Tajne dobrog sakoa

Tomislav Miletić/Pixsell
Poslovni outfiti u većini slučajeva imaju dva osnovna komada - hlače i kvalitetan sako. Upravo je sako odjevni predmet koji je jedan od najtežih za šivanje jer i najmanja pogreška dolazi do velikog izražaja. Koji su najbolji materijali i načini za izradu dobrog sakoa te koliko je tražena ručna izrada, otkrila nam je krojačica i predsjednica Udruge Kamensko Đurđa Grozaj.
Vidi originalni članak

''Često nam dolaze žene koje su kod nas prepoznale mogućnost da izgledaju poslovno lijepo. Više dolaze poslovne žene koje se bave uredskim poslom, marketingom i javne osobe. One nisu sebi u mogućnosti složiti styling da je kvalitetan i lijep jer je u današnje vrijeme sve preplavljeno kineskim i turskim stvarima, dok mi sve radimo po mjeri i ispadne savršeno'', započinje Đurđa Grozaj.

Adekvatna tkanina najbitniji faktor

Nadalje nastavlja kako je tajna dobrog sakoa prvo pronaći adekvatnu tkaninu koja lijepo pada i koja je prilagodljiva. Za ovo vrijeme posebice preporučuje materijale od samta. Ali ne onaj kruti i tvrdi samt, već koji u sebi sadrži 20% elastina i jako se lagano održava. Nije ga potrebno svaki puta nositi u kemijsku čistionicu, već ga možete oprati i kod kuće. Osim samta, šiva i s vunom, ali mora imati bar 10% svile ili elastina. Voli mješavine materijala jer se onda sako jako lijepo prilagodi tijelu. Posebice se sama vuna teško održava, pika i nema lijepu formu. Kada se radi o mješavini materijala, dobiva se puno bolji i elegantniji dojam.

''Kod same izrade je jako bitno da tkanina ima štrih. To znači da se mora gladiti u jednom smjeru, dakle gore ili dolje. Ako se dogodi kontra, dobivate drugu boju i možete baciti materijal. Druga jako bitna stavka je lijepljenje kako bi sako dobio formu i slobodni pad. Kod ovratnika je također bitno pogoditi pravo ljepilo, a oblik ovisi od osobnih preferenci do modela sakoa. Svaki dio koji se lijepi mora imati svoje odgovarajuće ljepilo. Prednjica ima jednu vrstu, orukavlje drugu, kragna treću, a ako to sve ispoštujete, krajnji rezultat će biti izvrstan sako'', pojašnjava Đurđa.

Podstava samo kod teških materijala

Što se podstave tiče, možete napraviti sako s polupodstavom, ali jednako i bez podstave, posebice ako je napravljen od svilenog materijala. Puniji materijali zahtijevaju podstavu jer se bez nje ne može nositi, niti je zdravo za kožu jer je opterećuje i grebe. Ali kod svilenih i viskoznih materijala nema potrebe za time.

Kada su gumbi u pitanju, Đurđa za visoke žene predlaže jednoredno kopčanje s jednim gumbom, dok za niže žene savjetuje dvoredno i više gumbiju. Također zavisi od pojedinca do pojedinca. Ono što uvijek predlaže su svakako džepovi.

''Jako mi je lijepo vidjeti džep s dva paspula jer daje elegantnu i ženstvenu notu. Kod sportskih sakoa kosi i štepani džepovi odlično izgledaju, dok uz traper preferiram što više džepova. Ali, to je sve stvar osobnog ukusa od mušterije do mušterije koju ćemo mi usmjeriti dodatno s našim stručnim savjetima. To su neki sitni detalji koji zaokružuju čitav komad, ali i styling i mogu biti vrlo efektni'', objašnjava Đurđa.

Tople boje za jesen 

Njačešće je klijentice pitaju koliko je komplicirano strukiranje. Jedino bitno kod strukiranja jest da morate jako dobro paziti da kod krojenja poštujete pad tkanine i da lijepo ukomponirate mjere i onda ne bi trebalo biti problema. Sako bi trebao biti strukiran jer daje svakoj ženi liniju i dozu ženstvenosti, ali opet, ukusi su različiti i svatko ima svoju viziju lijepog i ružnog. 

Što se boja tiče, poslovne kombinacije ne mogu biti preintenzivne i upadljive. Za jesenske dane predlaže crvenu, zelenu i slične toplije boje. Posao je sam po sebi ozbiljan i smatra da se takve žene malo podignu uz takve boje, a jednako su zahvalne za kombiniranje i sive nijanse. 

''Ako stavite neki zaniljiv detalj poput nakita, šala, ali i interesantnog topića, bez problema izbjegavate uniformiranost koje se žene boje kada su u pitanju poslovna odijela'', zaljučila je Đurđa.

Sako je esencija poslovnog odijevanja, a ako primijenite ove savjete i male tajne, lako i sami možete napraviti komad koji će vašim poslovnim kombinacijama dati posebnu čar.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr