Sve stane: Nose se velike torbe geometrijskog oblika

Goran Čižmešija
Sfere, kocke, kvadri, prizme i valjci nova su garda najpopularnijeg accessoirea, a pomalo izgledaju kao SF
Vidi originalni članak

Kada je prije skoro 17 godina predstavio dizajn za torbu Bao Bao, dizajner Issey Miyake nije imao ni na kraj pameti kakav će trend pokrenuti. Ovaj Japanac poznat je po kreacijama koje pokreće tehnologija, a njegov tim u svijetu dizajna slavan je po inovacijama i novim načinima proizvodnje - upravo je Bao Bao, koji izgleda kao accessoire iz filma “Blade Runner”, jedan od njegovih najprodavanijih komada. Napravljena od fleksibilne mreže vinilnih trokuta, ovu torbu nose fashionistice od Tokija do Londona. Ljubavlju prema arhitekturi i dizajnu Miyake je gotovo samostalno zaslužan za popularnost geometrijskih torbi, koje su prošlih sezona zauzele vrh najprodavanijih modela.

Od Chanelove Boy torbe, koja je čvrstim, kvadratnim oblikom oduševila ljubiteljice ove klasične francuske modne kuće, ali i mlađu populaciju koja teži rokerskim i otkačenim komadima, preko “must have” komada Puzzle španjolskoga modnog brenda Loewe, koji ga je doslovno izvukao iz propasti, ljubiteljice mode diljem svijeta upravo u pravilnim oblicima pronalaze inspiraciju. Čak su i naizgled nepromjenjivi modeli, poput običnih “tote” torbi, dobili nov izgled korištenjem krućih materijala poput kože i poliestera te novih tehnika izrade. Sveprisutne “bucket” torbice svoj izgled duguju obliku valjka, a Fendi je čak koketirao s oblikom prizme za neke od svojih modela. Iako geometrija kod većine ljudi ne budi povezanost sa modom, njezina ozbiljnost i težina ipak imaju itekako praktičnu stranu.

Upravo su ovakvi oblici torbica najbolji za pohranu većine svakodnevnih sitnica koje nosimo sa sobom, a kvadratne torbice koje podsjećaju na kutije apsolutni su hit među fashionisticama u hladnijoj sezoni.

Daleko od toga da su ozbiljne - igranjem dimenzijama (maksi ili mini izgledaju fantastično), ali i modelima - kockaste večernje torbice predstavili su Salvatore Ferragamo i Dolce&Gabbana, Pradine clutch torbice, Versace i Hugo Boss aktovke, Loewe, Trussardi i Louis Vuitton vikend torbe koje podsjećaju na starinske kutije za make up, ogromni tote modeli Christophera Kanea i Balenciage, te kvadratni Kenzo ruksaci i mini torbe, taman velike za mobitel iz Chanela, igralište s geometrijskim pravilima itekako postoji.

Imajte na umu da ovaj pokret voli čiste linije i ulaštene materijale, te najbolje izgleda izrađen od kože, dok eventualni naglasak dolazi s ručkama ili remenjem u metalik nijansama. Apsolutni kraljevi minimalističkog geometrijskog accessoirea njujorški je brend Mansur Gavriel, iza kojeg stoje Rachel Mansur i Floriana Gavriel. Modni svijet očarale su svojim bucket torbama, a u međuvremenu su predstavile još niz modela koji savršeno utjelovljuju suvremenu arhitektonsku ideju modnih dodataka.

Posjeti Miss7.24sata.hr