"Tenisica nikad dosta!"

Borna Filić/Pixsell
Grafički dizajner Velimir Pavić strastveni je ljubitelj tenisica koji redovito prati svjetsku sneaker scenu, a posebno je ponosan na svoju, kako kaže, skromnu kolekciju tenisica u kojoj dominira brend adidas i modeli koje većinom nabavlja u inozemstvu.
Vidi originalni članak

„Moja ljubav prema tenisicama postoji praktički od malih nogu, od predškolskog doba. Oduvijek su me fascinirali oblici i boje tenisica, razni brendovi i modeli koje si većinom nisam mogao priuštiti kao klinac. Kako sam rastao, tako se i moja“bolest“ razvijala i danas rezultira pomanjkanjem prostora u ormarima“, objašnjava Velimir.

Prvi model koji mu se urezao u pamćenje je bio par adidas torsion tenisica početkom 90-tih koje je dobio u osnovnoj školi, a nosio ih je sve do trenutka dok se nisu raspale.

„Znam da su koštale oko 100 tadašnjih njemačkih maraka i da se mama ljutila na tatu što ih je kupio, mislim da je u to vrijeme to bila oko trećina njegove plaće. Nezaboravno iskustvo za mene, ali vjerojatno i za tatin novčanik“, prisjeća se Velimir.

Online shopping tenisica nudi najbolji odabir

Danas njegova „skromna“ kolekcija broji preko 30 pari tenisica koje je pretežito skupio u posljednje tri godine. Svoju kolekciju redovito osvježava, prosječno jednom mjesečno, no ako su primanja veća, ta brojka zna biti i veća. Rado obilazi hrvatske trgovine, no većinu shoppinga obavlja online i to preko njemačkih i engleskih online shopova.

Ponuda na domaćem tržištu  je prilično ograničena, a i cijene su visoke tako da se online shopping najviše isplati. U inozemstvu postoje specijalizirani shopovi s puno većom ponudom i nižim cijenama, a moguće je ubosti nešto iz ograničenih serija ako si dovoljno brz. Ponekad to uključuje rano ustajanje i vrebanje modela koji se rasproda za doslovno pet do deset minuta!“

Iz tenisica nikad ne izlazi i nosi ih u svim prilikama. Smatra da prave tenisice naglašavaju svaku odjevnu kombinaciju, ali da je ipak najvažnije da se u njima osjećaš udobno i opušteno. Kad su brendovi u pitanju, na prvom mjestu je neosporno adidas, no voli i brendove New Balance, Asics, Diadora i Puma.

„U biti brend i nije toliko bitan ako mi se sviđa model. Ako je tenisica kvalitetno izrađena, ima dobar oblik i kombinaciju boja i materijala, uvijek može doći u obzir za kupovinu. Naravno, tu je i povijesni element, kultni ili vintage model, ograničena serija...“, pojašnjava Velimir.

Svake tenisice čuva u originalnoj kutiji

U njegovoj kolekciji dominira adidas čiji dizajn mu je ipak najdraži. Posjeduje i modele iz limitiranih kolekcija koje još nisu ugledale naše ulice. No, ističe kako tenisice ne kupuje kako bi ih čuvao u kutijama. Svaki model ima svoje vrijeme nošenja. Svake tenisice drži u originalnim kutijama, čuva ih od kiše i ostalih nepovoljnih vremenskih uvjeta i redovito čisti. No, kako ih često mijenja, sve su dobro očuvane.

„Teško je reći koji mi je model najdraži jer mi se dosta toga sviđa. Istaknuo bih adidas zx 500, ukoliko je dobra kombinacija boja. Sviđa mi se svježina tog modela i izgled koji ne gubi na aktualnosti ni nakon skoro 30 godina na tržištu. Posebno mi se sviđa preciznost i autentičnost kojom adidas vraća klasike na tržište. Dodao bih još i Trimm Star i APS koje još uvijek ne posjedujem (barem za sad), objašnjava svoj uži odabir.

U nastavku objašnjava kako ne postoji logičan odgovor na pitanje zašto toliko voli tenisice. Ističe kako jednostavno voli način na koji se osjeća kad nosi dobre tenisice ili kad nađe par koji je tražio dugo vremena.

„Teško je to objasniti ljudima, svi se pitaju što ćeš s tolikim tenisicama. A tebi nikad dosta“, kroz smijeh ističe Velimir i za kraj poručuje:

„Muškarac bez tenisica je čovjek koji previše radi, ne bavi se rekreativno sportom i trebao bi promijeniti stil života prije nego bude kasno!“.

 U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Ako ste i vi ljubitelj tenisica, više o toj kulturi doznajte na "Svi su ludi za tenisicama"!

Posjeti Miss7.24sata.hr