, često nenosivim, a elegantne, ženstvene i prije svega nosive kreacije u tom slučaju često padaju u drugi plan. No, Pavla je odlučila igrati upravo na tu kartu.

Mlada dizajnerica se odlučila za trobojnu kolekciju u kojoj domini puderasta boja, osvježena nježnom smeđom te jarkom crvenom. Revija je otvorena kaputom, pelerinom i jaknom – tri komada potpuno različita u svojoj izvedbi, a ujedinjena istim stilskim oznakama. Uslijedili su široki kombinezoni te slatke haljinice ukrašene mini volanima u gornjem dijelu tijela.

Jedan od glavni problema pri realizaciji kolekcija mladih dizajnera su financije zbog kojih kvaliteta materijala pada u drugi plan. Naravno, zbog njih pojedine kreacije ne mogu u samom startu djelovati luksuzno, nedostaje im potrebna doza elegancije i profinjenosti. No, to se pravda, kao i u slučaju Pavle.

Na koncu smo vidjeli solidnu kolekciju koja je prikazala par zanimljivih i itekako nosivih komada, dok su pojedine kreacije, poput crvenih haljinica, djelovale tek kao ispunjavanje potrebne kvote.

Lift by Perwoll: Petra Vuletić i Saša Hortig

Sportska elegancija s uvrnutim dizajnerskim twistom bila je pravo modno osvježenje koje je unijelo potrebnu dozu kreativnosti, zanimljivosti i konstrukcijske razigranosti u drugu večer Perwoll Fashion.hr-a.

Petra i Saša su nakon samo prvog izlaza prenijeli snažan i odriješit stav, odlučnost i sigurnost koja je odmah razbudila publiku. Trobojna kolekcija svojim pomno odabranim bojama izvrsno se nadopunjuje – crna za smirenost, plava za osvježenje, a bijela za kontrast.

Voluminozni komadi, dugi rukavi, izražene kukuljice i proziran materijal manipuliraju ženskom siluetom na zanimljiv način potičući promatrača na razmišljanje. Kod pojedinih komada ta manipulacija je prešla granicu lijepog te deformirala žensko tijelo, no mladima se početničke pogreške praštaju. Čvrsto povezani komadi, koji se izvrsno međusobno nadopunjuju, zarazna energija, besprijekoran styling i pomalo uvrnut, no ipak nosiv stil – to su karakteristike koje su ipak prevladavale u itekako dobroj prvoj kolekciji Petre i Saše koja neće tako brzo biti zaboravljena.

Ivica Skoko

Drugu večer zatvorio je već „stari“ dizajner na hrvatskoj modnoj sceni, poznat po svojoj dramatičnosti, dugim haljinama od čipke te upečatljivom stylingu koji svakoj reviji pruža dodatnu teatralnost.

To, naravno nije nedostajalo ni u novoj Skokinoj viziji koja je ponudila raznolik spektar komada – jakne, hlače, košulje i haljine – komad za svaku pojedinu Skokinu klijenticu. Ipak glavna zvijezda je, očekivano, bila čipkasta haljina. Glamurozna i zavodljiva gotika, Skokin je zaštitni znak, no u pojedinoj izvedbi nedostajalo je osvježenja i novih kreativnih rješenja.

Naime, Skoko dobro zna u čemu je dobar i što mu kod vjernih klijentica dobro prolazi. Shvatljivo je da dio kolekcije, u Hrvatskoj u kojoj je dizajnerska odjeća trenutno i više nego luksuz, bude posvećena onom što donosi zaradu. No, to ne znači da ti isti komadi ne mogu dobiti injekciju osvježenja i biti prezentirani na neki novi način. Posljednji izlaz, srećom, je ponudio upravo to!

U galeriji detaljnije pogledajte nove kreacije hrvatskih dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr