Tko su predvodnice nove generacije supermodela?

Guliver Image/Getty Images
Svojom pojavom na modnim pistama, početkom 90-ih, redefinirale su pojam „model“ i dobile posebno mjesto na sceni, na kojoj se među mnoštvom lijepih lica i tijela nije lako istaknuti. No, one su imale ono nešto, faktor unikatnosti koji ih je izdvajao od ostalih i zbog kojeg su im mnogi tepali, nazivajući ih „velikom šestorkom“.
Vidi originalni članak

Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford, Kate Moss i Tatjana Patitz nisu bile samo manekenke i modeli, nego i muze dizajnera, a upravo zbog njih skovan je izraz „supermodel“. 

Danas možda ne haraju modnim pistama kao što to jesu nekad, ali zato sjede u prvim redovima revija zajedno s Annom Wintour i svim ostalim imenima koja nešto znače u svijetu mode i showbiznisa. Sada je na obzoru generacija supermodela, odnosno "nova šestorka" koja obožava divlje partije, druži se s najpoznatijih dizajnerima, pohodi najbitnija događanja, poput Met Gale i Cannes Film Festivala. Predmet su obožavanja, a mediji o njima ne prestaju brujati. One su Cara, Karlie, Coco, Jourdan, Kendall i Gigi.

Jedina razlika između „velike šestorke“ s početka 90-ih i njihove mlađe verzije je što su potonje, između ostalog i predvodnice Instagram generacije koja svoj život rado dijeli sa svojim obožavateljima. To im je ujedno i odličan marketinški trik jer odaju onoliko koliko je dovoljno da se održi dojam neposrednosti, a opet zadrže djelić intrige. Harper's Bazar je, ovaj veliki modni pokret kojeg cure prevode, nazvao modelingom društvenih mreža, dok Vogue to naziva instagirl erom.

Putem društvenih mreža mogu se pokazati onakvima kakvima zaista jesu pa se samim time priroda onog što model jest dodatno mijenja, jer nam na ovaj način postaju bliže i ne čine nam se kao nedostižni ideali, kakvima su nam se možda činili supermodeli s početka 90-ih. Osim toga, dobivaju element osobnosti, a ne lica i tijela koje lijepo izgleda. U svakom slučaju, kao i njihove predvodnice, stvorile su brend od sebe.

Cara Delevigne

Svojom je pojavom utrla put „nove šestorke“,a danas umjesto da nosi revije, sjedi u prvom redu svjetskih modnih tjedana, uz veliku Kate Moss s kojoj je snimila i kampanju za Burberry. Cara je trenutačno je u fazi kada svoju karijeru gura u nekom drugom smjeru pa joj se zna dogoditi da u potpunosti propusti najveća modna događanja, poput recimo New York Fashion Weeka, s kojeg je izostala zbog potreba promocije svog filma na Toronto Film Festivalu. 

Cara bi se ujedno mogla nazvati i „zločestim djetetom modne industrije“ jer je uvijek spremna na izvođenje gluposti i kreveljenje, što nam redovito dokazuje svojim Instagram profilom, a ne libi se ni javno pokazivati privrženost svojim djevojkama. Nakon veze s  glumicom Michelle Rodriguez, sada je u vezi s glazbenicom St. Vincent.

Karlie Kloss

Nesuđena balerina otkrivena je s tek 13 godina, da bi se već do 15. mogla pohvaliti s drugom uspješnom sezonom na modnim pistama. Naime, njena je pojava rezultirala instantnim uspjehom. Trenutačno uzima predah od bivanja anđelicom brenda Victoria's Secret slušanjem predavanja na sveučilištu Harvard.

Budući da je do 22 godine već radila za baš sve poznate svjetske dizajnere, kao što su Marc Jacobs, Carolina Herrera, Jean Paul Gaultier, Dior, Calvin Klein i Elie Saab, da nabrojimo tek neke, može si dopustiti da uzme predah na način koji poželi. Kada ne uči, opušta se s prijateljicama, pogotovo s Taylor Swift. Ove najbolje prijateljice, nerazdvojne su i redovito se slikaju zajedno te fotografije objavljuju na Instagramu. Inače, Karlie je toliko autentična da je osmislila i poseban način hoda na pisti koje se zove – moody gait.

