Split ugostio kremu hrvatskog dizajna

Dioklecijanovi podrumi sinoć su ugostili splitske ljubitelje mode i jedne od najpoznatijih hrvatskih dizajnerskih imena na modnom događaju Montura 2012. Izvrstan i neobičan ambijent antičkih podruma predstavlja uspjeli kontrast u odnosu na moderne kreacije.
Vidi originalni članak

Čast otvaranja Monture imala je Matija Vuica koja je prezentirala svoje večernje glamurozne haljine. Dominirale su haljine koje vješto simuliraju golu kožu na kojoj su glavni aduti skriveni šljokicama te ženu pretvaraju u glamuroznu zavodnicu.

Uslijedila je revija splitskog brenda Galić design koji je brojnim Splićankama uljepšao najvažniji dan u životu. Pistom su prikladno dominirale raskošne i bajkovite vjenčanice, dok su večernje haljine u žutoj boji svakako slabija karika. Suvišni detalji, poput mašni i traka, haljinama pružaju nepotrebnu dozu kiča.

Brend Arileo predstavio je svojevrsni presjek svog rada s Croa Portera na kojem je izlagao 13 kolekcija. Bračni par Marija i Jurica Pirić za svog favorita ove sezone odabrali su kombinezon u dvije verzije – široki retro model i uski nježne pastelne boje. Od ukrasa prevladavaju nabori na rukavima koji naglasak stavljaju na gornjem dijelu. Arileo je ove sezone izostao na Cro a Porteru, no Marija i Jurica su naglasili da je to samo kratki predah. Nadamo se jer ženstvene elegancije i decentne zavodljivosti nedostaje na pistama.

Martina Felja je ponudila mješavinu svojih prethodnih kolekcija u kojoj dominira prošlogodišnja cruise kolekcija. Bijeli kupaći kostimi ukrašeni kristalima, prozirne široke tunike i hlače idealni su komadi za ljetne večeri. Najbolji dio revije je duga haljina boje kože ukrašena tek s malim naborima. Minimalizam kojem Martina u posljednje vrijeme naginje, dobrodošao je pomak u njenoj estetici.

Mlađe generacije i novi ljubitelji mode možda su zaboravili na Sašu Maksimiljanović, no pravi modni znalci nisu, bez obzira što Saše već godinama nema na modnim pistama. No, ona je itekako aktivna. Srećom, ovaj put se odlučila dio svog rada predstaviti i na modnim pistama. U suradnji s dizajnericom nakita Goranom Gulišijom predstavila je jednu od najboljih kolekcija Monture. Dizajnerski duo odradio je izvrstan posao što se stylinga tiče i prezentirao zaokruženu cjelinu bez iti jedne mane. Avangardni Sašin potpis ostao je nepromijenjen. Kolekcija kojom dominiraju crni i sivi komadi, asimetrija, široki kroj i prozirni gornji dijelovi, predstavlja modnu avangardu koja je prije svega nosiva i funkcionalna.

Fjaba&Sin Factory još jedan je dizajnerski brend koji je odlučio odmaknuti se od pista Cro a Portera. Nažalost, jer ovaj dizajnerski trojac uvijek ponudi zanimljivu i neobičnu modnu priču. To su napravili i ovaj put. Crno-bijela kolekcija prezentirala je neobičan lajtmotiv – kukce. Na prvu ovaj motiv sve je samo ne ženstven. No, Fjaba&Sin Factory uspjeli su motiv kukaca pretvoriti u poželjan ukras koji zaokružuje modnu priču. Crno-bijele kombinacije veoma su škakljive – u brojnim slučajevima podsjećaju na takozvani tajnica look. Međutim, Fjaba&Sin Factory su poigravajući se s neobičnim motivima i nepoželjnim kombinacijama boja stvorili uspjelu kolekciju koja funkcionira od početka do kraja.

Igor Galaš, hrvatski kralj pletiva, splitskoj publici je prezentirao kolekciju u kojoj dominiraju smeđi i sivi tonovi, maksi haljine i zanimljive jakne. Njegove kreacije izvrstan su odabir za samosvjesne žene koje cijene dobar i kvalitetan dizajn s jedinstvenim potpisom.

eNVy room se odlučio za svoju aktualnu kolekciju, proljeće/ljeto te je nakon Igora na pistu donio jarke i vesele boje. Kratke haljine s lepršavim dodacima, uske haljine upadljivog printa i maksi suknja vodeći su komadi kolekcije. Dvojac je upravo od ove kolekcije uveo T-shirt majice koje su pun pogodak i izvrsno se uklapaju u njihovu modnu priču – njihove majice su casual, no ipak zadržavaju dašak glamura i ženstvene razigranosti.

Anamarija Asanović svojoj publici je predstavila kolekciju s nedavno održanog Cro a Portera. Cruise kolekcija, kako su je mnogi nazvali, nudi komade koje će ljepotice poželjeti nositi na svojim jahtama. Anamarijin kreativni potpis i dalje se traži iz kolekcije u kolekciju, no pitanje je koliko je modna publika strpljiva.

Brend Ledenko hrvatski je Christian Louboutin. Iz sezone u sezonu predstavlja izuzetne cipele o kojima mašta svaka žena. A za modelima predstavljenim na pistama Monture sigurne već žude brojne ljubiteljice mode. Nažalost, loš odabir pojedinih manekenki skrenuo je pogled s predivnih cipela na manje divne prezenterice.

Ivica Skoko se vratio svojim glamuroznim večernjim haljinama. Nakon što je posljednje dvije sezone ponudio nešto drukčiji kreativni izričaj, za Monturu je izradio kolekciju koja od početka do kraja zadržava njegove prepoznatljive karakteristike – raskošne haljine. Najbolji dio kolekcije su bijele haljine koja mame uzdahe svojim patchworkom. Na Dove Fashion.hru Skoko je prezentirao iste samo u crnoj verziji. Moramo priznati da u bijelom izdanju izgledaju još bolje.

Teo P. za MAK splitskoj publici predstavio je jednu od najhvaljenijih kolekcija ove sezone. Besprijekorna modna priča nadopunjena je modelima koji nisu narušili kolekciju nego je samo uspješno nadogradili.

Ivan Alduk već dvije sezone hrvatskoj publici nije predstavio samostalnu kolekciju. Suradnja s Amadeus Jeansom oduzela je dizajneru poprilično vremena i kreativnosti. Srećom, Alduk je strpljivu modnu publiku nagradio malom kolekcijom koja je prvenstveno namijenjena prodaji. Modeli su pročišćeniji i jednostavniji, no ipak su zadržali dizajnerov potpis. Kolekcija nabijena seksipilom izvrsno se uklopila s Galko torbama.

Juraj Zigman je ublažio svoj kolorit i ove sezone pastelne boje stavio u prvi plan. Njegova hvaljena kolekcija s Cro a Portera nadograđena je korzetima koji su joj pružili dozu seksipila. Unatoč suprotnostima lepršavog i romantičnog donjeg i seksipilnog gornjeg dijela, dizajner je predstavio kreacije koje stvaraju zaokruženu modnu priču.

Montura 2012. pokazala je da modna događanja nemaju samo plodno tlo u Zagrebu. Velik broj ljubitelja mode dokaz je da drugom najvećem gradu u Hrvatskoj nedostaju modna događanja.

U galeriji detaljnije pogledajte kreacije hrvatskih dizajnera...

Posjeti Miss7.24sata.hr