Statement moda pokorila pistu

Luka Stanzl/Pixsell
U četvrtak 19.3 održana je treća večer BIPA Fashion.hr-a. Svoje kolekcije na ovoj večeri punoj iznenađenja i neočekivanih zaokreta predstavili su Martina Felja, Hedra Design by Ana Jagić, Ana Bogdan, Vesna Sposa, Kralj&Krajina, Obekei i Krie Design.
Vidi originalni članak

Martina Felja

Martina Felja otvorila je reviju ženstvenim traper haljinama. S povratkom retro vremena, na velika vrata vratio se i traper, stoga i ne čudi da se ovaj materijal našao, ne samo u Martininoj kolekciji, nego i u kolekcijama većine dizajnera koji su sinoć izlagali. Nastavila je mekanim pamučnim haljinama u plavoj te bijeloj boji prošaranim cvjetnim uzorkom. Budući da je čipka must have materijal ovo ljeto, ista je dobila svoje mjesto i u Martininoj kolekciji.

Za ljubiteljice svjetlucavog večernjeg izgleda, našle su se dvije kreacije posute materijalom nalik šljokicama, a reviju je zatvorila lepršava cvjetna haljina do poda. Neizbježan detalj na većini Martinih haljina bile su mašnice koje su isticale struk te dužina haljina do koljena koja je naglašavala damski element ove priče. Iznenađenje koja nam je dizajnerica pripremila bilo je u vidu izbora modela. Naime, dizajnerica je umjesto profesionalnih manekenki angažirala svoje klijentice. Dok bi stroga pravila modne piste ovakve manekenke automatski stavile u kategoriju plus size modela i modela druge životne dobi, Martina je ovim činom pokazala da je njezin rad usmjeren na stvarne žene te istinsku ženstvenost.

Hedra design by Ana Jagić 

Hedra design by Ana Jagić odveo nas je u svijet minimalizma i geometrije. Reviju je otvorila moderna inačica male crne haljine s rupičastim detaljima na rukavima i rubu iste, a rupičasta se obrada tkanine nastavila pojavljivati u ostatku njenih modela. Prevladavale su monokromatske boje, od kojih su se posebno istaknule varijacije na sivu. Osim bijele i crne, kraljica monokromatike, Ana je ubacila i dašak narančaste. Tako je uvela razigranost u svoj minimalizam, što radi često uporabom intenzivnih boja poput plave i zelene. Tako je dozvala i dozu retro futurizma.

Ostajući vjerna svom minimalističkom izričaju, njeni krojevi bili su prožeti strogim rezovima i kontrastima. Kontrasti su bili vidljivi, kako u uporabi samih boja, tako i spoju pojedinih odjevnih kombinacija kojih nam je ponudila čitav spektar. Ovisno kojem odjevnom predmetu je više sklona, Anina futuristička žena će izabrati haljinu do koljena ili pak onu do poda, kostim u vidu asimetričnog sakoa i dugih hlača ili crop top u spoju sa suknjom visokog struka. Jedan je veliki modni znalac rekao kako odjeća mora biti odraz dizajnera, njegovog vizualnog identiteta i karaktera. To je revija Ane Jagić sinoć sigurno bila.

Ana Bogdan

Ana Bogdan nastavila je u futurističkom tonu, ali na potpuno drugačiji način. Ona se pak u potpunosti poigrala bojama tražeći inspiraciju u slikarima poput Miroa, Mondriana i Picassa. Ova inspiracija bila je vidljiva ne samo u bojama koje su krasile njene kreacije, nego i u printevima istih. Eklektične kombinacije dodatno su podignute modernim rock utjecajima. Dok su odzvanjali zvuci snažnih gitara benda White Stripes, modeli su pistom hodali u kožnim hlačama crne i intenzivne crvene boje. Osim s kožom, poigrala se trenutačno najtrendi detaljem- resicama. Čak i oni koji ne preferiraju resice, začudili bi se koliko ih je Ana vješto uspjela iskombinirati s naizgled nespojivim intenzivnih bojama, zaigranim printevima i kožom. 

Također je ponudila širok raspon odjevnih kombinacija, od lepršavih crop topova u kombinaciji sa spomenutim kožnim hlačama ili pak suknjama visokog struka, preko haljina strogog A kroja do onih istaknutog struka. Dizajnerica je u svakom slučaju još jednom dokazala kako se radi o kreativki velikog potencijala i bogate inspiracije, čija je svojevrsna eksperimentalna moda itekako nosiva.

Vesna Sposa 

Vesna Sposa je krenula dramatičnom vjenčanicom s bogatim velom koji se vukao po podu, a isti se motiv nastavio u većini ostalih sinoć prikazanih vjenčanica. Njena revija sinoć je svakako bila veličanstvena te je u svakom pogledu slavila najveće ikone stila poput Jackie Kennedy, Grace Kelly i Audrey Hepburn. Bogate vjenčanice, crna dugačka haljina prožeta senzualnom čipkom sa strane i profinjeni kostimići dozivali su eleganciju minulih vremena.  

