Sva lica jaslica u Splitu: od školjki do čokolade

Početak „Adventa u Splitu“ krenuo je paljenjem prve adventske svijeće, a odlična zabava nastavlja se na Rivi i kultnim gradskim trgovima - Prokurativama, Voćnom trgu i Pjaci na kojoj svaku večer odjekuju ritmovi dobre glazbe i pozivaju na ples
Vidi originalni članak

Posjetitelje tako očekuje pregršt iznenađenja s naglaskom na glazbu, blagdansku kuhinju i raznovrsne prigodne suvenire, nakit i ukrase. Šestu godinu za redom posjetitelji dolaze u Split kako bi se inspirirali za izradu blagdanskih ukrasa te pogledali Međunarodnu izložbu božićnih jaslica.

- Pedeset do šezdeset izlagača iz cijele Europe predstavit će jaslice koje su izradili od najrazličitijih materijala: od školjkica i željeza do keramike pa čak i čokolade. Došli su nam umjetnici svih uzrasta. Pozivamo vas u Staru gradsku vijećnicu na Pjaci da pogledate jaslice koje su izradila akademski umjetnici, ali i djeca – kaže Miroslav Falak. Tijekom blagdana splitski trgovi postaju adventske pozornice, a cijeli grad živi u veselom ozračju. Novogodišnje slavlje kulminacija je odlične zabave i ponude Adventa u Splitu, a bogat glazbeni program ispred Stare Vijećnice nadopunjuju kulturna zbivanja. Zahvaljujući raskošnom programu ljubitelji baleta će u HNK  Split doći na svoje, a posebno se ističu tradicionalni Božićni koncert te balet „Orašar“ koreografa Dinka Bogdanića. Bez mirisa i okusa Gastroadventa ne bi bilo niti pravog splitskog šušura. Iz restorana “Mazzgoon“ donijeli su božićnu salatu, a zaloganjica Bepa pripravila je splitski burger u pecivu sa bademina. Iz bistroa NoStress stigla je krem juha od fazana sa kodeginama i bademima, te goveđi mulam u prošeku sa Dioklecijanovim njokima i zapečenim bajamima. Kavana Central, ujedno najstariji splitski ugostiteljski objekt, ponudio je štrudel od jabuka sa mljevenim bademima. 

- Naš poznati kuhar Hrvoje Zirojević za bistro NoStress pripremio je blagadansku juhu od fazana s kodeginama – kobasicama koje su se tradicionalno jele u starom Splitu. Posjetitelji su mogli kušati i tradicionalni mulam u prošeku s njokima i palentom od griza – ispričala je splitska nutricionistkinja Olja Martinić, organizatorica Gastroadventa.

- Osim kodegina, aromatičnih pilećih kobasica pripremili smo i štrudel od  kiselog kupusa. Na advenskom jelovniku su i "svinjarije" poput pulled pork tortilla i rebarca. U ponedjeljak navečer dolazi slovenski kuhar i vinar Uroš Klinec. Zainteresirani će moći kušati delicije od repe i vrhunski pršut, a posluživat će se odlična vina Dolfo. Na otvorenom vas očekuje i odličan glazbeni program: DJ i karaoke, objasnila je Žana Alfirević, vlasnica NoStressa. 

Kako biste što povoljnije posjetili grad pod Marjanom u ponudi su adventski paketi splitskih hotela, a za jednostavan put do Splita iskoristite jednu od pogodnosti hrvatskih prijevoznika. Croatia airlines nudi posebnu akciju "Udvoje unutar Hrvatske" – dvije povratne karte za domaće letove već od 999 kn. HŽ Putnički prijevoz daruje čak 50% popusta za povratna putovanja

Posjeti Miss7.24sata.hr