Tenisice koje su osvojile svijet

Tenisice odavno nisu rezervirane samo za sportske terene, a jedan od modela koji je sudjelovao u prenošenju ove udobne obuće na ulice je svakako adidas Stan Smith. Ove tenisice je proslavio istoimeni tenisač, koji ih je nosio na terenu i učinio svjetski poznatima.
Vidi originalni članak

Stan Smith je jedan od modela tenisica koji je započeo uzidizanje sportske obuće do kultnog statusa. Zanimljivo je kako u početku uopće nije nosio ime koje nosi danas, nego je nosio naziv 'adidas Robert Haillet' po francuskom tenisaču koji je u njima nastupao od 1965. Nakon njegovog umirovljenja, adidas je trebao novo zaštitno lice i pronašao ga u Stanu Smithu.

Vječna klasika

Stan Smith, poznat i kao 'Stan the Man', osvajač je dvaju Grand Slamova (1971. i 1972. godine), a bio je i najbolji igrač svijeta 1972. te poprilično uspješan u parovima. Međutim, onima manje upućenima u sport poznatiji je po tenisicama koje je nosio. Kao da je znao da će njegovo ime zauvijek biti zapisano na ovim tenisicama, Stan je zatražio naknadu od adidasa za korištenje njegovog imena što je u to doba bilo neviđeno, ali je i preraslo u jednu od prvih suradnji takve vrste u povijesti.

Ubrzo se njegovo ime našlo na kutijama, a njegov portret, s brkovima i raščupanom kosom, dodan je na jezik tenisica. Dizajn ovih bijelih kožnih tenisica tada je postao klasik koji do danas nije izašao iz mode i koji je uveo Stana Smitha u pop-kulturu.

''Tajna uspjeha adidasovog Stan Smith modela leži u funkcionalnom, "jednostavnom" dizajnu, kvalitetnim materijalima i naposlijetku u osobi koja nosi njihovo ime – legendarnom tenisaču Stanu Smithu. Ove tenisice pojavile su se 60-tih godina na teniskim terenima i ubrzo našle svoj put na ulice diljem svijeta, a posebne su po tome što su probile adidas na američko tržište. Njihovu popularnost najbolje dokazuje i podatak da su jedne od najprodavanijih modela tenisica svih vremena - preko 40,000,000 prodanih primjeraka", kaže Ivana Mićin, brend menadžerica adidasa za Hrvatsku i Sloveniju.

Tijekom osamdesetih, ove tenisice postaju iznimno popularne, a trend se nastavlja i tijekom devedesetih kada ih prihvaća skateboarderska kultura. 1988. Stan Smith su ušle i u Guinessovu knjigu rekorda sa čak 22 milijuna prodanih primjeraka, a broj prodanih tenisica raste i danas. Najveću 'krizu' ovaj model doživio je prije nekoliko godina kada je adidas najavio da će prestati proizvoditi ovaj model, ali njihov kultni status je toliko jak da su ove godine ponovno ugledale svjetlo dana u novoj kolekciji.

Posebnosti dizajna

Stan Smith tenisice su u svijetu tenisica, ono što je mala crna haljina u svijetu haljina – bezvremenski komad koji uvijek izgleda dobro, bez obzira tko ga nosi i kako. Ovaj model umjesto klasičnih adidasovih pruga ima tri perforirane linije, a izrađen je od kože koja je izdržljiva i lako se održava.

Kroz godine je prolazio kroz manje promjene kao što su dodavanje logotipa, ali i potpore za ahilovu tetivu, dok danas nosi i siluetu Stana smitha na jeziku tenisice. Danas je dostupan model od brušene kože, ali i poseban model Stan Smith Vulc namijenjen skateboraderima s potplatom koji omogućuje bolju kontrolu daske.

Iako je 40 godina gotovo nepromijenjen, dizajn Stan Smith nastavlja svoj razvoj i jača utjecaj na pop-kulturu. Posljednji izazov je suradnja s producentom i glazbenikom Pharrellom Williamsom koji je odsobno dizajnirao deset veselih modela koji će biti dostupni u ograničenom broju. Svaki par tenisica odiše jedinstvenim šarmom i pravi je odabir za nadolazeće ljeto, a sav profit od prodaje ide u humanitarne svrhe.

Ovog proljeća Stan Smith tenisice doživljavaju novu renesansu – osim Pharrella Williamsa, nosi ih i vjerojatno drugi najpoznatiji glazbenik današnjice Kanye West, dok je dizajner Marc Jacobs njihov fan preko 20 godina, baš kao i njegova kolegica Phoebe Philo iz kuće Celine. Voli ih i jedan od najosebujnijih glazbenika u povijesti David Bowie, kao i redateljica Sofia Coppola te glumac Idris Edba, ali i brojni blogeri i blogerice te ljudi diljem svijeta koji cijene udobnost i dobar dizajn koji mogu nositi bez obzira na trendove.

Više slika pogledajte u galeriji...

Ako ste i i vi ljubitelj tenisica, više o toj kulturi doznajte na "Svi su ludi za tenisicama"!

Posjeti Miss7.24sata.hr