Top modeli dioptrijskih naočala sezone

Thinkstock / Spencer Davies
Dok su nekoć dioptrijske naočale bile samo pomagalo, danas su one modni detalj koji zaokružuje modni stil i mnogo odaje o vlasniku. Trendovski okviri velikih dimenzija i tamnih boja ili klasične naočale neutralnijih nijansi? Kako odabrati kvalitetne dioptrijske naočale i koji trendovi vladaju na tržištu, pojasnio je Igor Božičković, regionalni voditelj prodaje poznate optike Ghetaldus .
Vidi originalni članak

U početku su dioptrijske naočale bile ortopedsko pomagalo koje datira s kraja 13. stoljeća. Do danas nije poznato tko je zaslužan za ovaj praktičan izum koji je mnogima promijenio život. Jedino je poznato da su krajem 13. stoljeća u okolici Venecije u malom mjestu Muranu, koje je predstavljalo tadašnje središte staklarstva, izrađene dvije konveksne leće koje su bile obrubljene sa željeznim, drvenim odnosno prstenom od rogovine.

Oblici su se mijenjali, no i dalje su naočale bile tek pomagalo koje se koristilo pomoću ruke. Tek 1746. godine pariški optičar Marc Thomin je izradio naočale koje su imale drške sa završecima na sljepoočnicama. Slijede naočale s drškama koje su završavale do ili iza uha – osnovni dizajn koji je ostao isti sve do danas. Na taj način su otvorena vrata dioptrijskim naočalama kao poželjnom modnom dodatku. Prema vrsti materijala dioptrijske okvire dijelimo na metalne, plastične i kombinirane. Oblici i modeli dioptrijskih naočala mijenjaju se iz sezone uz sezonu, dok oni klasični oblici i dalje spadaju među najprodavanijim.

"Ove sezone su u trendu masivniji i plastični okviri u retro stilu, uglavnom tamnijih boja. Uz kupce koje bezuvjetno traže okvire po novom trendu, uglavnom se naši kupci odlučuju za klasičnije oblike dioptrijskih okvira neutralnih boja", istaknuo je Igor Božičković.

Dioptrijske naočale velikih crnih okvira već par sezona vladaju modnih pistama i ulicama. S okvirima jarkih boja uklapaju se uz sportski i zaigrani stil, dok neutralniji okviri zaokružuju svaki poslovni look. Ako želite trajnu investiciju koja prkosi modnih trendovima, birajte klasične okvire manjih dimenzija i neutralnih boja.

Kako prepoznati kvalitetne dioptrijske naočale?

Naočale se sastoje od dioptrijskih okvira i naočalnih leća te pri kupnji treba obratiti pozornost na oba dijela. Okvir i leća moraju zadovoljavati sve propisane norme i standarde.

"Okvir mora imati potrebnu čvrstoću i kvalitetu kako bi mogao više godina nositi naočalne leće. Mora biti načinjen od antialergijskih i neškodljivih materijala, jer je u direktnom dodiru s kožom. Naočalne leće su najvažniji dio naočala i o njihovom tipu i kvaliteti ovisi jasnoća vida. Potrebno je birati okvire i naočalne leće od renomiranih proizvođača te svakako izbjegavati kupovinu tzv. gotovih naočala koje su napravljene univerzalno, a ne individualno, prema liječničkom receptu. Nošenje tzv. gotovih naočala uzrok je znatnom pogoršanju dioptrijske vrijednosti kod pacijenata. Svi proizvodi u ponudi Ghetaldus optike zadovoljavaju sve potrebne norme što potvrđujemo sa dugotrajnom garancijom na kvalitetu proizvoda i usluga", naglasio je Igor Božičković.

Dioptrijske naočale su trajna investicija zbog čega je potrebno uložiti vremena i truda prilikom njihove kupnje. Shopping će biti bezbolniji i uspješniji ako se posavjetujete sa stručnim osobljem optike koje će prema određenoj dioptrijskoj vrijednosti preporučiti okvir u koji je moguće najbolje ugraditi naočalne leće.

U galeriji detaljnije proučite aktualne trendove...

Posjeti Miss7.24sata.hr