Cjelokupni su dojam dodatno pojačali pastelno ružičaste i plave kreacije, kosa podignuta u stilu 40-ih, dugačke viseće srebrne naušnice, cvjetni ukrasi u kosi i perje. Iznimno senzualan detalj bila su otvorena leđa koja su se kao motiv pojavila u nekoliko kreacija. Elegantni seksepil prizvale su i lepršave haljine cvjetnog uzorka i prozirnog materijala. Uz zvukove moderne klupske glazbe, modeli su hodali gledajući bezizražajnim pogledom podsjećajući na onaj lutke, na taj način dokazujući konzerviranost bezvremenske ljepote koju je Vesna sinoć oživjela svojim očaravajućim kreacijama.

Kralj&Krajina 

Kralj&Krajina iznenadile su nas gudačkim kvartetom čijom je izvedbom započela revija ovog dua koji njeguje ideju pročišćenosti. Osnovna ideja bila je prikazati  strogi minimalizam s dozom maskuliniteta, ali i besprijekorne elegancije. Njihova ženstvena suptilnost, inspirirana muškom odjećom 18. stoljeća, odala je dojam pomaknutosti za koji nismo sigurni da je hrvatska modna scena spremna. No, svako ih moramo pohvaliti za veliku dozu hrabrosti.

Uz zvukove klasične glazbe, manekenke su se po pisti kretale sporo i hladno, pogleda sakrivenog iza retro futurističkih okruglih naočala sa sjajnim staklima. Osim volana u stilu muških baroknih košulja i visokih kragni, zanimljiv detalj bili su šeširi s volanima u boho stilu, s neobičnim otvorom posred glave iz kojeg je iskakao visoki rep te rukavice od svjetlucavog skaja. Pomak u izričaju ovog brenda bio je vidljiv i u izboru materijala u vidu kože i različitih varijacija tog materijala. Što se tiče samih kreacija, naglasak je bio na kostimićima sastavljenim od spomenutih košulja i hlača te na Kralj&Krajina inačicama malih crnih haljina u vidu osebujnog spoja baroka i futurizma.

Obekei

Obekei je reviju otvorio Nirvaninim hitom "Smells like teen spirit", čiji se spot tijekom čitave revije prelijevao preko grandioznog platna na početku piste. Nakon nekoliko prvih taktova, u dramatičan hod sa stavom, krenule su manekenke obučene u komade koji su odavali hommage 90-ima i grunge stilu. U prikazanoj kolekciji prevladala su tri materijala: traper, srebrni skaj i pamuk. Traper je bio logičan izbor s obzirom na inspiraciju pronađenu u grungeu, srebrni skaj također, budući da se dizajnerica brenda Obekei Katarina Smolić voli poigravati sa svjetlucavim materijalima. Pamuk je pak materijal kojeg ćete isto uvijek naći u njenim udobnim sportskim kombinacijama.

Detalj kojim nas Obekei osvaja iz sezone u sezonu bio je prisutan i u ovoj kolekciji, a to su beanie kapice koje odlično izgledaju i u zimskim kombinacijama i u onim ljetnim. Novitet su bili ruksaci od trapera i kockasti crno bijeli uzorak na pamučnim haljinama, majicama i hlačama. Konačan statement revije svakako je bila prozirna crna haljina s crno bijelim detaljima koji su prekrivali grudi, kompletirana srebrnim hlačicama.  

Krie design 

Krie design zatvorio je čitav event u neočekivanom stilu. Uz zvuke Doorsa i njihove „Light my fire“, na scenu su s neobuzdanim stavom krenuli muški modeli u suknjama. Po pisti su naizmjence hodali muški i ženski modeli, stavljajući time dodatan naglasak na unisex nosivost. Cijela revija bila je zapravo pravi show koji je slavio modu 70-ih, ali i dah revolucije tog doba. Manekeni su po pisti hodali golog torza u kombinaciji sa suknjama ili traperica laganog trapez kroja. Neki od njih su nosili tanke pamučne T- shirtove i lagane košulje okićene Whisper of nature nakitom. Ovaj osebujan nakit hrvatski je dizajn, a napravljen je od rudrakše i poludragog kamenja.

Ženski modeli su pak hodali u potpunosti bez šminke s kosom preko lica ili raščupanim dugom nehajno stiliziranom kosom s koje se cijedila voda. Haljine kompletirane gumenim čizmama koje su nosile manekene, bile su inspirirane najpopularnijim krojevima, materijalima i uzorcima spomenutog doba. Na defileu, manekenke i manekeni izašli su zajedno i nekoliko trenutaka stajali zajedno na kraju piste podsjećajući na revolucionarnost mladih hippiea.

Hippie vojska dizajnerice Kristine Burje, tako je zatvorila ovu večer punu hrabrih modnih izričaja.

Više slika pogledaj u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr