Tajne dobre bijele košulje

Thinkstock / Spencer Davies
Trendovi mogu dolaziti i prolaziti, ali jedan trend ostaje uvijek prisutan: bijela košulja. Donosimo vam savjete koje materijale koristiti i kako je kombinirati te kako sam izraditi ovaj klasičan komad. Koraci koji se moraju naučiti za izradu dobre bijele košulje su veliki i bitni, a kako je najbolje napraviti otkrila nam je krojačica Martina Milek Spandl.
Vidi originalni članak

Prva pomisao na bijelu košulju  asocira nas na elegantne crno bijele kombinacije koje su često sastavni dio poslovnih sastanaka, ali i stylinga koji su inspirirani muškom garderobom.

Kako kombinirati bijelu košulju?

S vremenom je bijela košulja došla i u casual kombinacije i na taj način postala komad koji možete nositi u svim prilikama. Ako volite jednostavnost i prozračan stil, svoju bijelu košulju nosite sa suknjom pencil kroja ili hlačama visokog struka. U skladu s posljednjim trendovima možete je nositi uz kratke hlačice visokog struka, midi i kožne suknje,ali i jednostavne traperice. Večernje kombinacije dopuštaju više razigranosti i modne igre i stoga birajte neklasičnu bijelu košulju. Današnja ponuda u trgovinama nudi brojne detalje poput zakovica, mašna, šljokica i brojnih drugih ukrasa koji daju novo lice ovom vječnom komadu. Ipak, kombinacija s kojom nikako ne možete pogriješiti je crno i bijelo. Crne hlače ravnog kroja i visokog struka ili elegantna crna suknja idealan su odabir za ozbiljnije večernje stylinge.

Od materijala od kojih se izrađuju bijele košulje najbolji odabir su batist, popelin (pamučni materijali) i lan, te mješavine s manjim postotkom sintetike jer se takvi materijali manje gužvaju. Ako želite laganu i prozračnu košulju, onda bi trebao uzeti svileni ili viskozni materijal koji će dati jednu elegantnu notu svakom vašem stylingu. 

Na što treba obratiti pozornost pri kupnji?

Kod kupnje bijele košulje najbitnije je pripaziti na širinu košulje. Ukoliko imate jače poprsje, bitno je odabrati model i broj na kojem vam gumbi neće biti napeti i materijal zatezati u leđima. Također, rukavi su odličan pokazatelj je li vam košulja koju ste odabrali odgovarajuća. Ukoliko su rukavi predugački, ružno se bora i dio košulje na leđima, dok su prekratki rukavi pokazatelj košulje koja vam je premalena. Također, odličan trik za provjeru modela i veličine je da podignete ruke iznad glave. Ukoliko zateže i osjećate da se ne možete rastegnuti do kraja- potražite drugi model.

Male tajne dobrog krojenja košulje

Kod krojenja košulje je jako bitno ne dodavati više od jednog centimetra sa strane kako bi se dobio lijep model, savjetuje Martina Milek Spandl. Ovratnik kod krojenja svima predstavlja najveći problem za izradu, ali je zapravo vrlo jednostavan ako znate nekoliko trikova. Oznake na materijalima su također vrlo bitne pri izradi košulje, jer je doslovno svaki milimetar važan u konačnoj verziji. Također, postoji i više načina obrade šavova. Jedan je na cik-cak bod koji treba biti labav ili možete primijeniti tzv. francuski šav. Uobičajeno kod muških košulja da se stavlja dosta uzak bod od 1,5 mm maksimalno. Kod šivanja košulja u kučnoj radinosti to treba izbjegavati, jer ga je jako teško parati, a greške se događaju.

Strukiranje košulje zahtjeva više truda

Kod strukiranja košulja je bitno višak materijala rasporediti na što više šavova kako bi košulja što ljepše stajala. Ako sužavate košulju, nikako je ne smijete suziti samo s jedne strane, već radije sa svake strane po par milimetara kako se ne bi deformirao oblik.

''Kada se radi struk uvijek se počinje od sredine, da se ne zadebljava dio gdje se izlazi van. Linija bi trebala biti najmanje cenitmetar do centimetar i pol uz rub, kako bi imala fini prijelaz. Ako radite nagli prijelaz, košulja gubi formu i dobiva nepravilan oblik'', savjetuje Martina.

Idući korak su rukavi. Prije nego se rukavi uglavljuju, na kugli rukava se naprave dva šava s najdužim bodom ( na regluatoru to je broj 5). Jedan je par milimetara od ruba, drugi oko 1,5 cm od ruba. Pomoću ta dva šava lijepo oblikujemo rukav, te ga tada uglavimo u košulju. To je najjednostaviji i najbolji način za dobivanje lijepe forme, jer u suprotnom ako rukav nije lijepo uglavljen košulja dobiva neuredan izgled.

Gumbi se obaveznu šivaju ručno

Gumbi trebaju biti maleni i rade se rupice vertikalno. Šav treba biti što sitniji cik-cak i ispod se treba staviti flizelin jer se inače deformira. Gumbi za košulju se ne smiju šivati na mašinu, nego se moraju šivati ručno. S obzirom da se radi poklapanje na poklapanje, mora imati malo mekši pad. Kako mora biti mekano, postoji jedan trik, a to je da se stavi čačkalica ispod gumba. Tako izrađeni gumbi daju lijep pad i ne izgledaju kruto. Za kraj dolazi porubljivanje, a Martina predlaže: što uže, to bolje. Posebice ako se radi o košuljama koje nisu ravne na donjem dijelu, jer se tako dobiva lijep luk koji također pruža padanje tkanine i ne ostavlja neuredan dojam.

Dobra i kvalitetna bijela košulja svakako zahtijeva određeno znanje i temelje iz krojenja, ali se uz malo prakse i volje vrlo brzo može naučiti kako je dobro sašiti. Mali trikovi i savjeti svakako mogu samo pomoći, a kraljica ormara može postati i vaših ruku djelo.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije...

Posjeti Miss7.24sata.hr