Skrivena poruka metalnog kruga

Velike metalne ručke u obliku kruga koje se nose kao dodatak na odjeći ili na torbama već su neko vrijeme hit. No, kakav se simbolizam zapravo krije iza kruga?
Vidi originalni članak

Veliki metalni krugovi su već neko vrijeme prisutni na tržištu mode. Jedna od najpoznatijih torbica proljeća i ljeta 2017. svakako je Chloe Nile torba. Lijepa kožna torba zaobljenih rubova i prepoznatljive metalne ručke, čija cijena na tržištu nešto preko 1000 eura, omiljena je toribca slavnih djevojaka. Kada neka nova torba dođe na tržište, cijenu joj dižu inovativan dizajn, luksuzni materijal, fino prošiveni šavovi, a na ovoj torbici to je svakako ručka. Naime, ta je ručka osim odličnog modnog dodatka, i fantastično prilagodljiva nošenju: dovoljno velika da bi se nosila na ramenu, a dovoljno malena da ju možeš nositi i u ruci. (Zara, 299.90 kn; Mango, 249 kn; Zara, 149 kn)

High street lanci su prepoznali vrijednost okrugle ručke kao brenda te su požurili distribuirati svoje verzije. It torba s okruglom ručkom je i Bonsai bag s potpisom Simona Millera. Izrađeni prema najboljoj japanskoj tehnici minimalizma i zanatstva, komadi američkog brenda Simon Miller postali su statusni simbol. Malu Bonsai torbu žele svi, no u čemu je zapravo tajna? Zašto su svi poludjeli za krugom?

(Little Lifner, 252 €; Simon Miller, 390 €; Chloe, 1500€) 

Ako je vjerovati prvim mitološkim prikazima, krug je primitivnim narodima predstavljao simbolizam potpunosti. Tako su i mjesec (u određenom trenutku) i sunce okrugli. Razonoda starih naroda? Crtanje krugova u pijesku, ako već nisi mogla zaključiti. Kasnije su alkemičari krug vidjeli kao točku s fokusom, koja je isijavala energiju. Također, starosjedioci Amerikanci su vidjeli simbole u krugu, samo što su oni utjelovili obitelj - oca, majku i djecu.

 

 

U kineskoj makrokozmičkoj simbologiji, krug se doživljavao kao zajednica zemlje i neba. Prema dr. Carlu Jungu, krug je predstavljao geometrijski arhetip fizičkog, što se može povezati s Da Vincijem i njegovim shvaćanjem čovjeka. Također, krug uključuje ljude, i poziva na uključenje, a prema još jednom simbolističkom prikazu, krug je težnja za vječnim. Za onim što se nikad ne završava, ali i ono što čini savršeni krug koji je determiniran.

 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr