Što je Božić bez crvene boje: Glamura nikad dosta!

Guliver Image/Getty Images
kao da je nepisano pravilo da baš u ovo vrijeme godine treba nositi crveno više nego ikada, a mi se ne bunimo jer ova boja ljubavi je tako glamurozna i chic
Vidi originalni članak

Kako je blagdansko vrijeme na svom vrhuncu, crvena postaje sve popularnija. Prva asocijacija na Božić je baš ta boja, za Novu godinu crveno rublje nosi sreću, a crveni ruž nam kroz cijelu godinu podiže raspoloženje i prvi je izbor za neke posebne prilike. U blagdansko vrijeme nekako češće naginjemo crvenim komadima u ormaru, u dućanima hodamo prema vješalicama s crvenim haljinama, a omiljeni brendovi i dizajneri su se pobrinuli da nam izbora ne nedostaje. Ako se pita Pantone (a on je najveći autoritet kad su boje u pitanju), reći će da je ove sezone najpopularnija boja takozvana Aurora Red. Ona nije potpuno zagasito crvena, a nije ni jarkocrvena kao, na primjer, potplate Louboutinovih cipela, nego negdje na sredini. Opisuju je kao senzualnu crvenu s toplim podtonovima, obavijenu misterijom. Duga, glamurozna haljina s potpisom Christiana Siriana (na velikoj slici desno) savršeno opisuje sve što ova boja predstavlja u zimskoj sezoni. Ali ne samo to, na njegovoj reviji modeli su cijeli look upotpunili crvenim usnicama (jer to je “must have” kada govorimo o glamuru tijekom blagdana), a nose i crvene cipele.

Kad se jedan od najvećih trendova sezone, baršun, spoji s ovom vatrenom bojom, onda za njim polude i street stylerice kojima će ova kombinacija vjerojatno biti prvi odabir kad su u pitanju blagdanske party kombinacije. Izgleda tako luksuzno, a opet crveni se baršun u sekundi pretvara u urbani komad u paru s glomaznim gležnjačama ili maslinasto zelenom bomber jaknicom. Obožavaju je svi, od Haidera Ackermanna, preko Akrisa, do Dereka Lama. Nešto manje upečatljive verzije crvene vidjeli smo kod Louisa Vuittona, Alberte Ferretti, DKNY-ja i Moschina. Gucci, dosljedan ekscentričnoj estetici u posljednje vrijeme, crvenoj je dao hipnotizirajući uzorak, a u paru s dugom krznenom bundom i crvenim šeširom vraća u neka druga vremena. Kao inspiracija za savršen novogodišnji look može vam poslužiti talijanska blogerica Chiara Ferragni (dolje). Nosi crvenu metalik minicu, a vesta joj je ukrašena svjetlucavim crvenim poljupcima. U ovom stylingu možete se pojaviti i na blagdanskom uredskom partyju, a uz nešto deblje najlonke i dugu bundicu izdržat ćete i doček Nove godine na gradskim trgovima. Naravno, nemojte zaboraviti na tako važan crveni ruž.

Zaključak cijele priče jest da ova glamurozna boja savršeno odgovara dobu godine u kojem se nalazimo, a s time su se složili brojni dizajneri, koji boji ljubavi daju priliku iz sezone u sezonu. Vrlo romantična kolekcija dvojca Dolce&Gabbana u vama će probuditi najženstveniji mogući osjećaj. U paru s crnim visokim potpeticama nekoga klasičnoga kroja s remenčićem oko gležnja manekenke u njihovim haljinama izgledale su poput Talijanki iz nekoga starog filma (na slici desno). Bajkovite kreacije prepustite Zuhairu Muradu. Kada čujete ovo ime, sa sigurnošću možete očekivati toalete do poda kakve nose princeze iz bajki ili super minice kakve smo gledali u posljednjoj kolekciji. Naravno, ni ovaj put nije moglo proći bez baršuna u tamnocrvenoj. Seksi svjetlucava crvena mamila je s piste na reviji dizajnerice Nine Ricci, a ovaj komad bismo odmah poželjele i u svom ormaru jer uz prave detalje može se dobro “prilagoditi” svakoj situaciji. Ne dati glamuru da izostane i ove godine znači odjenuti se u crvenu od glave do pete, a ako vam to ne zvuči kao najbolja ideja, onda predlažemo da stvari prepustite u ruke modnim detaljima ili jarkocrvenim komadima.

Blogerice se tako odlučuju za čupave crvene jaknice ili vrlo popularan crveni vinil. Od ovog se materijala prave dugi baloneri, minice, gležnjače i torbice, a ispod ovakvoga jednoga kaputića dovoljna vam je basic haljina i udobne gležnjače u kojima ćete izdržati cijeli dan. Ne čudi da je dizajneri i high street brendovi toliko obožavaju i stavljaju u prvi plan baš u najglamuroznije vrijeme godine jer crvena je boja vatre i krvi, povezana je s energijom, ratom, opasnosti, snagom, moći, odlučnosti, kao i sa strasti, željom i ljubavi... Da, s puno toga, a sve u nama budi neku reakciju.

Crvena je emocionalno intenzivna boja. Pojačava ljudski metabolizam, ubrzava disanje i podiže krvni tlak. Ima vrlo visoku stopu vidljivosti i upravo zbog toga su stop znakovi, crvena svjetla na semaforu i oprema za gašenje požara obojeni u crveno. Ali i vaš omiljeni ruž, cipele ili lak za nokte, ona haljina koju vadite samo u posebnim prilikama ili rublje bez kojeg ne idete na doček Nove godine. Sve je to crvena. Nikada neće izaći iz mode, a u dame u ovoj energičnoj boji uvijek će se gledati s oduševljenjem. Mnoge će žene s puno stila reći da ako se dvoumite, odjenite crveno, s čime se vjerojatno neće složiti vječne zagovarateljice crne, ali mi predlažemo da barem u ovo vrijeme date priliku glamuroznoj crvenoj.

Posjeti Miss7.24sata.hr