Tenisice - samo za odabrane

Mnogima je vjerojatno poznato da brojni „celebovi“ nimalo ne kriju svoju strast prema tenisicama. Dapače, mnogi od njih vlastite personalizirane modele smatraju statusnim simbolom i odrazom osobne umjetničke inspiracije. Takozvane „suradnje“ pjevača, umjetnika i dizajnera s poznatim i manje poznatim brendovima danas su stvar svakodnevice.
Vidi originalni članak

Hip hop glazbenik i modni sladokusac Kanye West nalazi se na vrhu ljestvice u suradnji s Nikeom. Kanyeovi Yeezy modeli danas su među najtraženijim tenisicama na svijetu, a rijetki modeli koji se i pojave na ebayu znaju dosezati cijene od 90-ak tisuća dolara! No radišni Kanye je dakako nadrastao svoju suradnju s Nikeom i u međuvremenu prešao na suradnju s adidasom, a nadolazeći model očekuje se s nestrpljenjem.

Nekoliko modela u suradnji s Nikeom imao je i poznati reper Drake, kao i skater Paul Rodriguez, dok su u bližoj prošlosti Nike predstavljali Sean „Puff Daddy“ Combs i hip hop sastav De La Soul.

Modni dizajner Riccardo Tisci, kreativni direktor Givenchyja, također je imao nedavnu suradnju s Nikeom, te ostvario svoj dječački san redizajnirajući popularne Air Force1 tenisice.

Adidas ima dugu povijest suradnji s poznatima, a nabrojat ćemo samo najupečatljivije. U novijoj povijesti tu se svakako nalazi čitav niz glazbenika; Missy Elliot, Snoop Dogg, Ian Brown, Methodman i Redman, Daft Punk...

U posljednje vrijeme adidas je počeo davati veliku kreativnu slobodu pojedinim glazbenicima pa su suradnje prerasle u redovne kolekcije u kojima se najviše ističu Pharrell Williams i Rita Ora.

Od modnih dizajnera u adidasovom stožeru prepoznaju se imena Stelle McCartney, te legendarni Y-3 modeli Yohjija Yamamota, a vjerujemo da su svima poznati zaigrani i ponekad kontraverzni modeli Jeremyja Scotta. Naime, Jeremy i adidas su nedavno kreirali tenisice čiji su sastavni dio činili pozlaćeni okovi za gležnjeve, što je izazvalo bijes afro-američke zajednice, te su navedene tenisice ubrzo povučene iz prodaje.

Alicia Keys, Jay-Z i 50cent poznati  su po suradnji s Reebokom, a Solange Knowles, sestra neuništive Beyonce, redizajnirala je Puma tenisice. Zajedno s Pumom, tenisice je dizajnirao i, nažalost, pokojni modni genijalac Alexander McQueen.

Za razliku od ostalih „mainstream“ brendova, Converse je među rijetkima koji nisu obraćali pretjeranu pažnju na custom i personalizirane modele. Naime, reputacija je bila i više nego dovoljna, Conversice su s odobravanjem nosili velikani pop kulture poput Sida Viciousa, Huntera S. Thompsona i Jamesa Deana. Također, suradnju sa Converseom je ostvario srpski reper Marčelo, a možda se poneki i sjećaju bivšeg hrvatskog izbornika Slavena Bilića koji nas je namrgođenim pogledom pratio s velikih Converseovih Billboarda.

U galeriji detaljnije pogledajte celeb suradnje i tenisice koje su oni dizajnerili za poznate sportske brendove...

Posjeti Miss7.24sata.hr