Upoznajte vrckavu stranu britanskog plemstva

Chatsworth House Press
Izložba u jednoj od najljepših britanskih palača otkriva skrivene karaktere njenih žitelja kroz 500 godina
Vidi originalni članak

Kad bi zidovi imali uši, palača Chatsworth bi doista imala što ispričati. Ovaj dvorac bio je dom nekim od najglamuroznijih, ali i najčešće ogovaranih žena u prošlih 500 godina britanske povijesti, a iduće godine otvorit će vrata kako bi njihove modne tajne podijelila sa svijetom. Od večernjih haljina i vjenčanica, toaleta koje su nosile na krundibe i tijare koja je godinama dio nasljedstva obitelji Cavendish, povijest dvorca Chatsworth bit će ispričana kroz najveću izložbu dosad, uz sponzorstvo Voguea.

No jedna stvar ipak je nadmašila i najluksuznije haljine tadašnjih fashionistica: veste sa šaljivim natpisima, vlasništvo 11. grofa od Devonshirea, Andrewa Roberta Buxtona Cavendisha, pravo su blago. Vojvoda, koji se oženio najmlađom sestrom obitelji Mitford, u poznim godinama počeo se baviti pletenjem te je sam radio džempere koje je ukrašavao natpisima: “Sva strast je nestala” i “Nikad nemojte oženiti Mitfordicu” neki su od njih. Nekolicina od 15 njegovih kreacija bit će predstavljena u Chatsworthu, uz eklektičan spoj odjeće i modnih dodataka njegove supruge, uključujući gumenu torbicu u obliku kokoši te zlatnu ogrlicu koja je napravljena za obožavanog koker španijela, vjernoga kućnog ljubimca 6. vojvode.

Vojvotkinja od Burlingtona, supruga trenutačnog nasljednika Chatswortha, izjavila je kako se nada da će ova izložba posjetiteljima otkriti dio karaktera niza obitavatelja ovog dvorca. Lady Burlington otkrila je Telegraphu kako je sva odjeća “iznimno posebna i originalna”, a posebno je ponosna na par papuča već spomenutog 11. vojvode koje je napravio od tapeciranog namještaja, te ih je često nosio u kombinaciji s jaknom od tvida i omiljenim vestama na kojima je pisalo “Digni se i napravi nešto” i “Bolje da ne”.

Izložba “House Style” bit će otvorena u ožujku 2017., a kustos je Hamish Bowls, međunarodni urednik američkog Voguea, dok je glavni sponzor modna kuća Gucci. Izloške su skupljali tijekom šest godina kopanja po doista izdašnoj arhivi ovog zdanja, a dio protagonista javnosti je već poznat - uz Nancy Mitford, spisateljicu i novinarku, Chatsworthom su šetale manekenka Stella Tennant, Adele Astaire, sestra plesača Freda, te Kathleen “Kick” Kennedy, JFK-eva sestra.

Za prvi izložak odabran je broš Bess od Hardwicka, jedne od najmoćnijih žena 17. stoljeća, koju će zatim zamijeniti posjedi Georgiane, vojvode od Devonshirea, koja je bila poznata pod nadimkom Vladarica Mode u 18. st. Kustosi su posebno ponosni na kostime koje su uspjeli pronaći s legendarnog Devonshire House Balla iz 1897. te su proveli mjesece gledajući fotografije i pokušavajući otkriti tko je što nosio. Izloženo će biti i osam vjenčanica koje su nosile pripadnice ove plemićke obitelji, kao i toalete u kojima su na krunidbe 1937. i 1953. išle vojvotkinja Evelyn i vojvotkinja Mary od Devonshirea. Za moderniji štih pobrinut će se kreacije Jeana Phillipea Wortha, Christiana Diora, Guccija, Helmuta Langa, Margiele, Vivienne Westwood, Erdema, Alexandera McQueena, Christophera i Vetementsa, koji uglavnom čine dio garderobe Stelle Tennant, supermodela i unuke 11. vojvotkinje.

Kick Keneddy i Adele Astaire, koje su u ovu obitelj ušle udajom, uz odjeću postale su dio izložbe videomaterijalima i pismima. Kako ne bi sve ostalo na bogatim i slavnim, Hamish Bowles posvetio se i odjeći posluge i uniformama koje su se nosile kroz povijest. Izložba će biti otvorena do 22. listopada 2017.

Posjeti Miss7.24sata.hr