Coco Rocha

Coco se pojavila otprilike kada Cara i Karlie, no nije stekla baš toliku popularnost izvan granica modnog svijeta. Priznata kao vrhunski model, ali ne i it girl, kao što je slučaj kod ostalih cura, vjerojatno nije česta tema u trač rubrikama jer nije toliko ovisna o Instagramu ili bar otvorena u dijeljenju svog privatnog života.

Jedino što u zadnje vrijeme stvarno obožava dijeliti sa svojim Instagram obožavateljima su fotografije njene djevojčice Ioni James Conran. Mlada mam nije samo uspješan model i manekenka, nego i voditeljica, a pojavila se u jednoj sezoni showa America's Next Top Model, uz Tyru Banks kao sutkinja. Nije mala stvar i to da joj je na početku karijere, u backstageu revije Anne Sui, prišla sama Naomi Campbell, čvrsto joj stisnula ruke i rekla: „Ti si moj novi najdraži model“.

Jourdan Dunn

Kao što je „prva šestorka“ imala svoju „crnu panteru“ tako je ima i ova. Osim što se već sada može upisati na listu top 10 crnih modela koje su ikada hodale modnih pistama, ništa manja nije njena važnost i na ovom popisu. Jourdan je toliko zaposlena da godišnje nosi oko 70-ak revija, a iste je nosila za sva dizajnerska imena koja nešto znače.

Dior, Marc Jacobs, Louis Vuitton, Valentino i Chanel neki su od mnogih, a iznimno je važna i njezina kampanja s Naomi Campbell za Burberry, budući da su tada prvi put u povijesti dva crna modela zajedno pozirala za kampanju ovog brenda. Ni, njoj, kao niti Naomi, crna boje kože ne stoji na putu ka uspjehu. Dapače, modni svijet je toliko voli da ju je britanski Vogue prozvao novom zvijezdom, a Style.com ju je još 2008. najavio kao jedno od top 10 novih lica u modnoj industriji.

Gigi Hadid

Prije samo godinu dana Sports Illustrated najavio ju je kao jedno od 12 novih lica na modnoj sceni, a sada se već može pohvaliti revijama za Jeremyja Scotta, Marca Jacobsa, Soniu Rykiel i Jean Paul Gaultiera, a obožava je i sam Karl Lagerfeld. Rijetko koji model postigne takav uspjeh u samo godinu dana.

Kao i ostali modeli na ovoj listi, krasila je naslovnicu modne biblije – Vogue, a onda i Elle te CR Fashion Booka, časopisa bivše urednice francuskog Voguea i Harpers Bazara, Carine Roitfeld. Može se pohvaliti i titulom novog lica Maybelline kozmetike, kao i fotografijama za Pirelli kalendar. Za potrebe tog godišnjeg izdanja top ljepotica, koje se objavljuje još 1964., našla se ispred fotografskog aparata poznatog Stevena Meisela,  u društvu Adriane Lime, Natalie Vodianove i Joan Smalls

Kendall Jenner

Osim što su najbolje prijateljice, Gigi i Kendall su praktički u rodu. Naime, očuh Gigi Hadid, David Foster je bio oženjen Lindom Thompson, bivšom ženom Brucea Jennera, sada Caitlyn Jenner, ocem, odnosno po novom majkom Kendall Jenner. Ne zvuči li ova kao uvrnuta verzija serije o posh polusestrama? Osim te poveznice, i jedna i druga su iznikle iz reality serija koji su im u startu utabali put za uspješnu karijeru. Gigi je bila zvijezda serije The Real Housewives of Beverly Hills, dok je Kendall zvijezda Keeping up with the Kardashians, koja je i kod nas iznimno gledana.

Makar će zlobnici reći da je iznenadnom uspjehu Kendall Jenner kumovao muž njene polusestre Kanye West koji kontakte ima čak u modnim svijetu, nemoguće ja zanemariti činjenicu da zadnje dvije godine nosila revije za baš sve dizajnere koji nešto znače. Alexander Wang, Donna Karan i Michael Kors samo su neka od tih imena.

Voljeli li ih ili nam išle na živce, one su predvodnice modnog svijeta. Možemo reći da su za to " krive" obiteljske veze ili "ono nešto", no jedno je sigurno - u svijetu koji vrvi predivnim licima i tijelima, one su se ipak uspjele istaknuti. 

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr